duminică

21 aprilie, 2024

24 februarie, 2019

Condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept este justificată, a declarat comisarul european Corina Creţu, într-un interviu pentru Euronews, adăugând că Uniunea Europeană nu poate fi văzută „ca un bancomat”.

În opinia sa, această măsură, aprobată recent de Parlamentul European, protejează interesele cetăţenilor europeni.

Întrebată cum ar urma să fie implementată această măsură şi dacă există riscul ca anumiţi cetăţeni europeni să fie privaţi de fonduri din cauza greşelilor făcute de politicieni, comisarul european a apreciat că propunerea vizează asigurarea principiului de zero toleranţă pentru fraudă şi corupţie.


„Sincer, nu înţeleg de ce unele state membre consideră că această propunere este împotriva lor. Pentru că toţi măcar pretindem că avem toleranţă zero pentru fraudă şi corupţie, iar această propunere este pentru protecţia banilor contribuabililor europeni. De exemplu, când OLAF are un caz, noi suspendăm imediat fondurile până la soluţionarea respectivului caz. Când mă pun în pielea contribuabililor, înţeleg că Uniunea Europeană nu poate fi văzută ca un bancomat. Este vorba despre solidaritate comună şi trebuie să fim împreună și la bine şi la rău”, a declarat Corina Crețu.

Corina Crețu a apreciat drept ”un pas înainte” înființarea Biroului Procurorului Public European (EPPO), instituție la conducerea căreia candidează și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Comisarul european a spus că înființarea acestei instituții ”marchează începutul unei noi etape în lupta împotriva fraudei”.

Corina Crețu a mai spus că Uniunea Europeană şi statele membre au devenit mai egoiste ca niciodată şi că „trebuie să revenim la solidaritate”.

”Cred cu adevărat că este datoria noastră să apărăm acest proiect european care este unic pe planeta noastră şi trebuie să explicăm că nu a fost mereu la fel. Mai ales tinerei generaţii. Pentru că este vorba despre viitorul lor. Aş dori să văd mai mulţi tineri apărând proiectul european.
Solidaritatea apare în toate documentele europene. În practică însă, îmi pare rău s-o spun, Uniunea Europeană şi statele membre au devenit mai egoiste ca niciodată, deci chiar cred că trebuie să revenim la solidaritate şi să înţelegem că numai împreună putem reuşi, sau împreună ne vom duce jos şi eşua”, a adăugat comisarul european.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: