La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Cronicile

Cristian Grosu / 5 puncte pe care le-a ratat Dl. Liviu Dragnea – iluzionându-ne că a fost de bună credință

de Cristian Grosu 23.1.2017

Ipoteza:

 • *-Zeci de mii de oameni au protestat duminică seară împotriva Ordonanțelor de grațiere și amnistie mascată prin dezincriminarea unor fapte de corupție, redactate și gândite pe furiș de Puterea PSD-ALDE și rostogolite de guvern
 • *- Datele din ultima săptămână (lucrurile se rostogolesc repede, cu ”Urgență”) arată că acest lucru a fost gândit de mult timp – iar cel puțin unul dintre documente (grațierea – probabil grațierea pentru condamnarea în dosarul Referedumul) a trecut pe la cabinetul dlui, Dragnea.
 • *-Liviu Dragnea acuză ”un început de lovitură de stat”, la care părți sunt președintele Iohannis – care s-a dus în stradă alături de manifestanți și, mai ales, Serviciile secrete, care ar fi mobilizat lumea în stradă.

Admițând că Dl.Liviu Dragnea – președintele PSD, al Camerei Deputaților și premierul de facto al României – a fost de la un capăt la altul de bună credință (la final vom prezenta și ipoteza relei credințe – rămânând ca cititorul să aleagă singur cu ce situație avem de-a face) , prezentăm mai jos marile rateuri pentru România ale acestei guvernări ”pe repede înainte”. ”Repede”, pentru că sentința în dosarul așa numit ”Bombonica” va veni repede.

1, Prin Ordonanțele horror pe care le-a promovat, Dl. Liviu Dragnea a ratat tocmai clarificarea necesară, indispensabilă și de bun simț a infracțiunii de abuz în serviciu.

Curtea Constituțională a cerut acest lucru : clarificarea denumirii acestei infracțiuni, pentru că Codul Penal nu făcea nicio distincție între eroarea umană și de înțeles a funcționarului în procesul muncii sale, și abuzul prin rea credință și în schimbul mitei.

Cu toții greșim zilnic – tocmai pentru că nu stăm în pat cu rachiul lângă noi și cu ochii în RTV : luăm decizii, evaluăm situații, suntem puși în postura de-a interpreta ce spun legile și regulamentele vagi și proaste ale acestei țări, semnăm cu asumarea răspunderii. Unii însă ”greșesc” pe bani – uneori pe bani mulți – iar CCR ceruse tocmai distincția între cele 2 categorii de ”greșitori”.

Clarificarea acestor împrejurări este esențială : ea influențează curajul și determinarea funcționarilor de bună credință care chiar vor să decidă și să-și asume răspunderea, dar care riscă ca prostia și obtuzitatea unui anchetator să-i arunce cu tot cu viziunea și buna lor credință în închisoare.

Prin faptul că Ordonanța bagă în aceeași oală pe cei de rea credință, pe mituiți și pe corupți cu cei care greșesc pur și simplu omenște, Dl. Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu au acreditat ideea că că Ordonanțele au fost făcute pentru mituiți și pentru corupți și că întorc România la haosul și delirul infracțional din anii 90.

2, Poate cel mai important rateu : Dnul. Livi Dragnea (și, alături de el, Dl.Tăriceanu) au compromis, cel puțin pe termen mediu, discuția despre implicarea Serviciilor secrete în actul de justiție în special și în societate în general.

Trei lucruri de punctat aici :

-, Serviciile secrete românești trebuie să fie puternice – pe măsura riscurilor de securitate și a volatilității situației internaționale, în condițiile în care Rusia a reușit să penetreze sisteme de securitate adevărate – cum sunt cele din SUA și Germania – și să se implice chiar și în procesele electorale din cele 2 mari puteri.

-,Soluția nu e blamarea in extenso a Serviciilor, ci punerea lor sub un control parlamentar autentic – altfel ne vom trezi la infinit că unul precum Sebastian Ghiță, după zeci de ani de contracte preferențiale cu Serviciile, defectează și din sistem și din Comisia de Control al Serviciilor.

Mă înșel eu, sau cei mai mulți membri din Comisia de Control – care ajunsese o agenție de PR a serviciilor – erau de la PSD ?

-,Serviciile secrete au avut un aport substanțial în lupta anticorupție – uneori la limita legii, uneori chiar în afara legii (să ne amintim că răposatul Dinu Patriciu a obținut anularea unor probe pentru că fusese asultat fără mandat) :

Dl. Liviu Dragnea a ratat – și nu doar a ratat, ci a și compromis – o discuție lucidă, riguroasă și cu cea mai mare bună credință pe limitele implicării Serviciilor în lupta anticorupție – mai ales că avea în spate o majoritate parlamentară devastatoare, de 70%, prin care putea aduce pe agenda publică orice fel de discuție, oricât de sensibilă. Sunt convins că multă lume ar fi marșat la această temă – cu o condiție : convingerea că dl. Liviu Dragnea e de bună credință și că dorește binele României, nu binele agendei sale personale.

3-, Dl. Dragnea a ratat o grațiere autentică și în acord atât cu necesitatea de-a mai goli închisorile și-a face distincție între cei care fură un cărucior de lemne și cei care fură o fabrică, cât și în spiritul unei civilități umaniste care pune în balanța de bun simț vina și ispășirea ei.

Un exemplu – îl dau aici pentru că e celebru – e Monica Ridzi : am informația (din zona penitenciarelor) că femeia – cu copii mici acasă – suferă de cel puțin 3 boli incurabile, dincolo de orice dubiu, și că zilele îi sunt, la propriu, numărate : e destul de probabil ca să moară în închisoare.
În timp ce Ioan Becali iese și apoi pleacă unde vrea el trecând prin aeroport pe la accesul oficialilor, pentru Monica Ridzi nu există bază legală pentru eliberare sau grațiere pentru a muri acasă.

Dl. Dragnea a ratat acest gen de situații – pentru că nu pare să se fi gândit la ele, ci la cum scapă cei sănătoși ca piatra, care se pot întoarce în voie la furat și la cotizat.

*
Până aici am expus rateurile Dlui. Dragnea pentru România și interesele cetățenilor.

Există, însă, două erori care-l vizează personal :

4-, Dl. Dragnea a uitat – și e de mirare pentru un om experimentat ca el – că una e forța pe care o capeți la vot și alta forța efectivă de reprezentare.

Forța primită la vot funcționează formal : cea efectivă înseamnă capacitatea de rezistență a societății democratice la situația în care decidentul își pierde mințile.

PSD a câștigat 45%, din cauza absenteismului la vot. Per total, însă, doar 18% din românii cu drept de vot sunt în asentimentul viziunii sale despre lume, viață, societate.

Dacă mai dai de-o parte și faptul că ruralul (inactiv politic) e bazinul său preponderent, Dl. Dragnea nu are în spate decât un 7% din oamenii mobilizabili a reacționa la abuzurile puterii.

5-,Dl. Dragnea uită că, într-o asmenea situație, nu are voie să greșească în primul rând pentru el însuși :

La aceasă oră, cea mai mică eroare a liderului PSD e precum picătura de sânge în jungla partidului : adreanlina și testosteronul se activeasă instinctiv în ceilalți prezumtivi lideri și nu sunt puțini cei gata să-l sfâșie. Exact așa cum l-au sfâșiat (pe jumătate – pentru că se pare că nici la gust nu e bun) pe Dl. Ponta – pe care opoziția și Klaus Iohannis doar l-au hăituit puțin.

*

Spuneam mai sus că prezumția de la care plecăm este că Dl. Dragnea e de bună credință.

Am făcut-o de dragul demonstrației și din regretul că chiar s-au ratat lucruri care în Justiție era indispensabil să fie clarificate :

În realitate, nu avem absolut niciun indiciu că liderul PSD e de bună credință :

a), Ordonanțele Justiției sunt mai degrabă o mișcare disperată – ele sunt , observăm acum – pregătite cu mult timp în urmă , iar minciunile referitoare la rostogolirea lor către Monitorul Oficial întăresc această convingerea

b), Și prezența lui Klaus Iohannis la demonstrații e una disperată : dacă cele două Ordonanțe apar în Monitorul Oficial fie și numai pentru un minut, chiar dacă le-ar respinge mai apoi Curtea Constituțională sesizată de președinte ele vor produce efecte, pe baza principiului din penal că se aplică legea cea mai favorabilă.

c),Ordonanța privind grațierea a fost lucrată la cabinetul lui Liviu Dragnea – după cum cursdeguvernare.ro a descoperit AICI – și avem și alte indicii, dacă cineva ne va contrazice).

d),Dl. Dragnea vizează președinția, iar în această luptă disperată se folosește de legile justiției.

e), foarte grav : dl. Dragnea a folosit, în dorința de-a-și adjudeca liniștea din partea populației, măsuri care ar fi trebuit să aibă altă rațiune : atât creșterea salariului minim (pentru săraci) cât și relaxarea legislației anti-evaziune (pentru mediul de afaceri) au devenit, acum, obiectele unui troc sinistru : vă dăm ceva și vouă, numai să ne lăsați să ne dăm ce vrem noi și nouă.

Ce voi ei, ”ei”: impunitate. Pe care, până la final, o vom plăti tot noi : om vedea bugetul pe 2017, și vom ști exact cât ne costă libertatea unor infractori.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.1.2017

5 comentarii

 1. Murphy
  24.1.2017, 1:12 am

  am vazut bugetul pe 2017: este excelent construit, asa ca toata incropeala ta s-a dus dracului, Grosule.

 2. Protonic
  24.1.2017, 5:20 pm

  Dupa consultari inca poate sa dea o ordonanta modificata sau sa treaca o lege prin Parlament, inca nu a ratat, inca se joaca.
  Presedintele nu poate sa ceara Referendum pe gratiere iar pe ei nimic nu ii impiedica sa dea o ordonanta sau o lege, mai ales ca e cam frig pe afara pentru demonstratii si incepe lucru.In plus cei veniti din provincie s-au dus acasa si ii costa sa se reintoarca. Obositor mai ales daca este degeaba.

 3. silicon_v
  25.1.2017, 10:29 am

  @Murphy
  “am vazut bugetul pe 2017: este excelent construit, asa ca toata incropeala ta s-a dus dracului, Grosule.”

  Ce gluma buna 🙂

  Pai daca bagi la venituri bugetare fara numar, faci un buget minunat, poti sa promiti salarii ca-n Elvetia. Doar ca e facut pe hartie, la rectificari o sa vezi tu cat de minunat a fost facut.

  Adica ai incasari de 221 de miliarde de lei in 2016, tu tai taxe si iar tai (tva, suprataxa pe combustibil, impozitarea constructiilor, o gramada de alte taxe nefiscale) si estimezi ca o sa ai venituri de 253 de miliarde in 2017! Chiar si asa mai ai nevoie de inca 3% din PIB deficit, adica ceva peste 20 de miliarde de lei ca sa poti inchide bugetul. Adica PSD-ul are nevoie de cam 60 de miliarde de lei peste ce a avut bugetul ca venituri in 2016 ca sa inchida bugetul in 2017 si el sustine ca o sa ii aiba. Excelent construit, nu-i asa?

  Mai vorbim la rectificari.

 4. Un postac
  28.1.2017, 7:22 pm

  Daca ar fi vorba doar de o convingere “anti gratiere” as putea intelege foarte bine pozitia. Dar ca sa scarifici cativa ani de viata libera a mii de oameni doar pentru a nu se bucura de aceasta libertate si 2-3 adversari politici este un cinism. Altii ii spun abordare politicianista:spune NU oricarei masuri guvernamentale, dar asta e valabil doar pentru opzitie. Ceilalti pot contesta doar oportunitatea dar si asta a fost confirmata de cel mai calificat for european: CEDO. Este demonstratia completa a faptului ca protestarii nu reprezinta vointa spontana a tinerilor frumosi si liberi si a celor care sunt manipulati sau vor sa manipuleze in beneficiul puterii. Sa le fie de bine dar acum nu mai pot pacali multa lume.

Lăsați un comentariu


Stiri

PSD o trimite pe Gabriela Zoană să, numită secretar de stat la Ministerul Justiției

Vladimir Ionescu

Gabriela Zoană, unul dintre vectorii de imagine ai premierului Viorica Dăncilă, a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției, unde Ana Birchall susține poziții… Mai mult

Stiri

Industria vânzării de cetățenii – 25 de miliarde de dolari anual, la nivel global

Iulian Soare

Dubla cetățenie era aproape inexistentă în urmă cu 50 de ani, însă acum nu numai că ea este foarte răspândită, dar aproape jumătate din statele… Mai mult

Stiri

FMI a revizuit estimarea de creştere economică a României, până la 4%. Bugetul e făcut pentru o creștere de 5,5%

Vladimir Ionescu

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a… Mai mult

Europa

Raportul MCV ar putea fi prezentat săptămâna viitoare – problema SIIJ, nerezolvată

Vladimir Ionescu

Noul raport MCV (Mecanismul de Cooperare si de Verificare) va fi probabil prezentat la începutul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Justiției, Ana Birchall, în ședința… Mai mult

Stiri

ICCJ se adreseză Curții de Justiție a UE înainte de a decide dacă dosarul lui Darius Vîlcov va fi rejudecat. Miza este mai mare

Vladimir Ionescu

Instanța supremă intenționează să trimită patru întrebări Curții de Justiție a UE (CJUE), înainte de a stabili dacă procesul lui Darius Vîlcov, finalizat în prima… Mai mult

Europa

UE fixează un termen limită Londrei, pentru ca acordul să poată fi prezentat la summitul Consiliului European

Iulian Soare

Michel Barnier, negociatorul- șef al UE pentru Brexit, i-a fixat premierului Boris Johnson un termen limită pentru a accepta soluția europeană referitoare la frontieră, scrie… Mai mult

Europa

Dobânzile negative reduc profitabilitatea băncilor din Europa și capacitatea de consolidare prin fuziuni – Luis de Guindos, BCE

Adrian N Ionescu

Profitabilitatea redusă din cauza dobânzilor negative şi capitalizarea bursieră scăzută vor face foarte dificilă consolidarea băncilor din Zona Euro, altfel inevitabilă. „În final, profitabilitatea redusă… Mai mult