23 octombrie, 2024

Soldul creditului neguvernamental a înregistrat în septembrie cea mai mare avans anual din 2024, ritmul de creștere fiind foarte apropiat de cel al soldului depozitelor – mai mult o consecință a frânării avansului economiilor populației și companiilor, reiese din datele comunicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).
O altă tendință favorabilă care a influențat avansul creditului privat a fost creșterea ceva mai moderată a soldului creditului guvernamental – chiar și așa, nevoile uriașe de finanțare ale statului din acest an au făcut ca avansul creditului guvernamental să fie dublu față de cel al creditului neguvernamental.

Ritmul anual de creștere al creditului neguvernamental a urcat la 8,6% în septembrie, cu doar 0,2 puncte procentuale sub ritmul de creștere al depozitelor, în contextul în care economiile au consemnat un avans de două cifre în aproape toate lunile din 2024.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna septembrie 2024 cu 1,3% față de august 2024, până la nivelul de 413,2 miliarde de lei. Creditul în lei, cu o pondere de 69,8% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,5%, iar creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 0,9% (1%, în cazul exprimării indicatorului în euro).


De cealaltă parte, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna septembrie 2024 cu 0,6 la sută față de luna anterioară, până la nivelul de 595 015,0 milioane lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,6 la sută (3,8 la sută în termeni reali).

Nevoile de finanțare ale statului au descurajat creditarea privată

O analiză a evoluției creditului privat versus creditul guvernamental arată că în lunile în care nevoile de finanțare ale statului au fost mai mari, avansul creditului acordat companiilor și gospodăriilor a fost mai redus.

De altfel, au fost luni în 2024 în care avansul soldului creditului guvernamental a fost de peste patru ori mai mare decât avansul soldului creditului neguvernamental.

La nivelul lunii septembrie, datele BNR indică o temperare a acestei tendințe. Soldul creditului guvernamental acordat de instituțiile de credit a înregistrat o creștere de 1% față de luna august 2024, până la 222,4 miliarde de lei. În raport cu septembrie 2023, acesta s-a majorat cu 17,7%.


În acest an, necesarul de finanțare al statului este estimat la 217 miliarde de lei, un nivel record, o consecință a unui deficit bugetar estimat la circa 7% din PIB de Guvern, respectiv de 8% de specialiștii Consiliului Fiscal.

O mare parte a acestui necesar este finanțat de către băncile din România. Expunerea acestora pe titluri de stat este cea mai mare din UE.

(Citește și: ”Gafă? Statul îi anunță pe investitori, prin Planul fiscal, la ce dobânzi și la ce curs al Euro se așteaptă”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: