vineri

26 aprilie, 2024

7 martie, 2020

Primul caz de infectare cu noul coronavirus din București a fost confirmat sâmbătă după-amiază.

Este un bărbat în vârstă de 49 ani, revenit de la Roma în urmă cu o săptămână, pe 27 februarie.

În total, până acum, în România au fost confirmate 13 cazuri, dintre care patru, sâmbătă.


Celelalte trei cazuri pozitive la teste anunțate sâmbătă:

  • două adolescente, în vârstă de 15, respectiv 16 ani. Prima este din Timișoara și învață la aceeași școală cu cei doi tineri care au fost deja diagnosticați. Cursurile la această școală vor fi suspendate pentru 14 zile. A doua tânără este din Hunedoara, nu prezintă deocamdată niciun simptom și a călătorit în același avion cu bărbatul de 40 de ani din Hunedoara diagnosticat zilele trecute.
  • un bărbat din Galați, întors din Timișoara.

Din cele 13 persoane confirmate până acum, trei s-au vindecat deja.

Numărul cazurilor de Covid-19 confirmate în Europa s-a dublat în ultimele trei zile, până la peste 7.300, vineri. Aproape toate statele europene au înregistrat cel puțin un caz de infectare cu coronavirus.

La nivel mondial, au fost raportate, conform datelor OMS publicate sâmbătă dimineața, peste 100.000 de cazuri, dintre care 3.484 de persoane au decedat.


Situația la ora 09.00 GMT:

  • Asia –  89.021 de cazuri (3.131 decese)
  • în Europa – 7.503 de cazuri (215 decese)
  • în Orientul Mijlociu – 5.032 de cazuri (127 decese)
  • SUA şi Canada – 264 de cazuri (16 decese)
  • Oceania – 76 de cazuri (două decese)
  • America Latină şi Caraibe – 50 de cazuri
  • Africa – 42 de cazuri.

Oficial OMS: Restricțiile de călătorie dintr-o țară în alta nu ajută

Șeful operaţiunilor de urgenţă ale OMS, Mike Ryan, a declarat că ţările ar trebui să fie solidare în lupta împotriva noului coronavirus, în loc să-şi impună una alteia restricţii de călătorie. „Este foarte important ca oamenii să înţeleagă faptul că aceste restricţii nu ajută”, a insistat oficialul, după ce Japonia şi Coreea de Sud şi-au impus reciproc restricţii de călătorie.

Restricţiile de călătorie ar trebui impuse doar după o analiză serioasă bazată de fapte ştiinţifice şi nu ar trebui niciodată să fie stabilite pe perioade lungi de timp, a subliniat oficialitatea OMS.

„Singurul mod în care putem învinge virusul este să rămânem uniţi”, a declarat la rândul său şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Banca Centrală a Coreei de Sud bagă în carantină bancnotele

Coreea de Sud a luat măsuri speciale pentru a opri transmiterea virusului prin bancnote.

Conform procedurilor de rutină din această țară, bancnotele sunt supuse unor temperaturi de 150 de grade Celsius timp de două-trei secunde, apoi sunt păstrate la 42 de grade Celsius după împachetarea lor, pentru a le dezinfecta.

Banca Centrală (BOK) a anunţat vineri măsuri noi, special instituite pentru a limita răspândirea bolii Covid-19.

Astfel, bancnotele vor fi puse în carantină timp de două săptămâni pentru a înlătura orice urmă de coronavirus, iar cele potențial infectate (din zone restrânse cu multe cazuri) ar putea fi chiar arse.

„Pentru tot numerarul care vine la Banca Centrală de la creditorii locali, BOK vi le va păstra în siguranţă timp de două săptămâni, ţinând cont că virusul dispare după nouă zile”, a declarat un oficial al instituţiei, citat de Agerpres.

Austria introduce controale medicale la frontieră

Austria va introduce la frontiera u Italia controale medicale ”punctuale” începând de luni, pentru două săptămâni, a anunţat cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Măsura va fi în vigoare timp de două săptămâni.

De asemenea, Austria a decis interzicerea zborurile directe către Coreea de Sud, Iran şi oraşele italiene Milano şi Bologna, a mai declarat cancelarul Kurz.

Italia trimite 20.000 de specialiști în spitale

Guvernul italian a instituit sâmbătă noi măsuri pentru combaterea epidemiei, în condițiile în care această țară este statul european cel mai afectat de noul coronavirus.

Cu 4.636 de cazuri şi 197 de decese, Italia este a doua ţară, după China, după numărul de decese şi a patra după numărul de cazuri de infectare, după China, Coreea de Sud şi Iran.

Măsurile:

  • 20.000 de specialişti vor fi trimiși suplimentar în spitalele din ţară pentru a face faţă epidemie (5.000 de medici specialişti, 10.000 de infirmieri şi 5.000 de îngrijitori)
  • s-a introdus posibilitatea recrutării medicilor aflaţi la pensie
  • numărul paturilor din unităţile de primiri urgenţe ar trebui să urce de la 5.000 la 7.500, adică o creştere de 50%, şi se prevede totodată dublarea numărului de locuri în unităţile de pneumologie şi boli infecţioase
  • prefecţii au dreptul să rechiziţioneze hoteluri pentru a găzdui persoanele aflate în carantină
  • asistenţă şi finanţare în valoare de 50 de milioane de euro pentru companiile care produc măşti de protecţie şi alte produse utile pentru eradicarea epidemiei
  • bugetul alocat tuturor acestor măsuri este de un miliard de euro, din cele 7,5 miliarde deblocate „pentru a face faţă exigenţelor extraordinare şi urgente ca urmare a răspândirii COVID-19, pentru a garanta nivelurile esenţiale de asistenţă şi a asigura în ansamblul teritoriului naţional o creştere a numărului de paturi în unităţile de terapie intensivă”, potrivit unui comunicat al guvernului.
  • Institutul superior al sănătăţii studiază crearea de noi zone roşii (zone închise, din care nu se iese și în care nu se intră), „în Lombardia, îndeosebi”, regiunea Milano, cea mai afectată, cu 2.612 de cazuri şi 135 de decese
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: