vineri

12 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2018

Problema tuturor acestor doamne și domni poate fi formulată simplu: Sunt sub nivelul mediu al țării în fruntea cărora au ajuns prin mită electorală și manipulând legea electorală.

Și nu pot sau nu vor (dar mai degrabă nu pot) să se împace cu acest adevăr.

Lumea are dreptate să se revolte de declarația ministrului de la Finanțe, care se laudă cu ideea pe care a propus-o la Ecofin: toate statele să dea ”permise de muncă” valabile numai 5 ani pentru cetățenii europeni care muncesc în altă țară europeană (formulare bizară – dă-o unui robot s-o repete și vezi că se defectează). Dar e în revolta asta și o ipocrizie. Sau, în cel mai onest caz, o trezire din naivitate:


Structura noastră psihologică primară respinge mereu ideea că lucrurile pot coborî vreodată cel mai jos posibil. Iar această structură biologică ne-a jucat în ultimii 2 ani numai feste.

Jurnalistii bătrâni știu: atunci când se instalează un guvern, ei caută din reflex perechile (sau măcar perechea) de ochi în care licăre o frântură din aliajul ăla de minte și bună credință. Și-și focalizează instrumentele pe acel ministru sau acei miniștri, în tentativa de-a afla ce urmează să se decidă, să se întâmple.

Și guvernul Dăncilă are 4-5 membri pe care atât presa, cât și mediul de afaceri cât și sindicatele – îi vânează, în baza principiului de mai sus, pentru dialog. Până ieri, 27 noiembrie, făcea parte și ministrul Teodorovici din acest mic ”club al geniilor”. Însă ieri toată lumea a înțeles cum funcționează ”clubul”.

O listă pentru cei câțiva din ”clubul geniilor”

O propunere cum e cea a lui Eugen Teodorovici nu ar avea șanse să treacă decât în fosta CSI – aia de la Est. Ea ne arată, însă, cum vede Partidul lucrurile și ce are în cap ministrul nostru – cel considerat ca făcând parte din clubul exclusivist al geniilor guvernului Dăncilă. Și lumea în care ei cred că trăiesc și în care vor să ne țină.


Ce nu are cum să înțeleagă partidul și geniul său de la Finanțe. Și:

Cum ar trebui să sune discursul unui PSD-ist luminat către membrii clubului geniilor din guvernul Dăncilă:

1-, NU există permis de muncă în UE pentru cetățenii statelor UE. Simplul fapt că te-ai născut într-o țară UE îți garantează dreptul la liberă circulație și la muncă nerestrictionat, în orice țară UE.

De altfel, unul din marile eforturi ale negociatorilor români a fost păstrearea dreptului de muncă al românilor în UK după ieșirea acesteia din UE.

Or, dacă tu, membru al clubului de 4-5 inși al ”geniilor” din guvernul Dăncilă le-ai povestit celor de la Ecofin viziunea ta despre Europa, fii sigur că ăia te-ai privit ca pe un țăran prost care nu știe să se descurce cu autobuzul într-un orășel și propune să reintroducem carul cu boi pe șosele.

2-, Nu trebuie să fii mare expert european pentru ca să vezi cum și-au rezolvat ungurii și polonezii problema migrației.

Și Polonia și Ungaria și-au făcut infrastructură de transport și și-au modernizat administrațiile, astfel încât de-a lungul acestor căi să vină investiții, să se facă produse cu valoare adăugată mare, să se miște marfa, banii, oamenii și setea de profit și de joburi.

Or, tu i-ai blocat în noroaiale de la Vaslui, Teleorman, județele Olteniei pe toți cei care trebuiau să rămână proști și în subdezvoltare – pentru că nu știi să aduni voturi decât din sărăcie și rău, nu din prosperitate și minte deschisă.

Sau nu-ți spune nimic faptul că PSD și România sunt conduse azi exclusiv de oameni care și-au ținut județele în sărăcie și subdezvoltare?

Atenție, geniule: Niciuna din aceste țări nu a câștigat alegerile mizând pe subdezvoltare!

3-, Ai început vreo autostradă în 2 ani de când ești la putere? Autostrăzi din alea din ”programul de guvernare”?

Ai păstrat investițiile publice măcar la nivelul la care le-ai preluat? (dă la o parte cheltuielile militare si vezi că în ultima sută de ani ești cel mai jos din perspectiva investițiilor publice).

Pune mâna pe o carte și află că 60% din funcționarii publici nu fac în mintea lor nicio legătură între munca lor și utilitatea socială a muncii lor – au în cap numai programul de stat la birou și salariul.

Și, mai ales:

Fă o listă (lista neagră) a investițiilor externe pe care le-ai ratat tocmai pentru că nu ai făcut și nu faci și nici nu poți să faci lucrurile scrise mai sus. Și vezi că ai în parlament o majoritate atât de zdrobitoare, încât nici dacă faci moarte de om nu ți se ridică imunitatea.

4-, Românii care lucrează în străinătate (fără ”permis” – că, fiind cetățeni europeni, nu au nevoie de așa ceva) trimit în țară bani fără de care ne-ai fi băgat de mult în faliment: 4-5-6 miliarde pe an – 44 de miliarde (de euro) din 2006 încoace:

toți acesti bani se transformă, instant, în consum adică în taxe:

Dacă i-ai întoarce în noroaiele de la Vaslui, Teleorman și Oltenia: cu ce le-ai plăti ajutoarele sociale sau compensațiile la salarii specifice unei țări care nu are investiții mari pentru că nu are infrastructură?

Bucură-te, geniu prost – bucură-te de faptul că, în ciuda politicii tale de-a ține țara votantă în genunchi, te mai alegi, totusi, cu niște bănuți, și mai faci un pas către locul în care nu-ți este locul.

5-, Esti la putere de 6 ani jumate, cu majoritate coplesitoare în parlament, și ai mai fost o tură și înainte de criză – că în guvernul Tăriceanu tot voi ați condus, de acolo și dosarele de la DNA:

dă-mi un nume dintre tinerii care au fost trimiși în străinătate pentru specializare în administrație, și pe care l-ați angajat la întoarcere! S-au scris sute de articole despre faptul că niciunul n-a reușit să se angajeze pentru că erau ”suspecți”: nu învățaseră ”afară” nimic despre mită, despre cum se măsluiește o licitație, despre cum fură la recepția unei lucrări.

6-, Ai idee pe ce butoane ai apăsat de ai transferat sărăcia de pe pensionași și șomeri pe copii?

7-, Ai golit toate conturile companiilor, ai ajuns să ne îndatorezi la cea mai mare dobândă din UE în condițiile în care te lauzi cu cea mai mare creștere economică din Europa (bani care se duc în Ungaria și Polonia!) – minți și măsluiești date cu INS-ul cu Comisia de Prognoză, cu Darius Vâlcov, cu toată banda – și ABSOLUT nimic nu se vede în investițiile publice:

oare de ce te socoteam noi, până ieri, 27 noiembrie 2018 – unul dintre ”geniile” guvernului Dăncilă?

8-, Pentru doamna de la Sănătate – socotită, datorită unui anume fel de decență, și ea în strâmtul ”club al geniilor” din guvernul Dăncilă:

rezidenții din medicină să semneze contracte că nu pleacă, un anumit număr de ani, din țară.

Nota bună: da, problema se poate pune: România fabrică medici care apoi merg și lucrează în sistemele de sănătate ale altora. O soluție trebuie găsită – dar cum?

Nota rea – foarte rea: Doctorii nu pleacă numai de puținătatea banilor!

Hai să vedem de ce pleacă:

9-, Ai idee, doamnă, care e atmosfera în spitalele publice?

Ai idee că dumnezeii cu ochi de pește din sistem – cu posturi conservate pe clanuri și doctorate obținute pe bandă rulantă și articole respinse tot pe bandă rulantă în clasamentul ISI (dar pe care tot se obțin doctorate) – au drept de viață și de moarte asupra tinerilor spirt din sistem?

Ai idee că un român care face rezidențiatul în străinătate – în școli consacrate de medicină – are nevoie de luni de zile până să-i recunoști tu diploma cu care să intre în futelnița care a ajuns, cu voi la putere, sistemul de sănătate?

Ai idee de legile nescrise care funcționează în spitale (apropo: vezi că la Spitalul din Floreasca sunt 3 asistente care bat bolnavii aflați în faza de trezire din sedative – și nimeni nu le poate da afară? Și dacă totuși, ai să reușești să afli cine sunt ele, singurul lucru pe care-l poți face e să le tai șpaga pe o lună, în loc să le arunci în închisoare, așa cum se întâmplă în țările pe care Orlando Teodorovici le acuză că ne iau medicii?)

10-, Pentru doamna de la Fonduri europene – aflată și ea pe lista celor 4-5 ”genii” ale acestui guvern atins de retard sever:

Recunoaște, doamnă: NU vreți bani europeni – politica oficială de facto e să nu se atragă bani controlabili.

Nu vreți bani europeni pentru că ei sunt controlați pe tot fluxul de cheltuire.

Prima observație: e o minciună cu gradul de absobție: spuneți în clar că 65% din banii atrasi sunt plăți directe în agricultură: adică bani care se duc, cel puțin pe jumătate, în consmul țăranilor care-și plătesc faturile curente cu banii obținuți pe pârloagă. Aici vom reveni cu detalii.

A doua observație: numiți un proiect mare de investiții publice pe care l-ați primit. Nu ne dați exemplul cu metroul spre aeroportul Otopeni: acolo Comisia Europeană a aprobat doar jumătate din investiție, cealaltă jumătate fiind respinsă ca proiect prost.

Ceea ce nu se știe e că nu prostia a făcut acel proiect prost: dacă s-ar fi trecut tot metroul la investiții pe bugetul României prin PPP, ar fi ieșit scandal. Așa, jumătate din metrou rămâne pentru furat.

Dă o explicație civilizată de ce nu ați reușit să urniți spitalele regionale. De ce le-ai amânat pentru exercițiul următor? Și dacă nu vrei să dai nicio explicație: de ce mai plângeți pe umărul bolnavilor pe orice post tv vă expuneți fizonomiile care sperie lumea de-și ia lumea lumea în cap?

Compară-te, doamnă, cu omologul tău din Ungaria și Polonia – nu la plăți directe, ci la fonduri pentru investiții. Atenție: ești socotită printre ”geniile” tristului nostru guvern de centenar – cel mai slab, de rea credință și incompetent din ultima sută de ani. (nu mă credeți? Un LINK-AICI)

***
Adevarul e că nu are cum să funționeze: nu pot exista genii într-un guvern atins de retard sever. Așa numiții ”oameni de bine” dintr-un asemenea guvern pot fi socotiți așa doar prin comparație cu dna. Viorica Dăncilă:

domnul Orlando Teodorovici s-a grăbit ieri, 27 noiembrie, să ne asigure de asta. Căci cei care s-au gândit în ultimii 2 ani că vinovat e doar Darius Vâlcov – și frica lui de închisoare și promisiunile primite pentru executarea oricărei blestemății – se înșală.

În urmă cu câteva luni, o polițistă din Vaslui (acolo unde taie și spânzură omul care-l susține pe Liviu Dragnea numai pentru că i-a angajat copilul într-un ungher al guvernului) a postat pe facebook un mesaj pentru care a fost anchetată: ”cine zice că contribuabilii îmi plătesc mie salariul are IQ-ul 30, ca Veorica”.

Da: oamenii pe care noi ne bizuim sunt rezonabili numai prin comparație cu ”veorica”.

Și:

În urmă cu câțiva ani, în timpul guvernului Ponta, cursdeguvernare.ro a publicat o scrisoare a Comisiei Europene către ministerul Fondurilor europene – condus pe atunci de Eugen Teodorovici. Se înțelege că nu era o scrisoare de felicitare…

Mă sună, câteva zile mai târziu, un PSD-ist: ”Vezi că Orlando le-a cerut ăstora să vă fută, pe voi cei de la cursdeguvernare. Dar s-au opus toți: și ei erau furoși că au aflat de scrisoare nu de la Orlando, ci de la voi din ziar…”

Am 2 copii ”profesionali” (cursdeguvernare.ro și Cronicile Curs de Guvernare) și 5 copii de carne: unul s-a stabilit deja în Germania:

Ți-o spun ca tată și ca bărbat și ca tată: dacă vreunul din ei o să aibă vreodată de suferit din cauza ta sau a prestației tale de ”geniu” într-un guvern sever retardat,

a doua zi dimineață la 05:00 ne întâlnim în Herăstrău pe inima goală, fiecare cu 2 martori si cu un doctor.

*
PS: Pentru mediul de afaceri, care și-a pierdut vara scriind proiecte și corectând erorile din Codurile Fiscale – alea pe care ministrul Eugen Teodorovici promitea – gomos – că le va corecta, după haosul combinat cu incompetența și inconștiența (geniilor – firește) din guvernele anului 2017:

succesul acestor genii se măsoară în orele, zilele, lunile, anii în care-i luăm în serios: tot restul e veorică curată.

Până atunci, vedeți la RBLS-Repatriot cum și cât de greu convingi un român să se întoarcă acasă, și care sunt legitimele lui temeri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De la incercarea de privatizare a OLTCHIM-pe vremea lui Ponta, s-a cam vazut care sunt calitatile reale ale lui Teodorovici.
    Intre timp a devenit mai sigur pe el si a preluat din aroganta colegilor impertinenti si incompetenti. Conceptia insa a ramas de tip comunisto-nationalista- asa au fost adunati in guvern (inclusiv obedienta fata de seful suprem)-se vede si la dna ministereasa Pintea care vrea, ca Ceausescu, sa tina medicii in tara prin lege.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De la incercarea de privatizare a OLTCHIM-pe vremea lui Ponta, s-a cam vazut care sunt calitatile reale ale lui Teodorovici.
    Intre timp a devenit mai sigur pe el si a preluat din aroganta colegilor impertinenti si incompetenti. Conceptia insa a ramas de tip comunisto-nationalista- asa au fost adunati in guvern (inclusiv obedienta fata de seful suprem)-se vede si la dna ministereasa Pintea care vrea, ca Ceausescu, sa tina medicii in tara prin lege.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: