fbpx

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Cristian Grosu / 5 puncte pe care le-a ratat Dl. Liviu Dragnea – iluzionându-ne că a fost de bună credință

de Cristian Grosu 23.1.2017

Ipoteza:

 • *-Zeci de mii de oameni au protestat duminică seară împotriva Ordonanțelor de grațiere și amnistie mascată prin dezincriminarea unor fapte de corupție, redactate și gândite pe furiș de Puterea PSD-ALDE și rostogolite de guvern
 • *- Datele din ultima săptămână (lucrurile se rostogolesc repede, cu ”Urgență”) arată că acest lucru a fost gândit de mult timp – iar cel puțin unul dintre documente (grațierea – probabil grațierea pentru condamnarea în dosarul Referedumul) a trecut pe la cabinetul dlui, Dragnea.
 • *-Liviu Dragnea acuză ”un început de lovitură de stat”, la care părți sunt președintele Iohannis – care s-a dus în stradă alături de manifestanți și, mai ales, Serviciile secrete, care ar fi mobilizat lumea în stradă.

Admițând că Dl.Liviu Dragnea – președintele PSD, al Camerei Deputaților și premierul de facto al României – a fost de la un capăt la altul de bună credință (la final vom prezenta și ipoteza relei credințe – rămânând ca cititorul să aleagă singur cu ce situație avem de-a face) , prezentăm mai jos marile rateuri pentru România ale acestei guvernări ”pe repede înainte”. ”Repede”, pentru că sentința în dosarul așa numit ”Bombonica” va veni repede.

1, Prin Ordonanțele horror pe care le-a promovat, Dl. Liviu Dragnea a ratat tocmai clarificarea necesară, indispensabilă și de bun simț a infracțiunii de abuz în serviciu.

Curtea Constituțională a cerut acest lucru : clarificarea denumirii acestei infracțiuni, pentru că Codul Penal nu făcea nicio distincție între eroarea umană și de înțeles a funcționarului în procesul muncii sale, și abuzul prin rea credință și în schimbul mitei.

Cu toții greșim zilnic – tocmai pentru că nu stăm în pat cu rachiul lângă noi și cu ochii în RTV : luăm decizii, evaluăm situații, suntem puși în postura de-a interpreta ce spun legile și regulamentele vagi și proaste ale acestei țări, semnăm cu asumarea răspunderii. Unii însă ”greșesc” pe bani – uneori pe bani mulți – iar CCR ceruse tocmai distincția între cele 2 categorii de ”greșitori”.

Clarificarea acestor împrejurări este esențială : ea influențează curajul și determinarea funcționarilor de bună credință care chiar vor să decidă și să-și asume răspunderea, dar care riscă ca prostia și obtuzitatea unui anchetator să-i arunce cu tot cu viziunea și buna lor credință în închisoare.

Prin faptul că Ordonanța bagă în aceeași oală pe cei de rea credință, pe mituiți și pe corupți cu cei care greșesc pur și simplu omenște, Dl. Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu au acreditat ideea că că Ordonanțele au fost făcute pentru mituiți și pentru corupți și că întorc România la haosul și delirul infracțional din anii 90.

2, Poate cel mai important rateu : Dnul. Livi Dragnea (și, alături de el, Dl.Tăriceanu) au compromis, cel puțin pe termen mediu, discuția despre implicarea Serviciilor secrete în actul de justiție în special și în societate în general.

Trei lucruri de punctat aici :

-, Serviciile secrete românești trebuie să fie puternice – pe măsura riscurilor de securitate și a volatilității situației internaționale, în condițiile în care Rusia a reușit să penetreze sisteme de securitate adevărate – cum sunt cele din SUA și Germania – și să se implice chiar și în procesele electorale din cele 2 mari puteri.

-,Soluția nu e blamarea in extenso a Serviciilor, ci punerea lor sub un control parlamentar autentic – altfel ne vom trezi la infinit că unul precum Sebastian Ghiță, după zeci de ani de contracte preferențiale cu Serviciile, defectează și din sistem și din Comisia de Control al Serviciilor.

Mă înșel eu, sau cei mai mulți membri din Comisia de Control – care ajunsese o agenție de PR a serviciilor – erau de la PSD ?

-,Serviciile secrete au avut un aport substanțial în lupta anticorupție – uneori la limita legii, uneori chiar în afara legii (să ne amintim că răposatul Dinu Patriciu a obținut anularea unor probe pentru că fusese asultat fără mandat) :

Dl. Liviu Dragnea a ratat – și nu doar a ratat, ci a și compromis – o discuție lucidă, riguroasă și cu cea mai mare bună credință pe limitele implicării Serviciilor în lupta anticorupție – mai ales că avea în spate o majoritate parlamentară devastatoare, de 70%, prin care putea aduce pe agenda publică orice fel de discuție, oricât de sensibilă. Sunt convins că multă lume ar fi marșat la această temă – cu o condiție : convingerea că dl. Liviu Dragnea e de bună credință și că dorește binele României, nu binele agendei sale personale.

3-, Dl. Dragnea a ratat o grațiere autentică și în acord atât cu necesitatea de-a mai goli închisorile și-a face distincție între cei care fură un cărucior de lemne și cei care fură o fabrică, cât și în spiritul unei civilități umaniste care pune în balanța de bun simț vina și ispășirea ei.

Un exemplu – îl dau aici pentru că e celebru – e Monica Ridzi : am informația (din zona penitenciarelor) că femeia – cu copii mici acasă – suferă de cel puțin 3 boli incurabile, dincolo de orice dubiu, și că zilele îi sunt, la propriu, numărate : e destul de probabil ca să moară în închisoare.
În timp ce Ioan Becali iese și apoi pleacă unde vrea el trecând prin aeroport pe la accesul oficialilor, pentru Monica Ridzi nu există bază legală pentru eliberare sau grațiere pentru a muri acasă.

Dl. Dragnea a ratat acest gen de situații – pentru că nu pare să se fi gândit la ele, ci la cum scapă cei sănătoși ca piatra, care se pot întoarce în voie la furat și la cotizat.

*
Până aici am expus rateurile Dlui. Dragnea pentru România și interesele cetățenilor.

Există, însă, două erori care-l vizează personal :

4-, Dl. Dragnea a uitat – și e de mirare pentru un om experimentat ca el – că una e forța pe care o capeți la vot și alta forța efectivă de reprezentare.

Forța primită la vot funcționează formal : cea efectivă înseamnă capacitatea de rezistență a societății democratice la situația în care decidentul își pierde mințile.

PSD a câștigat 45%, din cauza absenteismului la vot. Per total, însă, doar 18% din românii cu drept de vot sunt în asentimentul viziunii sale despre lume, viață, societate.

Dacă mai dai de-o parte și faptul că ruralul (inactiv politic) e bazinul său preponderent, Dl. Dragnea nu are în spate decât un 7% din oamenii mobilizabili a reacționa la abuzurile puterii.

5-,Dl. Dragnea uită că, într-o asmenea situație, nu are voie să greșească în primul rând pentru el însuși :

La aceasă oră, cea mai mică eroare a liderului PSD e precum picătura de sânge în jungla partidului : adreanlina și testosteronul se activeasă instinctiv în ceilalți prezumtivi lideri și nu sunt puțini cei gata să-l sfâșie. Exact așa cum l-au sfâșiat (pe jumătate – pentru că se pare că nici la gust nu e bun) pe Dl. Ponta – pe care opoziția și Klaus Iohannis doar l-au hăituit puțin.

*

Spuneam mai sus că prezumția de la care plecăm este că Dl. Dragnea e de bună credință.

Am făcut-o de dragul demonstrației și din regretul că chiar s-au ratat lucruri care în Justiție era indispensabil să fie clarificate :

În realitate, nu avem absolut niciun indiciu că liderul PSD e de bună credință :

a), Ordonanțele Justiției sunt mai degrabă o mișcare disperată – ele sunt , observăm acum – pregătite cu mult timp în urmă , iar minciunile referitoare la rostogolirea lor către Monitorul Oficial întăresc această convingerea

b), Și prezența lui Klaus Iohannis la demonstrații e una disperată : dacă cele două Ordonanțe apar în Monitorul Oficial fie și numai pentru un minut, chiar dacă le-ar respinge mai apoi Curtea Constituțională sesizată de președinte ele vor produce efecte, pe baza principiului din penal că se aplică legea cea mai favorabilă.

c),Ordonanța privind grațierea a fost lucrată la cabinetul lui Liviu Dragnea – după cum cursdeguvernare.ro a descoperit AICI – și avem și alte indicii, dacă cineva ne va contrazice).

d),Dl. Dragnea vizează președinția, iar în această luptă disperată se folosește de legile justiției.

e), foarte grav : dl. Dragnea a folosit, în dorința de-a-și adjudeca liniștea din partea populației, măsuri care ar fi trebuit să aibă altă rațiune : atât creșterea salariului minim (pentru săraci) cât și relaxarea legislației anti-evaziune (pentru mediul de afaceri) au devenit, acum, obiectele unui troc sinistru : vă dăm ceva și vouă, numai să ne lăsați să ne dăm ce vrem noi și nouă.

Ce voi ei, ”ei”: impunitate. Pe care, până la final, o vom plăti tot noi : om vedea bugetul pe 2017, și vom ști exact cât ne costă libertatea unor infractori.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.1.2017

5 comentarii

 1. Murphy
  24.1.2017, 1:12 am

  am vazut bugetul pe 2017: este excelent construit, asa ca toata incropeala ta s-a dus dracului, Grosule.

 2. Protonic
  24.1.2017, 5:20 pm

  Dupa consultari inca poate sa dea o ordonanta modificata sau sa treaca o lege prin Parlament, inca nu a ratat, inca se joaca.
  Presedintele nu poate sa ceara Referendum pe gratiere iar pe ei nimic nu ii impiedica sa dea o ordonanta sau o lege, mai ales ca e cam frig pe afara pentru demonstratii si incepe lucru.In plus cei veniti din provincie s-au dus acasa si ii costa sa se reintoarca. Obositor mai ales daca este degeaba.

 3. silicon_v
  25.1.2017, 10:29 am

  @Murphy
  “am vazut bugetul pe 2017: este excelent construit, asa ca toata incropeala ta s-a dus dracului, Grosule.”

  Ce gluma buna 🙂

  Pai daca bagi la venituri bugetare fara numar, faci un buget minunat, poti sa promiti salarii ca-n Elvetia. Doar ca e facut pe hartie, la rectificari o sa vezi tu cat de minunat a fost facut.

  Adica ai incasari de 221 de miliarde de lei in 2016, tu tai taxe si iar tai (tva, suprataxa pe combustibil, impozitarea constructiilor, o gramada de alte taxe nefiscale) si estimezi ca o sa ai venituri de 253 de miliarde in 2017! Chiar si asa mai ai nevoie de inca 3% din PIB deficit, adica ceva peste 20 de miliarde de lei ca sa poti inchide bugetul. Adica PSD-ul are nevoie de cam 60 de miliarde de lei peste ce a avut bugetul ca venituri in 2016 ca sa inchida bugetul in 2017 si el sustine ca o sa ii aiba. Excelent construit, nu-i asa?

  Mai vorbim la rectificari.

 4. Un postac
  28.1.2017, 7:22 pm

  Daca ar fi vorba doar de o convingere “anti gratiere” as putea intelege foarte bine pozitia. Dar ca sa scarifici cativa ani de viata libera a mii de oameni doar pentru a nu se bucura de aceasta libertate si 2-3 adversari politici este un cinism. Altii ii spun abordare politicianista:spune NU oricarei masuri guvernamentale, dar asta e valabil doar pentru opzitie. Ceilalti pot contesta doar oportunitatea dar si asta a fost confirmata de cel mai calificat for european: CEDO. Este demonstratia completa a faptului ca protestarii nu reprezinta vointa spontana a tinerilor frumosi si liberi si a celor care sunt manipulati sau vor sa manipuleze in beneficiul puterii. Sa le fie de bine dar acum nu mai pot pacali multa lume.

Lăsați un comentariu


Stiri

NATO prezintă condoleanțe României și se declară îngrijorată de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului

Vladimir Ionescu

Membrii Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a… Mai mult

Europa

Stocurile de semiconductori, la cel mai scăzut nivel din istorie, criza se prelungește în 2022 – director general Infineon

Vladimir Ionescu

Producătorul german de semiconductori Infineon a anunţat marţi că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Noul an școlar începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică

Vladimir Ionescu

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, a afirmat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.… Mai mult

Europa

Republica Moldova – Lista celor 16: Natalia Gavrilița a anunțat viitoarea echipă guvernamentală

Razvan Diaconu

Candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat marți echipa alături de care urmează să se prezinte în Parlament pentru a cere vot de… Mai mult

Stiri

Deficitul de cont curent al României a urcat la valoarea din criza precedentă. Euro poate ajunge la 5,10 lei în 2023 – raport Capital Economics

Adrian N Ionescu

Deficitul de cont curent al României pe ultimele 12 luni a ajuns la 6,3% din PIB în mai. Este un nivel îngrijorător nu numai pentru… Mai mult

Stiri

Sesiune extraordinară la Senat pentru aprobarea OUG care permite primăriilor să ia credite de la Trezorerie

Vladimir Ionescu

Biroul permanent al Senatului va avea şedinţă miercuri pentru a convoca această cameră în sesiune extraordinară în vederea introducerii în procedură parlamentară a ordonanţei de… Mai mult

Stiri

Populația globală se va confrunta cu un „deficit” de milioane de femei în următorii 10 ani – studiu Global Health BMJ

Vladimir Ionescu

În următorii 10 ani se vor naște cu 4,7 milioane de femei mai puțin în întreaga lume din cauza practicilor selective privind sexul bebelușilor, potrivit… Mai mult