vineri

29 martie, 2024

18 februarie, 2020

Cristian Ghinea, europarlamentar USR-PLUS, a lansat marți o dezbatere și mai multe propuneri ”care vor asigura schimbarea sistemului astfel încât finanțările UE post-2021, de peste 30 miliarde euro, să ajungă exact acolo unde este nevoie”.

„Soluțiile pe care le propun sunt de a urmări, simplu și logic și fără echivoc, cele cinci obiective ale politicii de coeziune și a organiza tot sistemul în jurul lor”, explică Cristian Ghinea într-un comunicat de presă.

Cele 5 obiective ale politicii de coeziune 2021-2027:

  • O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii
  • O Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice
  • O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale
  • O Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate
  • O Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE.

În  analiza lui Cristian Ghinea se poate vedea cum a evoluat organizarea sistemului românesc, ”ce este fundamental greșit, ce a funcționat și ce este absolut obligatoriu să facem acum pentru a nu compromite din start finanțările UE 2021-2027”.

„România a primit peste 50 de miliarde de euro de la UE în ultimii 12 ani și, din păcate, prea puțin se simte infuzia de fonduri în țară. În cea mai mare parte, este din cauza modului cum au fost gândite instituțiile și coordonarea programelor, împărțite și concentrate pe criterii inadecvate cu nevoile reale. Din păcate, vedem cum Guvernul Orban este pe cale să oficializeze și el <<gândirea de tunel>>, distructivă când este vorba de a rezolva probleme complexe”, mai spune Cristian Ghinea.

Dezbaterea reală pe acest subiect, în acest moment, nu există. Subiectul „cum și unde vom direcționa finanțările UE post-2021 – peste 30 de miliarde de euro”, care ar trebui să fie abordat de autoritățile de la București cu dezbateri pe scară largă cu toate părțile interesate, este tratat cât mai „discret”. Ministerul Fondurilor Europene face consultări de formă, iar actele normative de importanță crucială trec pe sub masă prin Guvern.

De aceea, o dezbatere cu priorități și schimbări curajoase în sistem trebuie declanșată acum, deoarece anul 2020 este decisiv.


Tot aici se aduc clarificări față de insistența cu care ministrul actual al Fondurilor Europene promovează o nouă Autoritate de Management, la Ministerul Transporturilor. „Pentru el, doar Ministerul Transporturilor, unde a fost director, e adevărata miză. În schema propusă de ministrul Boloș, este un singur Minister în afară de MFE ce ar urma să coordoneze un Program Operațional. Acesta ar fi Ministerul Transporturilor, de unde vine directorul Boloș. Cam aceasta este viziunea lui Marcel Boloș pentru dezvoltarea României cu fonduri europene: își aranjează un post pentru viitor”, mai spune eurodeputatul Cristian Ghinea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: