marți

19 martie, 2024

15 martie, 2011

Accidentul nuclear de la centrala japoneză Fukushima I  pare să fi atins, marţi, nivelul de gravitate 6 pe scala internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), ajungând la o singură treaptă în urma nivelului maxim, atins de explozia centralei de la Cernobâl (URSS/Ucraina), din 1986.

Estimarea a fost făcută de preşedintele Autorităţii de siguranţă nucleară (ASN) din Franţa, Andre-Claude Lacoste, potrivit AFP.

”Fenomenul a luat o amploare complet diferită faţă de ieri. Este clar că suntem la nivelul 6”, a susţinut Andre-Claude Lacoste.


El a menţionat că situaţia centralei de la Okuma (oraş aflat la 250 km depărtare de capitala Tokio) se situează ca gravitate între accidentul de la Three Mile Island (SUA, 1979) şi explozia de la Cernobâl.

După cele trei explozii care au avut loc la reactoarele centralei Fukushima I, din cauza cutremurului devastataor de vineri, urmat de tsunami, ministrul jaonez de externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul radiaţiilor ”ar putea fi periculos” pentru sănătatea omului”.

”Situaţia rămâne dificilă, depunem toate eforturile posibile pentru a rezolva această problemă”, a asigurat oficialul nipon, prezent la reuninea G-8 de la Paris.

Potrivit unor surse din cadrul autorităţilor locale, citate de presa niponă, nivelul radiaţiilor în oraşul Maebashi, situat la 100 de km nord de Tokio, era marţi de zece ori mai mare decât cel normal.


Premierul japonez Naoto Kan a recomandat populaţiei care locuieşte în spaţiul cuprins pe o rază de 30 km în jurul centralei Fukushima să rămână închisă în case sau birouri.

Guvernul dispusese sâmbătă ca peste 200.000 de persoane care locuiau pe o rază de 20 km în jurul centralei să evacueze zona.

Între timp, bilanţul oficial al cutremurului de 9 grade, urmat de tsunami, a ajuns la cel puţin puţin 3.370 de morţi şi peste 6.700 dispăruţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: