Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii

19 ianuarie, 2020

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei, explică sociologii.

Statisticile spun că, dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii în Cluj-Napoca, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000. În 2019, s-au născut 3.370 de băieți și 3.593 de fete, raport inversat față de 2008, când s-au născut 2.810 băieți și 2.795 fete, potrivit datelor citate de Mediafax.

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.


„Pe de-o parte, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România”, sociologul Ioan Hosu.

Stabilitatea financiară și eliminarea perpesctivei sărăciei „conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii”.

„Și, în al treilea rând, cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale”, a mai spus sociologul Ioan Hosu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cifrele „arată că orașul își atinge obiectivele strategice pe care și le-a asumat, de a crește calitatea vieții. Se nasc mai mulți copii la Cluj-Napoca pentru că orașul oferă un stil de viața pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educațional din ce în ce mai bun și care își asumă datoria de a se îmbunătăți continuu, un spațiu public a cărei calitate dorim să o creștem și bineînțeles o componentă de participativitate pe care administrația și-o asumă și care există la Cluj-Napoca”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, pentru Mediafax.


„Oamenii aleg să se mute în acest oraș sau doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine”, a conchis Oana Buzatu.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr