duminică

25 februarie, 2024

17 ianuarie, 2017

Două subiecte azi, la ”Agenda redactorului-șef” :

  • -,Banii anului 2017 ”dispăruți” din bugetul din 2016 (da, sună foarte neeconomic – ba chiar e neeconomic, dar asta se aude la toate televiziunile… )
  • -,Problema ESENȚIALĂ a acoperiților din toate domeniile societății, care împiedică reglajele dintre instituțiile statului și funcționarea, pe cale de consecință, a economiei sănătoase ;

1) BANII:

Noi (eu, tu și Ovidiu – cum, care Ovidiu? – cel care ține cafeneaua din colț) plătim această imensă desfășurare mediatică ce are ca scop acreditarea ideii că bugetul anului 2017 se face greu din cauza ”grelei moșteniri” lăsate de guvernul Cioloș.

L-am ascultat luni seară pe ministrul (un expert sadea, poate singurul din guvernul Dragnea) de Fianțe, făcând balet între cifrele reale lăsate de predecesorii săi și strategia politică a șefului său de partid : dl. Ștefan ”s-a scos” onorabil – nu, nu-s bani cheltuiți aiurea, e doar ”incorectitudine” adică …


Dar există și o problemă gravă, pe care ministrul nu avea cum s-o evite : în următoarele 6 luni vom asista la tot acest circ costisitor (instituții ale statului desfășurate pentru a nu găsi nimic – pentru că se știe că nu se va găsi nimic), parlamentari care se prefac că studiază documente, interpelări, sute de ore pe televiziunile aservite și consecința din economie :

Investițiile vor fi tăiate și anul acesta (cum sunt din 2013 încoace), dar de această dată avem un țap ispășitor: guvernul tehnocrat.

Consecințe tehnice:

a-,premierul formal Grindeanu a anunțat că bugetul va pleca de la o creștere economică de 5-5,2%. E halucinant: n-am obținut atât nici în 2016, când consumul a duduit, prețurile au scăzut administrativ prin scăderea TVA, salariile au crescut, fiscalitatea a scăzut.


b-,premierul Cioloș Nu putea rectifica, în octombrie, decât pozitiv! Ținta deficitului era de 2,8%, deficitul în acel moment era de 0,7%. Abia din acel moment urmau cele 2 luni din an în care, ca în țările din Africa subsahariană, vin facturile din jungla județeană a României: județul Dlui. Dragnea (Teleorman) abia atunci urma să-și primească banii pentru facturile ținute la sertar vreme de 10 luni, că altfel cum ții clienții politici aproape: dându-le banii cu țârâita ?

c-, Măsurile luate intempestiv de guvern (iar creșterea umflată cu pompa de 5,2% ne anunță falsurile din viitorul buget) vor avea nevoie de un vinovat. Șansa e o absorbție mai mare a banilor europeni – absobție care depinde de ce proiecte a trimis România în 2016 la Bruxelles. Adică, exact invers decât a procedat guvernul Ponta-Dragnea în 2015, când n-au trimis nimic, astfel încât în 2016 nu s-a încasat mai nimic. Pentru că despre asta vorbim: ce a încasat în 2016 de la UE guvernul Cioloș e exact ce a trimis la Bruxelles în 2015 guvernul Ponta: de urmărit, pentru asta, exasperările (chiar neutralizate de apartenența politică) ale dnei. Comisar european Corina  Crețu – cele mai tari linkuri și declarațiiAICI și AICI și AICI.

Toată demonstrația de mai sus e sintetizată și organizată științific sub numele post-adevăr: nu contează ce s-a întâmplat de fapt, contează numai ce înțelege nea Titi că s-a întâmplat.

Așadar: Nea Titi, dat fiind că ți-a crescut pensia cu 3,80 lei (adică vreo 0,7 euro), n-or să se facă nici anul ăsta autostrăzi. Să te ție Dumnezeu cu sănătate și spor până la alegerile următoare !

2), ”Într-o noapte…”

Ghiță (Sebastian) și contigentul său și implicarea tuturor în economie :

Când scriu aceste rânduri, generalul Coldea pleacă de la conducerea SRI. E, mai  degrabă, o mișcare de PR a instituției: omul a mai trecut printr-o suspendare, dar de data asta e vorba de-o creatură care a defectat: dl. Sebastian Ghiță. Iar asta e marea probelmă, pentru că reprezintă proba concretă a eșecului unui experiment.

La începutul anilor 90, niște oameni prevăzători s-au gândit că PSD-ismul salafist nu are viitor :

era nevoie de niște oameni tineri, care să înlocuiască generația politică a unor inși precum Ion Iliescu, Mircea Quintus, Ion Diaconescu etc, etc. Timpul și gestiunea lui asupra contingentelor a făcut ca Traian Băsescu să aibă fix vărsta potrivită pentru a fi o interfață între generații : securiștii ”răi” (ăia ai lui Ceaușescu, care uneltiseră în economia anilor 90) și ăia ”buni”, occidentali, racordați la NATO, UE (unii) sau Rusia și alte extravaganțe (alții – adică ceilalți).

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Mocirla statului de drept și inflexiunea istorică: Justiția, de la prestări servicii la servicii Anticorupție”)

Nu-s glume, e geopolitică: Cum poate fi lipsit de relevanță că, în timp ce toți liderii europeni au boicotat prezența la jocurile de la Soci, Dl. Ponta a fost prezent? Și că, apoi, a plecat în Turcia (”să se opereze la genunchi”, că baschetul – unde e prieten cu dl. Ghiță – lasă efecte pe sănătate) unde în cele 6 luni care au urmat a mai fost de 2 ori (să-i scoată ața) – că așa se înțelea la vârful PSD orbita viitorului României – pe falia dintre Rusia și Turcia ?

Viitorimea țării era făcută după rețetă, în laborator – nu o spunem noi, ci o povestesc chiar ei înșiși: Sebastian Ghiță vorbește numai despre adunările de la sediul SRI. Elena Udrea vorbește numai de adunările de la SRI. Alina Bica vorbește numai de adunările de la SRI. Personajul amintit de toată lumea în atare întâlniri și conjuncturi e Victor Ponta – și el în veșnică raportare la Servicii.

Afacerea Lukoil, cu batista pe țambal pusă pe dosar – apărat chiar la televizor de Victor Ponta ? Contractul cu Bechtel (dacă până și unul ca Dl. Șova  cu mama implicată în contracte … ), iar Traian Băsescu s-a uitat în altă parte în seara aia, la ieșirea de la ora 18,00 ? Afacerea Microsoft, în care cei care au cumpărat influența și cei care au vândut-o au scăpat – și au intrat numai cei care au cărat, la propriu, gențile de bani (ți-e și milă de băiatul lui Cocoș…) ?

Înainte de-a performa în politică, copii ăștia aveau de produs. Dl. Sebastian Ghiță (să nu uităm aici: el are în fișa postului să mintă, îl obligă chiar legea specifică existenței lui în societatea românească!) nu doar că Nu a citit povestea până la capăt înainte de-ași pune costumul de clovn ca să joace în ea:

dar chiar a crezut că își poate pune semnătura de autor pe ea, ca dl. Ponta pe teza de doctorat – deși niște tipi știau din capul locului cât o să-i coste asta dacă chiar se cred doctori pe bune. E o lecție care nu se învață la ”fără frecvență, care se dobândește în ”cincinale” tip Ceaușescu și care, uite, se moștenește ca spirocheții din sifilis.

Cine nu crede să facă o comparație simplă, din real economy: Și junele Sebastian Ghiță și dl. Tiberiu Urdăreanu (de la UTI) au avut contracte de zeci de milioane de euro cu serviciile: după o descindere a mascaților la UTI, dl. Urdăreanu doarme acasă. Dl. Ghiță nu. E drept – sunt din contingente diferite, deși rostul lor este și a fost mereu identic. (Nu exagerez dacă, pentru a evalua amploarea fenomenului, o să încerc să-i înmulesc cu câteva mii…)

Tot restul – Justiție, Kovesi, DNA, Dragnea, Tăriceanu, economie concurențială, România DECAPITALIZATA, politica externă și geopolitică făcută de inși care nu înțeleg pe ce lume trăiesc, strategii lucide și în acord cu interesele economiei locale, ”masonii din BNR” și saltimbancii din presa sub acoperire – toate sunt doar combustibilul acestei luminițe care s-ar putea să readucă România în cărți: dar depinde esențial și de cine suflă în foc, și de cine-l supraveghează.

*

PS: Tot aici. Nu-i lung timpul scurs de atunci: într-o noapte, mă sună un judecător. ”E incredibil, Cristi: omul ăsta a venit în fața mea, în instanță, ca avocat reprezentând societatea X . Iar în seara asta l-au anunțat ca ministru, care să gestioneze contractul cu societatea X. Cum de i se permite asta?! Ce se întâmplă ? Poți tu să-mi spui ce se întâmplă ?!? ”

Noapte adâncă, reușisem să mă scufund în somn la nivelul recomandat de știința medicală – eram, adică relaxat. ”Moșule, treaba se nasolește: țara-i turcită, cum zice poetul” – mi-a dat prin minte să-i răspund. Cum gravitatea situației reclama luciditate sadea, m-am repliat și, cu o sforțare de educație și bună manieră la care se muncise ani la rând mama, i-am răspuns: ”Fiți atent și luați-o logic: După 25 de ani de furturi și prostii și ilegalități, vor urma alți 10 ani de ilegalități care să acopere acele ilegalități și furturi și prostii. La care mai adăugați, înmulțind cu 1,3, mizeriile și prostiile care se fac chiar la ora asta, la 3,00 noaptea. Fiți profesioniști, ce dracu!”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: