vineri

26 aprilie, 2024

16 martie, 2014

Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea au votat masiv, duminică, pentru alipirea peninsulei la Rusia. 96,6%% dintre cei prezenţi la urne au cerut alipirea la “Patria Mamă”, arată rezultatele definitive anunţate, luni, de premierul Serghei Aksionov.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România “consideră ilegal referendumul din Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia”, potrivit unui comunicat remis duminică seară de Administraţia Prezidenţială.

La Simferopol, anunţul “Suntem în Rusia” era proiectat pe o clădire oficială cu două ore înainte de închiderea urnelor.


Referendumul, denunţat de Kiev şi de Occident, s-a desfăşurat în prezenţa trupelor ruse care, deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, alături de miliţii separatiste. Rezultatele definitive sunt aşteptate luni dimineaţa.

Tulburări la Doneţk

Manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile parchetului şi serviciilor speciale (SBU) din Doneţk- oraş rusofon situat în estul Ucrainei- la finalul unei manifestaţii pentru alipirea la Rusia, relatează AFP.

Manifestanţi au luat cu asalt cele două clădiri, practic fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea forţelor de ordine. Ei reclamă eliberarea liderului lor, “guvernatorul” autoproclamat Pavlo Gubarev.

Nereguli constatate

Nereguli au fost constatate duminică în Crimeea, după câteva ore de la începerea procesului, relatează AFP.


La Sevastopol, câteva zeci de alegători au fost văzuţi începând să introducă buletine în urne cu o jumătate de oră înainte de deschiderea oficială a scrutinului, la ora locală 8.00 (8.00, ora României).

În unele secţii de votare, jurnalişti, inclusiv de la AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în pofida acreditărilor emise de către autorităţile separatiste locale.

În centrul capitalei provinciei, Simferopol, campania în favoarea unui vot prorus a continuat neîntrerupt, contrar prevederilor legii electorale. Până duminică la prânz nu a avut loc vreun incident care să necesite intervenţia poliţiei.

Poziţia României

Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii, duminică seara, un comunicat în chestiunea referendumului din Crimeea. În continuare, textul integral:

“România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia.

Totodată, un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională. Rezultatul previzibil şi lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă <anexarea> Crimeei.

Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta.

Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică.”

SUA resping referendumul. Rusia “va respecta rezultatul” şi invocă Articolului 1 al Cartei ONU

Statele Unite “resping” referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin “contrar Constituţiei ucrainene”, organizat “sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei, afirmă Casa Albă, relatează AFP. “Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare. Consiliul de Securitate ONU a recunoscut această stare de fapt sâmbătă, într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus „, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

“El a subliniat că Rusia va respecta opţiunea locuitorilor din Crimeea”, afirmă Kremlinul într-un comunicat, precizând că această conversaţie telefonică a fost purtată la solicitatea Germaniei.

“Vladimir Putin a remarcat că voinţa populaţiei peninsulei este exprimată cu respectarea totală a normelor dreptului internaţional, în special a articolului 1 al Cartei ONU, care afirmă principiul egalităţii şi dreptul la autodeterminare al popoarelor”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a “confirmat poziţia de principiu a părţii ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea”.

De asemenea, Serghei Lavrov a “cerut Washingtonului să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor actuale de la Kiev pentru a le determina să adopte măsuri eficiente menite să pună capăt (…) arbitrariului faţă de populaţia rusă”, se precizează într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: