Peste 215.000 de cetățeni români ar munci, dar nu-și caută un loc de muncă, iar alți 12.300 își caută de lucru, dar nu sunt disponibili să-l înceapă, potrivit datelor pe 2021 ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.
Toți aceștia formează „forţa de muncă potenţială adiţională” de aproape 227.500 de persoane, care ar putea acoperi măcar o parte din lacunele ofertei nesatisfăcute ale pieței muncii din România.
La aceștia se adaugă alții, cu program de lucru parțial, în număr de peste 117.300, care „doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent”, fiind considerate de INS „persoane subocupate”.
În România erau mai mult de 6,35 de milioane de cetățeni inactivi în vârstă de 15-74 de ani, la sfârșitul anului trecut, 459.200 de șomeri și peste 7,74 milioane persoane ocupate.
Statisticile și tabloul muncii
Cele 215.186 persoane care ar fi vrut („erau disponibile”) să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă reprezentau 2,6% din populaţia activă. 2% sunt bărbați, 3,5% sunt femei, 1,5% în mediul urban și 4,2% în mediul rural.
Împreună cu rata şomajului (cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării), alți 3 indicatori contribuie „pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii”, potrivit explicațiilor INS.
Cei 3 indicatori „reprezintă categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte). Sunt:
- persoanele subocupate;
- persoanele inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
- persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”.
Așa numita „forță muncă potenţială adiţională” este formată din ultimii doi indicatori.
„Setul de trei indicatori constituie „arii” de diferenţiere şi întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte”, mai explică INS.
***
Un răspuns
In mod real sunt multi care nu muncesc efectiv.
Nu impizite.
Nu taxe.
Nu-s cuprins in statistici.
Cei care cumpara si vand autoturisme sh.
Oameni in toata puterea cuvantului traiesc din traficul de masini.
Cca 100.000
Piata duduie.
In viata reala sunt multi care scapa evidentelor
Greu de spus dar e o piata gri infloritoare.