9 aprilie, 2022

Sute de mii de muncitori migranţi au părăsit Rusia în ultimele trei luni, din cauza impactului de care războiul îl are asupra economiei şi cursului de schimb, scrie presa internaţională.

În primele trei luni ale anului, peste 60 de mii de migranţi tadjici s-au întors din Rusia, potrivit datelor Ministerului Muncii din Tadjikistan. În aceeași perioadă, 133.000 de migranți s-au întors în Uzbekistan. Potrivit unui sondaj realizat de Agenția pentru Migrația Externă a Muncii, 40% dintre cetățeni și-au exprimat dorința de a se întoarce în Uzbekistan din cauza șomajului și a instabilității cursului de schimb.

Din cauza sancţiunilor impuse de Occident ca răspuns la invazia Ucrainei, economia rusă a suferit lovituri dure. Rubla s-a depreciat puternic şi este menţinută artificial de autorităţi cu ajutorul unor controale de capital, iar multe companii străine au ales să-şi suspende operaţiunile, lăsând numeroşi muncitori migranţi fără locuri de muncă, scrie Kommersant.


Kârgâzstanul este una dintre cele mai dependente ţări din lume de remitențe, ceea ce înseamnă că se bazează în mare măsură pe banii trimiși acasă de muncitorii care călătoresc în străinătate în căutarea unui loc de muncă. În 2021, potrivit Băncii Naționale a Kârgâzstanului, lucrătorii migranți din afara țării au transferat 2,75 miliarde de dolari în Kârgâzstan – peste un sfert din PIB-ul ţării, potrivit Open Democracy.

Potrivit Băncii Mondiale, una dintre consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia ar putea fi o reducere a remitențelor către fostele state sovietice. Kârgâzstanul se va confrunta probabil cu o scădere a remitențelor de 33%, potrivit estimării BM. Înainte de război, experții instituției au prezis o creștere a plăților de remitențe de peste 3% pentru 2022.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: