joi

28 martie, 2024

10 iunie, 2019

Câștigul salarial mediu brut din luna aprilie 2018 a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a urcat 1,3% şi a ajuns la 3.115 lei,  respectiv 646 de euro la cursul mediu al lunii martie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi.

Ajustat cu nivelul preţurilor, puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a ajuns la 1.234 de euro (echivalent, la preţurile medii din UE). Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a avansat cu 0,7 puncte procentuale, până la 215,4%.


Majorarea puterii de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit peste pragul de 10%. Valoare dublă în raport cu creşterea economică estimată la 5% în termeni reali pentru primul trimestru al anului în curs. Şi de zece ori mai mare faţă de creşterea productivităţii muncii din T1 2019, care a fost de doar +1,1%. Ceea ce arată că majorările marcate cu roşu nu sunt sustenabile în timp.

Creşterile salariale pe ramuri – sănătatea şi învăţământul primele, industria extractivă puternic pe minus

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul de construcţii (după creşterea mandatorie a salariului la nivel naţional s-a ajuns la +42,7% ca valoare nominală şi +37% în termeni reali). La mare distanţă urmează activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+20,2% nominal şi +15,5% real)  şi învăţământul (+19,0% nominal şi +14,3% ca putere de cumpărare).

Alte două sectoare s-au situat peste media pe economie: hoteluri şi restaurante (+16,8% nominal şi +12,2% în termeni reali) şi servicii administrative şi suport (+16,3% nominal şi +11,7% real). Imediat sub medie s-au poziţionat industria prelucrătoare ( rămasă, însă la doar 86% ca valoare nominală) şi sectorul de intermedieri financiare şi asigurări ( ambele cu 14,5% nominal şi 10% real).


De reţinut, ritmul de creştere al salariilor din sectorul sanitar a scăzut considerabil (+7,6% nominal şi +3,6% în termeni reali) şi a ajuns semnificativ sub cel consemnat pe partea bugetară în cazul administraţiei publice şi apărării (+13,4% nominal şi 8,9% real).

Zonă importantă, tehnologia informaţiei s-a situat imediat sub administraţia publică, cu ceva mai mult de 7% în termeni reali.

În fine, ar mai fi de remarcat valorile relativ reduse consemnate pe segmentul de telecomunicaţii ( doar uşor peste 3% în termeni reali) şi în tranzacţiile imobiliare (puţin peste 1%), precum şi singura ramură în care salariaţilor le-a scăzut puterea de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, industria extractivă (-2,1%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: