marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2022

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis zilele trecute situația suprafețelor calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare. Astfel, până la finele lunii august, în 37 de județe suprafața totală afectată de secetă este de 500.695 de hectare, ceea ce reprezintă circa 10% din terenul arabil.

Cele mai afectate culturi sunt grâul și triticalele, urmate de porumb, potrivit datelor MADR, informează agrointel.ro.

Suprafața totală afectată de secetă este de 500.695 ha, comunicată până la această dată de 37 județe care au raportat culturi afectate de secetă și anume: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

(Citiți și: „Seceta 2022 – România dezgroapă planurile de irigații ale lui Ceaușescu: după ce le-a sabotat timp de 30 de ani„)


Principalele culturi afectate sunt:

 • grâu, triticale: 193.644 ha
 • porumb 140.708 ha
 • floarea-soarelui: 71.753 ha
 • orz, orzoaică, ovăz, secară 29.780 ha
 • rapiță: 27.143 ha
 • plante furajere 12.882 ha
 •  soia 11.346 ha
 • mazăre 1.091 ha.

Termene prelungite

În vara acestui an, Ministerul Agriculturii a decis să prelungească termenele până la care fermierii afectați pot solicită despăgubiri în cazul în care culturile lor au fost compromise de secetă.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul de resort Petrea Daea preciza recent că deocamdată nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în noiembrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

(Citiți și: România, al doilea cel mai mare exportator de grâu din UE în 2021/2022. Seceta a împins în jos prognozele pentru 2022/2023)

 • Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav,  se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
 • Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
 • Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: