vineri

26 aprilie, 2024

10 septembrie, 2023

Guvernul a dezbătut în ședința de vineri proiectul pentru modificarea legislaţiei privind asistenţa socială, care prevede înăsprirea criteriilor de acreditare a acestor unități.

„Au fost înăsprite criteriile de acreditare şi licenţiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcţionarea vreunui centru fără vizită în teren a specialiştilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licenţiere. Licenţa provizorie se reduce de la 12 luni la 3 luni. De asemenea, introducem controale inopinate, pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licenţiază. În premieră, introducem sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, iar amenzile cresc până la 100.000 de lei”, a anunțat Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Acest proiect ar fi, în viziunea premierului primul pas în reformarea sistemului de acordare a serviciilor sociale, în inetriorul căruia au fost dezvăluite nenumărate nereguli și ilegalități în urma controalelor declanșate după izbucnirea scandalului din căminele groazei.


„Începem să reformăm din temelii întregul sistem de asistenţă socială, iar acesta este primul pas. Prin noul cadru legislativ, cu certitudine, cazuri precum cele ale azilelor groazei, din ultimele luni, nu vor mai putea exista. Noua lege vine cu schimbări majore”, a spus Marcel Ciolacu.

(Citește și: „Premierul anunță regândirea sistemului căminelor pentru persoane vulnerabile – nicio referire la oamenii de partid implicați, nicio demitere„)

105 sancțiuni contravenționale și 10 cămine cu activitatea suspendată, într-o săptămână de controale

Din raportările transmise de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, rezultă că în perioada 10 – 14.07.2023, la nivel național au fost efectuate controale la un număr de 2.480 servicii sociale. 

Au fost aplicate 105 sancțiuni contravenționale, din care 16 avertismente și 89 amenzi, în cuantum total de 1.141.000 lei.

Statistica serviciilor sociale:

  • Conform Registrului electronic unic al serviciilor sociale la data de 6 septembrie 2023, erau 3788 furnizori de servicii sociale acreditați, din care furnizori publici 1535, respectiv 2253 furnizori privați (1666 organizații neguvernamentale; 165 culte recunoscute de lege; 422 operatori economici cu scop lucrativ, în condiții speciale, prevăzute de lege).
  • în registru se regăsesc toate serviciile sociale licențiate, indiferent de instituția care emite licența de
    funcționare. Până la 10 iulie 2023 erau înregistrate 5236 de servicii sociale, din care 2836 publice și
    2400 private.
  • Serviciile sociale adresate strict persoanelor vârstnice sunt în număr de 1278 (cămine pentru persoane vârstnice, locuințe protejate, centre respiro, centre de zi, unități de îngrijire la domiciliu).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: