fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Cristian Grosu / Bucură-te, geniu prost !

de Cristian Grosu , 28.11.2018

Problema tuturor acestor doamne și domni poate fi formulată simplu: Sunt sub nivelul mediu al țării în fruntea cărora au ajuns prin mită electorală și manipulând legea electorală.

Și nu pot sau nu vor (dar mai degrabă nu pot) să se împace cu acest adevăr.

Lumea are dreptate să se revolte de declarația ministrului de la Finanțe, care se laudă cu ideea pe care a propus-o la Ecofin: toate statele să dea ”permise de muncă” valabile numai 5 ani pentru cetățenii europeni care muncesc în altă țară europeană (formulare bizară – dă-o unui robot s-o repete și vezi că se defectează). Dar e în revolta asta și o ipocrizie. Sau, în cel mai onest caz, o trezire din naivitate:

Structura noastră psihologică primară respinge mereu ideea că lucrurile pot coborî vreodată cel mai jos posibil. Iar această structură biologică ne-a jucat în ultimii 2 ani numai feste.

Jurnalistii bătrâni știu: atunci când se instalează un guvern, ei caută din reflex perechile (sau măcar perechea) de ochi în care licăre o frântură din aliajul ăla de minte și bună credință. Și-și focalizează instrumentele pe acel ministru sau acei miniștri, în tentativa de-a afla ce urmează să se decidă, să se întâmple.

Și guvernul Dăncilă are 4-5 membri pe care atât presa, cât și mediul de afaceri cât și sindicatele – îi vânează, în baza principiului de mai sus, pentru dialog. Până ieri, 27 noiembrie, făcea parte și ministrul Teodorovici din acest mic ”club al geniilor”. Însă ieri toată lumea a înțeles cum funcționează ”clubul”.

O listă pentru cei câțiva din ”clubul geniilor”

O propunere cum e cea a lui Eugen Teodorovici nu ar avea șanse să treacă decât în fosta CSI – aia de la Est. Ea ne arată, însă, cum vede Partidul lucrurile și ce are în cap ministrul nostru – cel considerat ca făcând parte din clubul exclusivist al geniilor guvernului Dăncilă. Și lumea în care ei cred că trăiesc și în care vor să ne țină.

Ce nu are cum să înțeleagă partidul și geniul său de la Finanțe. Și:

Cum ar trebui să sune discursul unui PSD-ist luminat către membrii clubului geniilor din guvernul Dăncilă:

1-, NU există permis de muncă în UE pentru cetățenii statelor UE. Simplul fapt că te-ai născut într-o țară UE îți garantează dreptul la liberă circulație și la muncă nerestrictionat, în orice țară UE.

De altfel, unul din marile eforturi ale negociatorilor români a fost păstrearea dreptului de muncă al românilor în UK după ieșirea acesteia din UE.

Or, dacă tu, membru al clubului de 4-5 inși al ”geniilor” din guvernul Dăncilă le-ai povestit celor de la Ecofin viziunea ta despre Europa, fii sigur că ăia te-ai privit ca pe un țăran prost care nu știe să se descurce cu autobuzul într-un orășel și propune să reintroducem carul cu boi pe șosele.

2-, Nu trebuie să fii mare expert european pentru ca să vezi cum și-au rezolvat ungurii și polonezii problema migrației.

Și Polonia și Ungaria și-au făcut infrastructură de transport și și-au modernizat administrațiile, astfel încât de-a lungul acestor căi să vină investiții, să se facă produse cu valoare adăugată mare, să se miște marfa, banii, oamenii și setea de profit și de joburi.

Or, tu i-ai blocat în noroaiale de la Vaslui, Teleorman, județele Olteniei pe toți cei care trebuiau să rămână proști și în subdezvoltare – pentru că nu știi să aduni voturi decât din sărăcie și rău, nu din prosperitate și minte deschisă.

Sau nu-ți spune nimic faptul că PSD și România sunt conduse azi exclusiv de oameni care și-au ținut județele în sărăcie și subdezvoltare?

Atenție, geniule: Niciuna din aceste țări nu a câștigat alegerile mizând pe subdezvoltare!

3-, Ai început vreo autostradă în 2 ani de când ești la putere? Autostrăzi din alea din ”programul de guvernare”?

Ai păstrat investițiile publice măcar la nivelul la care le-ai preluat? (dă la o parte cheltuielile militare si vezi că în ultima sută de ani ești cel mai jos din perspectiva investițiilor publice).

Pune mâna pe o carte și află că 60% din funcționarii publici nu fac în mintea lor nicio legătură între munca lor și utilitatea socială a muncii lor – au în cap numai programul de stat la birou și salariul.

Și, mai ales:

Fă o listă (lista neagră) a investițiilor externe pe care le-ai ratat tocmai pentru că nu ai făcut și nu faci și nici nu poți să faci lucrurile scrise mai sus. Și vezi că ai în parlament o majoritate atât de zdrobitoare, încât nici dacă faci moarte de om nu ți se ridică imunitatea.

4-, Românii care lucrează în străinătate (fără ”permis” – că, fiind cetățeni europeni, nu au nevoie de așa ceva) trimit în țară bani fără de care ne-ai fi băgat de mult în faliment: 4-5-6 miliarde pe an – 44 de miliarde (de euro) din 2006 încoace:

toți acesti bani se transformă, instant, în consum adică în taxe:

Dacă i-ai întoarce în noroaiele de la Vaslui, Teleorman și Oltenia: cu ce le-ai plăti ajutoarele sociale sau compensațiile la salarii specifice unei țări care nu are investiții mari pentru că nu are infrastructură?

Bucură-te, geniu prost – bucură-te de faptul că, în ciuda politicii tale de-a ține țara votantă în genunchi, te mai alegi, totusi, cu niște bănuți, și mai faci un pas către locul în care nu-ți este locul.

5-, Esti la putere de 6 ani jumate, cu majoritate coplesitoare în parlament, și ai mai fost o tură și înainte de criză – că în guvernul Tăriceanu tot voi ați condus, de acolo și dosarele de la DNA:

dă-mi un nume dintre tinerii care au fost trimiși în străinătate pentru specializare în administrație, și pe care l-ați angajat la întoarcere! S-au scris sute de articole despre faptul că niciunul n-a reușit să se angajeze pentru că erau ”suspecți”: nu învățaseră ”afară” nimic despre mită, despre cum se măsluiește o licitație, despre cum fură la recepția unei lucrări.

6-, Ai idee pe ce butoane ai apăsat de ai transferat sărăcia de pe pensionași și șomeri pe copii?

7-, Ai golit toate conturile companiilor, ai ajuns să ne îndatorezi la cea mai mare dobândă din UE în condițiile în care te lauzi cu cea mai mare creștere economică din Europa (bani care se duc în Ungaria și Polonia!) – minți și măsluiești date cu INS-ul cu Comisia de Prognoză, cu Darius Vâlcov, cu toată banda – și ABSOLUT nimic nu se vede în investițiile publice:

oare de ce te socoteam noi, până ieri, 27 noiembrie 2018 – unul dintre ”geniile” guvernului Dăncilă?

8-, Pentru doamna de la Sănătate – socotită, datorită unui anume fel de decență, și ea în strâmtul ”club al geniilor” din guvernul Dăncilă:

rezidenții din medicină să semneze contracte că nu pleacă, un anumit număr de ani, din țară.

Nota bună: da, problema se poate pune: România fabrică medici care apoi merg și lucrează în sistemele de sănătate ale altora. O soluție trebuie găsită – dar cum?

Nota rea – foarte rea: Doctorii nu pleacă numai de puținătatea banilor!

Hai să vedem de ce pleacă:

9-, Ai idee, doamnă, care e atmosfera în spitalele publice?

Ai idee că dumnezeii cu ochi de pește din sistem – cu posturi conservate pe clanuri și doctorate obținute pe bandă rulantă și articole respinse tot pe bandă rulantă în clasamentul ISI (dar pe care tot se obțin doctorate) – au drept de viață și de moarte asupra tinerilor spirt din sistem?

Ai idee că un român care face rezidențiatul în străinătate – în școli consacrate de medicină – are nevoie de luni de zile până să-i recunoști tu diploma cu care să intre în futelnița care a ajuns, cu voi la putere, sistemul de sănătate?

Ai idee de legile nescrise care funcționează în spitale (apropo: vezi că la Spitalul din Floreasca sunt 3 asistente care bat bolnavii aflați în faza de trezire din sedative – și nimeni nu le poate da afară? Și dacă totuși, ai să reușești să afli cine sunt ele, singurul lucru pe care-l poți face e să le tai șpaga pe o lună, în loc să le arunci în închisoare, așa cum se întâmplă în țările pe care Orlando Teodorovici le acuză că ne iau medicii?)

10-, Pentru doamna de la Fonduri europene – aflată și ea pe lista celor 4-5 ”genii” ale acestui guvern atins de retard sever:

Recunoaște, doamnă: NU vreți bani europeni – politica oficială de facto e să nu se atragă bani controlabili.

Nu vreți bani europeni pentru că ei sunt controlați pe tot fluxul de cheltuire.

Prima observație: e o minciună cu gradul de absobție: spuneți în clar că 65% din banii atrasi sunt plăți directe în agricultură: adică bani care se duc, cel puțin pe jumătate, în consmul țăranilor care-și plătesc faturile curente cu banii obținuți pe pârloagă. Aici vom reveni cu detalii.

A doua observație: numiți un proiect mare de investiții publice pe care l-ați primit. Nu ne dați exemplul cu metroul spre aeroportul Otopeni: acolo Comisia Europeană a aprobat doar jumătate din investiție, cealaltă jumătate fiind respinsă ca proiect prost.

Ceea ce nu se știe e că nu prostia a făcut acel proiect prost: dacă s-ar fi trecut tot metroul la investiții pe bugetul României prin PPP, ar fi ieșit scandal. Așa, jumătate din metrou rămâne pentru furat.

Dă o explicație civilizată de ce nu ați reușit să urniți spitalele regionale. De ce le-ai amânat pentru exercițiul următor? Și dacă nu vrei să dai nicio explicație: de ce mai plângeți pe umărul bolnavilor pe orice post tv vă expuneți fizonomiile care sperie lumea de-și ia lumea lumea în cap?

Compară-te, doamnă, cu omologul tău din Ungaria și Polonia – nu la plăți directe, ci la fonduri pentru investiții. Atenție: ești socotită printre ”geniile” tristului nostru guvern de centenar – cel mai slab, de rea credință și incompetent din ultima sută de ani. (nu mă credeți? Un LINK-AICI)

***
Adevarul e că nu are cum să funționeze: nu pot exista genii într-un guvern atins de retard sever. Așa numiții ”oameni de bine” dintr-un asemenea guvern pot fi socotiți așa doar prin comparație cu dna. Viorica Dăncilă:

domnul Orlando Teodorovici s-a grăbit ieri, 27 noiembrie, să ne asigure de asta. Căci cei care s-au gândit în ultimii 2 ani că vinovat e doar Darius Vâlcov – și frica lui de închisoare și promisiunile primite pentru executarea oricărei blestemății – se înșală.

În urmă cu câteva luni, o polițistă din Vaslui (acolo unde taie și spânzură omul care-l susține pe Liviu Dragnea numai pentru că i-a angajat copilul într-un ungher al guvernului) a postat pe facebook un mesaj pentru care a fost anchetată: ”cine zice că contribuabilii îmi plătesc mie salariul are IQ-ul 30, ca Veorica”.

Da: oamenii pe care noi ne bizuim sunt rezonabili numai prin comparație cu ”veorica”.

Și:

În urmă cu câțiva ani, în timpul guvernului Ponta, cursdeguvernare.ro a publicat o scrisoare a Comisiei Europene către ministerul Fondurilor europene – condus pe atunci de Eugen Teodorovici. Se înțelege că nu era o scrisoare de felicitare…

Mă sună, câteva zile mai târziu, un PSD-ist: ”Vezi că Orlando le-a cerut ăstora să vă fută, pe voi cei de la cursdeguvernare. Dar s-au opus toți: și ei erau furoși că au aflat de scrisoare nu de la Orlando, ci de la voi din ziar…”

Am 2 copii ”profesionali” (cursdeguvernare.ro și Cronicile Curs de Guvernare) și 5 copii de carne: unul s-a stabilit deja în Germania:

Ți-o spun ca tată și ca bărbat și ca tată: dacă vreunul din ei o să aibă vreodată de suferit din cauza ta sau a prestației tale de ”geniu” într-un guvern sever retardat,

a doua zi dimineață la 05:00 ne întâlnim în Herăstrău pe inima goală, fiecare cu 2 martori si cu un doctor.

*
PS: Pentru mediul de afaceri, care și-a pierdut vara scriind proiecte și corectând erorile din Codurile Fiscale – alea pe care ministrul Eugen Teodorovici promitea – gomos – că le va corecta, după haosul combinat cu incompetența și inconștiența (geniilor – firește) din guvernele anului 2017:

succesul acestor genii se măsoară în orele, zilele, lunile, anii în care-i luăm în serios: tot restul e veorică curată.

Până atunci, vedeți la RBLS-Repatriot cum și cât de greu convingi un român să se întoarcă acasă, și care sunt legitimele lui temeri.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.11.2018

Un raspuns

  1. Dan T
    28.11.2018, 2:00 pm

    De la incercarea de privatizare a OLTCHIM-pe vremea lui Ponta, s-a cam vazut care sunt calitatile reale ale lui Teodorovici.
    Intre timp a devenit mai sigur pe el si a preluat din aroganta colegilor impertinenti si incompetenti. Conceptia insa a ramas de tip comunisto-nationalista- asa au fost adunati in guvern (inclusiv obedienta fata de seful suprem)-se vede si la dna ministereasa Pintea care vrea, ca Ceausescu, sa tina medicii in tara prin lege.

Lăsați un comentariu


Europa

Redeschiderea frontierelor: Belgia acuză concurenţa turistică în care s-au angajat țările UE

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe… Mai mult

Digital

Tehnologia în administrație: În Estonia se testează pașaportul imunitar digital

Iulian Soare

Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că… Mai mult

Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult