Vlad Alexandrescu a fost revocat marți din funcție, pe postul de ministrul al Culturii fiind propusă Corina Șuteu (foto), fost director al ICR New York.
“Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii.
De asemenea, am trimis astăzi domnului președinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în funcția de ministru al Culturii a doamnei Corina Șuteu, în dorința de a continua procesul de reformă”, precizează premierul Dacian Cioloș într-un comunicat transmis marți.
Cine este Corina Șuteu
Corina Șuteu, în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii și fost director al ICR New York în perioada în care Institutul Cultural Roman era condus de Horia Roman Patapievici, a demisionat din această poziție în 2012, când ICR a fost trecut din subordinea Președinției în cea a Senatului iar Horia Roman Patapievici a fost înlocuit cu Andrei Marga.
Și-a început cariera ca profesor de română-engleză la Liceul Agro-industrial Făgăraș (1983-1987) și redactor la Revista „Teatrul” (1987-1989).
Ulterior a devenit director al Uniunii Teatrale din România (1991-1993) și al Theatrum Mundi, în prezent, Metropolis (1993-1995).
A fost director al Masterului Specializat în Management cultural european din Dijon, Franța (1995-2001), președinte al Forumului rețelelor culturale europene (1995-2002) și director al Institutului Cultural Român din New York (2006-2012).
Din ianuarie 2016 este secretar de stat la Ministerul Culturii.
Acuzațiile lui Vlad Alexandrescu – „Am deranjat”
Plecarea lui Vlad Alexandrescu de la Cultură, a treia înlcouire din Cabinetul Cioloș, a avut o evoluție neașteptată.
Săptămâna trecută, ministrul sugera printr-o scrisoare deschisă că și-a depus mandatul, așa cum îi ceruse prim-ministrul, din cauza scandalului de la Opera Națională.
Ulterior, ministrul demisionar a anunțat amânarea acestei demisii până după Paști, pentru ca luni să apară o scrisoare adresată de Vlad Alexandrescu membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), scrisoare în care acesta acuză că înlocuirea sa ar fi fost cerută de grupuri de interese deranjate de măsurile luate de el la Ministerul Culturii.
El spune că a deranjat miniştri în cazuri de plagiat şi grupuri de interese –exemplele date apar cazurile Roşia Montană, Cathedral Plaza şi casa Nanu-Muscel, dar şi cel al Muzeului Naţional de Artă.
Vlad Alexandrescu menționează în scrisoare că s-a pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor, în ”cazuri de plagiat notorii”, şi că a reuşit să împiedice adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu. Aceste acțiuni i-ar fi adus ”o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi”.
El a făcut, în scrisoare, o aluzie inclusiv Cotroceni, atunci când s-a referit la grupurile de interese.
Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis spunea despre cazul de la Opera Națională și modul în care Vlad Alexandrescu a gestionat această problemă: „Şi, în fine, o a treia nemulţumire, este, înţeleg, în curs de rezolvare şi s-a referit, evident, la situația de la Operă. Este un contra-exemplu de implicare a unui Minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune.
Reacția premierului după scrisoarea lui Vlad Alexandrescu
Premierul a reacționat după scrisoare printr-o postare pe Facebook:
”Dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii.
Doresc tuturor sa găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști.
Marți voi trimite domnului Președinte revocarea din funcție a d-lui Alexandrescu și nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele.”
Scandalul de la Operă
Scandalul a fost declanșat la începutul lunii aprilie, când noul director interimar, Tiberiu Ionuț Soare, l-a demis pe coregraful danez Johann Kobborg din funcția de director artistic.
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume.
Ulterior, el s-a remarcat și în calitate de coregraf, cu lucrări prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Bolșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă și alte companii celebre.
Dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național, iar marți, administrația a interzis intrarea în instituție a coregrafului Koboorg, a balerinei Alina Cojocaru și a altor șapte persoane care au protestat față de înlăturarea directorului artistic. Motivul invocat este cel al încetării contractelor de muncă.
În interiorul Operei Naționale s-au format două tabere, una dintre ele cerând înlăturarea tuturor artiștilor străini care lucrează aici.
Din cauza tensiunilor, Opera a anulat până acum mai multe concerte.