vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 martie, 2020

UPDATE: 107.021 de cazuri de infectare confirmate în 99 de ţări şi teritorii, și 3.648 de decese, este bilanțul  valabil pentru duminică, orele 11:00 GMT.

UPDATE: Armata SUA restricționează deplasările militarilor spre şi dinspre Italia şi Coreea de Sud.


De asemenea, va interzice trupelor din străinătate să participe la exerciţiile militare în SUA, la schimburi de experienţă şi vizite în cele mai afectate ţări.

UPDATE: Responsabili eleni din domeniul sănătăţii denunţă Biserica Ortodoxă pentru că aceasta continuă să oficieze slujbe religioase şi să îi împărtăşească pe credincioşi, în pofida riscurilor de răspândire a Covid-19.

UPDATE: Alberto Cirio, preşedintele regiunii Piemont, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a anunţat duminică postul de stat RAI.

Este al doilea preşedinte regional care se îmbolnăveşte în doar 24 de ore, conform Agerpres.


UPDATE: Autorităţile din Iran au interzis toate zborurile către Europa. Clienţii îşi vor primi înapoi banii.

În Iran au fost confirmate 6.000 de infectări și 145 decese.

UPDATE: Campionatul Mondial feminin de hochei pe gheaţă, care ar fi trebuit să aibă loc în Canada, la Halifax şi Truro, a fost anulat din cauza coronavirusului, a anunţat Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă.

Totalul testelor pozitive și ale suspiciunilor de coronavirus din Canada a fost de 51, vineri.

UPDATE: Premierul ceh a declarat că Italia ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor săi să călătorească în Europa, pentru a stopa epidemia de coronavirus.

Cehia se confruntă cu un deficit mare de echipamente de protecție și a urgentat executivul UE să accelereze achiziția comună declanșată pentru 20 de state membre.

****

Știrea inițială:

Peste un sfert din populația Italiei, adică mai mult de 16 din 60 de milioane de persoane, a fost plasat în carantină după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, executivul de la Roma a luat noi măsuri extraordinare de limitare a libertății de mișcare în nordul țării.  Nimeni nu mai intră sau iese din nordul Italiei, dacă nu există o urgență.

Demersul, care afectează Lombardia și alte 14 provincii, reprezintă cel mai drastic efort din afara Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus, cu prețul sacrificării economiei italiene pe termen scurt, pentru a salva-o de efectele devastatoare ale virusului pe termen lung.

„Ne confruntăm cu o situație de urgență. Este o urgență națională”, a declarat premierul Giuseppe Conte anunțând într-o conferință de presă, susținută după ora 2:00 noaptea, decretul prin care se impune carantina în regiunea Lombardia și în 14 provincii.

Provinciile vizate de măsurile de carantină sunt: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția.

Reamintim că în Italia locuiesc peste un milion de români și toate cazurile  confirmate în România au avut ca sursă finală Italia.

Măsurile:

  • Noile măsuri, care se aplică inclusiv centrului financiar al țării, Milano, și uneia dintre cele mai frecventate destinații turistice din lume, Veneția, sunt în vigoare până la 3 aprilie.
  • Vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeeele, stațiunile de schi.
  • Competițiile sportive se vor desfășura fără public.
  • Restaurantele și cafenelele vor fi deschise, dar clienții trebuie să stea la cel puțin un metru distanță unul de celălalt.
  • Oamenii trebuie să stea pe cât de mult posibil în case, iar cei care încalcă măsurile de carantină riscă trei luni închisoare.
  • Școlile sunt închise.
  • Nu mai pot avea loc nunți și înmormântări, pe durata carantinei.
  • Magazilele rămân deschise, dar numai de luni până vineri.
  • Au fost suspendate toate concediile personalului medical, iar vizitele rudelor în spitale vor fi limitate doar la cazuri speciale.

Italia este țara europeană cel mai puternic lovită de epidemia de coronavirus și a cunoscut, sâmbătă, o creștere vertiginoasă a bilanțului, care acum a ajuns la aproape 6.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu Covid-19 și 233 de decese.

Planuri de urgență pentru sectorul financiare din SUA

Autorităţile de reglementare a sectorului financiar din Statele Unite încep să facă planuri de urgenţă pentru epidemia de coronavirus, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Vineri, autorităţile au anunţat primele trei cazuri de infectare cu virusul asemănător celui gripal în ţinutul Montgomery din Maryland, unde locuiesc mii de angajaţi federali care merg zilnic la birouri din Washington.

Agenţii precum Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte Futures pentru Mărfuri (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (Securities and Exchange Commission – SEC) şi autorităţile de reglementare ale sectorului bancar au birouri în New York, San Francisco şi New Jersey, unde au fost raportate ale cazuri.

În timp ce băncile din New York încep să îşi pună în aplicare planurile de urgenţă, autorităţile de reglementare au început la rândul lor să ia măsuri de precauţie, permiţând munca de acasă, anulând sau limitând deplasările, anulând conferinţe şi restricţionând întâlnirile externe.

”Siguranţa şi sănătatea angajaţilor CFFTC continuă să facă toate pregătirile necesare pentru a răspunde scenariilor care ar putea apărea”, a declarat  Michael Short, director pentru relaţii publice la agenţie.

Autoritatea de reglementare a sectorului instrumentelor derivate a anulat unele deplasări externe şi permite doar călătoriile esenţiale în străinătate, de la caz la caz. Deplasările interne sunt încă permise, dar angajaţii pot să îşi reprogrameze călătoriile, dacă nu sunt de importanţă majoră.

Într-o manieră similară, Corporaţia Federală pentru Asigurarea Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation) a anunţat că a luat măsuri pentru a limita deplasările internaţionale neesenţiale. Biroul pentru Control Valutar (Office of the Comptroller of the Currency – OCC) a anunţat că şi-a reevaluat planurile de urgenţă, fără să ofere detalii.

Joi, OCC, Rezerva federală (Fed) şi FDIC au anunţat o conferinţă de presă comună referitoare la creditarea corectă, care era programată pentru săptămâna viitoare , ”dintr-un exces de precauţie”.

Rezerva Federală a plasat în carantină dolarii proveniți din China

Reuters a mai relatat vineri că Rezerva Federală a luat măsura neobişnuită de a plasa în carantină dolarii proveniţi din Asia, pentru o perioadă de până la 10 zile.

Un purtător de cuvânt al SEC a spus că agenţia respectă recomandarea guvernului ca angajaţii să stea acasă atunci când sunt bolnavi sau dacă s-au întors din zone cu coronavirus.

Coronavirusul s-a răspândit în peste 90 de ţări, infectând peste 100.000 de oameni, potrivit datelor colectate de Reuters.

Randamentele titlurilor Trezoreriei SUA au scăzut vineri la minime istorice, acţiunile au scăzut şi ele, iar indicele dow jones a pierdut peste 800 de puncte, înainte de a recupera din pierderi.

Agenţiile au şi alte probleme, cum ar fi modul în care companiile ar trebui să raporteze riscurile financiare create de virus şi ce reguli referitoare la tranzacţii şi creditare ar trebui să fie relaxate pentru a atenua perturbările din piaţă.

Primele două cazuri în Bulgaria

Primele două cazuri de coronavirus – un bărbat de 27 de ani și o femeie de 75 de ani au fost raportate în Bulgaria. Cei doi nu au călătorit nicăieri și nici nu au intrat în contact cu cineva care s-a întors dintr-o țară afectată de coronavirus.

Bulgaria se confruntă deja cu o gravă epidemie de gripă la nivel național, din cauza căreia a închis toate școlile în perioada 6-11 martie.

Ungaria anulează manifestările pentru sărbătoarea națională

Ungaria a anunţat sâmbătă anularea manifestărilor pentru sărbătoarea naţională din 15 martie la Budapesta din „motive de securitate”, din cauza epidemiei de coronavirus.

„Deşi Ungaria a cunoscut doar cazuri individuale şi nu există centre majore de infecţie”, sărbătoarea naţională este un eveniment important care atrage oameni din toată ţara, a explicat guvernul într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: