Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

14 iunie, 2022

Costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 0,47% în Trimestrul 1 din 2022 față de T4 / 2021, dar și-a conservat o rată de creştere de 8,84% față de T1 / 2021, potrivit datelor din seria ajustată sezonier (după numărul zilelor lucrătoare),  publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult față de T1 / 2021 (+17,23%) a crescut costului orar al forţei de muncă din categoria „alte activităţi de servicii, care cuprinde activități diverse precum îngrijirea animalelor, agenții matrimoniale, tatuaj și piercing.  (17,23%). Abia apoi umrează scumpirea forței de muncă din informaţii şi comunicaţii (+16,84%), și a celei din hoteluri şi restaurante (+15,20%).

A scăzut costul orar al forţei de muncă doar în învăţământ, cu 3,12%, față de Trimestrul 1 / 2021. Scăderea costului forței de muncă din învățământ a fost remarcabilă și față de T4 / 2021, -11%, a doua cea mai mare față de trimestrul anterior, dar acest domeniu este influențat de de perioadele de vacanță școlară. Scăderea din industria extractivă a fost doar puțin mai mare, -11,14%.


În costul forței de muncă intră cheltuielile directe – sumele brute plătite din fondul de salarii, stimulentele din repartizarea profitului net și drepturile în natură și contribuţiile de asigurări sociale și de sănătate din sarcina angajatului; respectiv cheltuielile indirecte cu forţa de muncă – includ contribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări sociale, sau sumele brute plătite salariaţilor care părăsesc unitatea (la pensie, transfer, detaşare, etc)

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.

Forța de muncă din servicii, tot mai scumpă

Față de T4 / 2021, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (8,40%), tranzacţii imobiliare (5,48%), informaţii şi comunicaţii (5,11%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4,42%).


În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învăţământ (-11,01%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,71%).

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: