marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2018

Încrederea pe care cetățenii Europei de Est o au în democrație este în scădere, iar cercetătorii germani cred că au găsit explicația fenomenului: e vorba de corupție.

Un studiu elaborat de Institutul Economic German (AICI-LINK), think tank din Koln, arată că încrederea în democrație crește pe măsură ce oamenii experimentează beneficiile acestui sistem. Studiul arată însă că încrederea în democrație scade constant, începând cu 2006, în țările din Estul Europei.

Pentru a explica diferența, cercetătorii citează date care arată că gradul de coruție înregistrat în state din Europa de Est aproape s-a dublat în aceeași perioadă de 12 ani.


”Expunerea îndelungată la corupție este motivul pentru care scade încrederea în democrație. Numai prin limitarea semnificativă a corupției experiențele democrației produc atitudini pro-democratice”, se arată în analiză.

Graficul de mai jos exprimă procentul din populație care admite că a trebuit să mituiască destul de frecvent funcționari pentru a-și rezolva anumite probleme.

Datele analizate de cercetători arată însă că suportul pentru democrație nu se deteriorează foarte rapid.


“Aceste seturi de date demonstrează faptul că democrația nu se consolidează de la sine”, mai afirmă cercetătorii, care sunt convinși că țările din blocul estic trebuie să își îmbunătățească fundamental calitatea serviciilor oferite de funcționari și instituții.

”În lipsa unor schimbări profunde, toate beneficiile aduse de transformarea democratică a statelor fost comuniste sunt puse în pericol. Combaterea corupției este unul dintre pașii importanți care trebuie făcuți”, mai precizează studiul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: