marți

23 aprilie, 2024

23 martie, 2019

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, a prezentat vineri, 22 martie, în premieră la București propunerile privind prioritățile de investiții pentru România pe următorul cadru financiar post-2021.

Suma propusă pentru a fi alocată României ca fonduri europene în perioada 2021-2027 vor fi de circa 30 miliarde euro, cu 6 miliarde de euro mai mari decât cele din cadrul actual, aceasta reprezintă un ajutor financiar cu 13% mai mare pe cap de locuitor, a spus Corina Crețu în acdrul unei dezbateri organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București.


Comisia Europeană a inclus, în premieră, în Raportul de țară, o anexă în care sunt enumerate prioritățile pe care consideră că România ar trebui să se concentreze în următorul cadru financiar de 7 ani. Acestea sunt grupate pe 5 obiective tematice majore:

1.A smarter Europe (innovative & smart economic transformation)
2.A greener, low-carbon Europe (including energy transition, the circular economy, climate adaptation and risk management)
3.A more connected Europe (mobility and ICT connectivity)
4.A more social Europe (the European Pillar of Social Rights)
5.A Europe closer to citizens (sustainable development of urban, rural and coastal areas and local initiatives)

„Este doar începutul unui proces de negocieri și schimb de informații regulat între Bruxelles și autoritățile române.”, a spus Corina Crețu.

Aceasta a mai menționat că așteaptă, în continuare, decizia autorităților de la București pe actualul cadru financiar privind anumite proiecte majore de infastructură, precum Sibiu-Pitești. „De asemenea, încă așteptăm decizia Guvernului privind spitalele regionale – cum doriți, așa vom proceda, așteptăm decizia”, a spus comisarul european.


Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene, a spus că sunt trimise la Bruxelles câteva proiecte importante și vor mai urma și altele

Privind negocierile pe cadrul financiar 2021-2027, sub mandatul Președinției României la Consiliului UE, Rovana Plumb a spus că sunt progrese importante în negocieri și la Consiliul European din data de 25 iunie ar trebui să fie adoptat un acord parțial pe tot ceea ce înseamnă pachet legislativ de fonduri europene.

Câteva exemple de provocări, identificate pentru România, din cadrul celor 5 obiective tematice prezentate de Comisia Europeană:

  • Romania performează semnificativ sub media UE în termeni de digitalizare a serviciilor publice și integrare a tehnologiilor digitale în cadrul firmelor private;
  • Sistemul de management al deșeurilor este subdezvoltat
  • Starea generală a drumurilor și infrastructurii feroviare este proastă și rețelele de tramsport rămân printre cele mai puțin dezvoltate din UE, fără a răspunde obstacolelor geografice de de trafic precum zonele montane sau traversarea Dunării spre Bulgaria. (și altele)

Prezentarea detaliată a reprezentanților Comisiei Europene poate fi descărcată aici (LINK). 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: