marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2020

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei, explică sociologii.

Statisticile spun că, dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii în Cluj-Napoca, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000. În 2019, s-au născut 3.370 de băieți și 3.593 de fete, raport inversat față de 2008, când s-au născut 2.810 băieți și 2.795 fete, potrivit datelor citate de Mediafax.

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.


„Pe de-o parte, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România”, sociologul Ioan Hosu.

Stabilitatea financiară și eliminarea perpesctivei sărăciei „conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii”.

„Și, în al treilea rând, cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale”, a mai spus sociologul Ioan Hosu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cifrele „arată că orașul își atinge obiectivele strategice pe care și le-a asumat, de a crește calitatea vieții. Se nasc mai mulți copii la Cluj-Napoca pentru că orașul oferă un stil de viața pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educațional din ce în ce mai bun și care își asumă datoria de a se îmbunătăți continuu, un spațiu public a cărei calitate dorim să o creștem și bineînțeles o componentă de participativitate pe care administrația și-o asumă și care există la Cluj-Napoca”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, pentru Mediafax.


„Oamenii aleg să se mute în acest oraș sau doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine”, a conchis Oana Buzatu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: