joi

28 martie, 2024

24 februarie, 2020

Autoritățile române nu au luat măsurile necesare pentru o prevenire și combatere a unei eventuale epidemii cu noul coronavirus. Nu avem suficiente kituri de testare, de măști și nici echipamente de protecție pentru medici, în contextul în care toate statele europene au achiziționat masiv astfel de produse în ultimul timp, dar declară și ele insuficiente rezerve.

De asemenea, avem probleme și cu legislația. Ministerul Sănătății completează abia acum cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

În ședința din ajunul demiterii, Guvernul Ludovic Orban a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. Reglementarea avea în vedere exact contextul epidemiei de Covid-19 din China, care începuse să se extindă în Asia și era de așteptat că va ajunge ți pe celelalte continente. Pentru aplicare acesteia este nevoie însă de normele metodologice, care nu au fost aprobate deocamdată și nici nu se știe în ce stadiu se află.

Carantină pentru toți cei sosiți din Italia


Italia a anunțat luni al patrulea deces din cauza noului coronavirus. Italia este ţara europeană cea mai afectată de epidemia de coronavirus, cu 149 de cazuri confirmate până duminică seară.

Este a treia țară din lume unde este declarat cel mai ridicat risc.

România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, ținând cont că în peninsulă trăiesc peste un milion de români.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.


Autorităţile italiene au plasat în carantină zonele cele mai afectate din regiunile nordice Lombardia şi Veneto, și nimeni nu poate ieși fără a i se lua temperatura, pentru a fi identificate eventuale simptome, și a fi consemnat. Autoritățile din statele de destinație sunt anunțate ulterior în legătură cu persoanele care au părăsit aceste zone aflate în carantină, astfel încât ajunse la destinație acestea pot fi monitorizate pentru a exista garanția că vor sta în carantină la domiciliu sau, dacă este cazul, într-unul dintre centrele speciale constituite.

De exemplu, elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, întorși acasă,  în noaptea de duminică spre luni, după ce au fost la Carnavalul din Veneția, au fost plasați în carantină acasă.

Ultimele măsuri luate de autoritățile române pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, anunțate de Ministerul Sănătății:

  • persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, vor intra, imediat după sosire, într-o carantină de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.
  • centre de carantină vor fi înființate în toate județele (dar centrele 
  • vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
  • toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU
  • va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Luni va avea loc o nouă ședință a Comitetului speical pentru prevenirea și combaterea unei epidemii cu Covid-19.

Kiturile de testare și echipamentele, insuficiente. Guvernul se pregătește abia acum să importe noi cantități

România are kituri de testare, a declarat luni managerul Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu Cercel.

La începutul lunii, ministrul Sănătății, Victor Costache, declara într-o conferință de presă organizată la MAI, că în România există 1.000 de kituri pentru diagnosticarea bolii.

Adrian Streinu Cercel avertizează că nu avem măști și echipamente de protecție suficiente. „Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a declarat managerul d ela Matei Balș, citat de Digi24.

Universitatea Vasile Goldiș, din Arad, a cerut suspendarea cursurilor

Prefectul judeţului Arad a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru luarea măsurilor preventive necesare în contextul apariţiei cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus în Italia, având în vedere că judeţul este unul de frontieră în vestul ţării.

În cadrul şedinţei, conducerea Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad a anunţat că va solicita aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, transmite News.ro. Universitatea are foarte mulți studenți italieni, a explicat conducerea instituției.

Ţinând cont de specificul Aradului ca judeţ de frontieră, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca cetăţenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad din zonele afectate vor completa un chestionar pus la dispoziţie de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locaţia de îmbarcare, precum şi pe cea de destinaţie.

De asemenea, se va asigura permanenţă în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad.

Totodată, s-au identificat anumite spaţii pentru amenajarea eventualelor centre de carantină şi se va restricţiona accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: