vineri

19 aprilie, 2024

15 iulie, 2020

În situația în care România dorește să excludă anumiți furnizori de echipamente 5G, acest lucru va fi posibil doar prin adoptarea unei legi speciale care să impună restricții de natura securității cibernetice, a explicat miercuri Cristin POPA, director executiv al Direcției Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Precizarea vine în contextul în care compania chineză Huawei este unul dintre principalii furnizori de echipamente 5G, iar SUA, dar și state europene doresc excluderea sa, din motive de securitate. O inițiativă națională în acest sens aparține Marii Britanii care a decis săptămâna aceasta excluderea completă a companiei din reţeaua 5G a Regatului Unit începând cu anul 2027

În august 2019, Guvernele României și SUA au semnat un memorandum privind securitatea rețelelor 5G. În declarația comună semnată de președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump se preciza că scopul documentului era „evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G„. Textul memorandumului, făcut public câteva luni mai târziu, nu punctează concret amenințarea chineză, ci doar nevoia de a securiza rețelele 5G (a cincea generație de comunicații wireless), acestea fiind un punct vital pentru prosperitatea și securitatea națională a celor două state, în condițiile în care această tehnologie va fi la baza a numeroase noi aplicații, inclusiv servicii critice către populație. În esență, memorandumul nu face referire deschisă la companii din China, dar principiile agreeate la nivel instituțional de către România și Statele Unite, enumerate în document, blochează în fapt accesul acestora la dezvoltarea rețelelor 5G din România.


Acest memorandum nu a fost transpus în legislația națională, fiind unul dintre motivele pentru care licitația pentru 5G a fost amânată.

”Memorandumul încă nu este transpus și este legat și de toolbox-ul 5G de care vă spuneam. Nu cred că trebuie să mergem pe pariuri vizavi de tehnologie. Ce pot să vă spun din punct de vedere al ANCOM-ului este că trebuie să fim atenți ca orice implementare de tehnologie să folosească echipamente conforme din punct de vedere tehnic (…). Dacă vin alte restricții legale (excluderea Huawei, n.r.), implementate prin lege atunci vor fi aplicate ca atare. Reamintesc un lucru. Licitația de spectru acordă operatorilor de telefonie mobilă spectru – și îl acordă neutru tehnologic. Din punctul de vedere al furnizorului de echipamente trebuie să vină cu o lege suplimentară, care probabil, după cum sunt discuțiile se poate merge pe securitate cibernetică nu pe alte conformități de echipamente”, a explicat Cristin Popa (foto).

Reprezentantul ANCOM a precizat că până la lansarea licitațiilor de spectru, necesare operatorilor telecom din România pentru a începe implementarea 5G, Guvernul trebuie să adopte o hotărâre prin care să se aprobe prețul de pornire. De asemenea, trebuie transpus toolbox-ul 5G adoptat de UE, care prevede o serie de elemente de securitate cibernetică. În plus, este necesară transpunerea memorandumului cu SUA.

La nivel european, necesarul de investiții în 5G este de 56-58 de miliarde de euro, ceea ce se traduce prin 145 de euro pentru fiecare utilizator european, cu mult mai mult față de investițiile în tehnologiile precedente, a precizat Popa.


”Noi la ANCOM ne propunem să alocăm suficient spectru pentru dezvoltarea noilor tehnologii. De asemenea e nevoie ca autorizarea infrastructurii de comunicații să fie simplificată. De multe ori autorizarea infrastructurii de comunicații constituie un blocaj pentru dezvoltarea infrastructurii. Pentru dezvoltarea tehnologiei 5G sunt multe investiții de făcut, cu siguranță va fi nevoie ca și autorizarea să fie simplificată”, a mai precizat Cristin Popa.

Declarațiile au fost făcute la conferința ”Economia viitorului post-COVID”, organizată miercuri de cursdeguvernare.ro.

Intervenția integrală VIDEO – aici:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: