miercuri

27 martie, 2024

28 noiembrie, 2017

Fondul European de Investiţii (FEI) și Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au semnat, marți, un acord de finanţare a investițiilor fermierilor, după modelul partajării riscului.

FEI va contribui cu 93,8 milioane de euro, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, iar băncile selectate pentru program cu restul până la 126 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al MADR.

„Mandatul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului, care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăți cerințele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol”, spune documentul citat.


Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuţia PNDR, reprezentând maximum 70% din credit, iar băncile vor stabili o rată a dobânzii conform politicilor proprii, pentru contribuția lor.

Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici şi celor care fac investiţii până în 50.000 de euro.

„În etapa următoare, se vor construi structuri care să urmărească îndeaproape implementarea acestui mecanism”, a declarat, marţi, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu prilejul semnării acordului, citat de Agerpres.

Creditele se vor acorda în lei pentru susţinerea investiţiilor şi cheltuielile de capital ale fermelor mici şi ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum şi cofinanţarea granturilor din agricultură.


Estimăm că prin aceste program vom ajunge la cel puţin 350 de fermieri şi, când vor lua aceste împrumuturi, ne aşteptăm să le ia cu o reducere a dobânzii de cel puţin 50%. Am vrut să combinăm împrumuturile cu granturile, la solicitarea ministrului Agriculturii şi rezultatele răspund tuturor necesităţilor realizate în analiza noastră ex-ante. Avem o experienţă de 10 ani de de colaborare cu instituţiile bancare româneşti şi mă bucur că aceasta o putem transfera în sectorul agriculturii. Pe lângă faptul că ajutăm fermierii români, ajutăm şi România pentru viitoarea programare financiară”, a spus Hubert Cottogni, director în cadrul FEI.

S-a muncit mult „în culise” pentru introducerea acestui instrument cu risc partajat, care va avea un impact asupra dobânzii şi asupra garanţiilor care se cer fermierilor la acordarea unui credit, potrivit reprezentantului Comisiei Europene, Maria Gafo Gomez Zamalloa.

În România, riscurile asociate agriculturii sunt foarte mari şi au un impact asupra dobânzii şi asupra garanţiilor care se cer pentru un credit. De aceea, acest instrument de partajare a riscului este aşteptat cu interes de fermieri, de procesatorii români şi de IMM-uri. Prin acest instrument vor avea acces la finanţare aşa cum se prevede în PNDR. În acest fel fermierii, antreprenorii, operatorii din agricultură şi mediul rural vor putea fi mai competitivi şi se vor putea bucura de condiţii de competitivitate egală cu alte sectoare care beneficiază de acces la creditare”, a spus Maria Gafo Gomez Zamalloa, şef adjunct de unitate în cadrul Comisiei Europene, DG Agri.

România este a cincea ţară din UE care a semnat un astfel de acord de creditare cu FEI, după Estonia, Germania, Italia şi Franţa.

Urmmează lansarea unui apel de cereri de interes pentru instituţiile de creditare, în care vor fi prevăzute toate condiţiile şi termenii de împrumut. Ulterior, vor fi selectate băncile care vor intra în program, respectiv cele care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor români, adică dobânzi cât mai reduse şi garanţii cât mai mici.

FEI face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii și este  specializat în finanţarea de risc pentru IMM-uri. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării şi dezvoltării, a antreprenoriatului şi a creării de noi locuri de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: