vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2021

România importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 – 35% din consumul intern, în mare parte contrafăcută, dar exportă miere de calitate, în vrac, susţine Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Autoritățile se arată neputincioase în fața importului de miere contrafăcută, iar mierea românească, de bună calitate este „în concurență cu mierea contrafăcută, pe care autorităţile nu o identifică, ba că nu avem laboratoare dotate, ba că nu avem bani, câteodată şi ANSVSA are de lucru în vamă pe lapte, pe carne, pe alte produse, mierea vine mai rar şi se neglijează”,  spune Președintele ACA, citat de Agerpres.


Fenomenul este extins la întregul sector agroalimentar. Peste 14% din deficitul comercial  al Românie rezultă din comerțul cu alimente.

Mierea contrafăcută de import riscă să „corupă” și producția internă

Liderul crescătorilor de albine spune că importul de miere contrafăcută riscă să „corupă” și producția internă.

„România întotdeauna a avut produse de calitate şi sperăm să nu ne „corupă” aceşti mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva şi nu miere în aceste ţări. Noi an de an ridicăm această problemă a calităţii. Este de neînţeles cum România nu reuşeşte să îşi protejeze măcar acest sector, dar această problemă o au toate sectoarele agricole, şi nu numai din România, bănuiesc că această globalizare ne-a împins către această atitudine a comerţului, oricum şi oricât. E păcat”, a mai spus Ioan Fetea.

Ajutorul financiar de 5 euro „asigură poate nici 10% din totalul cheltuielilor anuale. Această specie a devenit dependentă mai mult de factorul politic decât de natură, natura ne oferă cât poate şi atunci vine şi statul şi ne mai sprijină, deşi albina şi apicultorul nu stau cu mâna întinsă spre Guvern. Sectorul a trăit, a supravieţuit, s-a dezvoltat foarte frumos în România fără sprijin de la stat, chiar dacă pe parcusul timpului, în fiecare epocă, chiar şi în cea comunistă, a fost un sprijin financiar, fie că ne-au asigurat transport, ne dădeau zahăr gratuit, medicamente. Poate şi de aceea s-a dezvoltat acest sector”, a comentat preşedintele ACA.

Mortalitate mare, statistici îndoielnice


Iarna trecută au fost mortalităţi la albine între 30% şi 50%, iar unele stupine au dispărut în totalitate.  „Fără factorul proteic, polenul, din cauza secetei nu am putut asigura dezvoltarea de primăvară, puietul care are nevoie de această hrană proteică, şi au avut loc depopulări. Sigur s-au refăcut în mare parte”, a mai spus Ipoan Fetea.

Ajutorul de minimis de 52 de milioane de lei, anunţat de ministrul Agriculturii pentru acest sector, este repartizat la un efectiv de 2,1 milioane de familii de albine, deşi estimările asociaţiei sunt de cel mult 1,9 milioane.

„Nu ştim de unde este această creştere, 2,1 milioane de familii, aşa le-a anunţat INS. Probabil că sunt undeva la 1,8 – 1,9 milioane şi noi sperăm să crească, dar mie îmi e frică de altceva. Din toate datele statistice, România nu poate acoperi ca baza meliferă decât pentru un efectiv de 2,3, sub 2,5 milioane de familii de albine. Poate o să cerem domnului ambasador să facem pastoral în Elveţia (ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli n.r.). Si noi facem pe presupuneri, nu avem date certe şi probabil INS tot pe astfel de date care vin din teritoriu anunţă cifrele. Este o diferenţă de 10-15%. Poate chiar sunt reale şi m-aş bucura să fie reale aceste date ale INS”, a concluzionat reprezentantul apicultorilor români.

Producție medie de 550 kg miere pe apicultor

Producția medie de miere a României este 22.000 de tone anual, a patra cea maimare din Europa, iar populația de albine a înregistrat un maxim de 1,47 milioane de familii, potrivit statisticilor citate dwe Agerpres.

Sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

Deşi în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

(Citiți și: „Importurile de lactate, ouă şi miere au crescut cu 25% în primul trimestru”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Important este şi cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800 – 900 grame de miere anual (pe locuitor n.r.), în ţările Uniunii Europene, în Elveţia, se consumă peste două kilograme şi chiar mai mult. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este şi cel mai mare importator şi cel mai mare consumator de miere şi importă aproape jumătate din consum”, a mai declarat Ioan Fetea, prezent la Târgul Naţional al Mierii.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: