sâmbătă

4 mai, 2024

2 septembrie, 2022

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de circa 8% în trimestrul al doilea din 2022 față de primul trimestru, respectiv o creștere de 11,7% față de trimestrul al doilea din 2021, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cea mai semnificativă creștere față de 2021 s-a înregistrat în sectorul serviciilor


Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,1%), tranzacții imobiliare (17,8%), informații și comunicații (16,7%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15%).

Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,6%), administrație publică (6,9%) și sănătate și asistență socială (2,6%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,7%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 10,85%.

Față de T1, cele mai mari creșteri au fost în enegie

Față de trimestrul întâi din 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.


Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,8%), industria extractivă (19,8%), învățământ1 (19,7%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,9%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,9%), respectiv sănătate și asistență socială (2,8%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,9%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: