luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2021

Autoritățile din Hong Kong au dezvăluit o serie de linii directoare controversate adresate școlilor, printre care educarea copiilor începând cu vârsta de șase ani despre imixtiuni ale străinilor și subversiune ca parte a unei noi programe școlare de securitate națională, potrivit presei internaționale citate de Agerpres.

Conducerea Chinei a impus noua lege a securității în iunie 2020 ca răspuns la lunile de proteste, uneori violente, anti-guvernamentale și anti-Beijing deseori violente din 2019, dirijând centrul financiar internațional chinez semi-autonom Hong Kong tot mai clar pe o traiectorie autoritară.

Liniile directoare cuprinse în ghidul Biroului Educației, publicate joi seara, arată că planurile Beijingului pentru Hong Kong depășesc înăbușirea disidenței și vizează o revizuire a societății pentru a alinia cel mai îndărătnic oraș al său la China continentală, condusă de Partidul Comunist.


„Securitatea națională are o mare importanță. Profesorii nu ar trebui să o trateze ca și cum ar fi o problemă controversată pentru discuții obișnuite”, se spune în ghid.

Profesorii ar trebui „să sublinieze în mod clar că protejarea securității naționale este responsabilitatea tuturor cetățenilor și că, în ceea ce privește securitatea națională, nu există spațiu pentru dezbatere sau compromis”.

Copiii din școlile primare vor învăța să cânte și să „asculte cu respect” imnul național, să învețe despre poliție și Armata de Eliberare a Poporului ca protectori ai Hong Kongului, precum și despre cele patru infracțiuni principale din legea securității, inclusiv terorismul și secesionismul.

În școlile secundare, elevii vor învăța despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă națiunea chineză pe scena mondială și despre ce constituie cele patru infracțiuni principale care pot conduce la condamnări ce merg până la închisoare pe viață.


Conform unor specialiști din domeniul juridic, limbajul legii este vag și general, iar gama de activități pe care autoritățile le-ar putea considera ca potențiale amenințări la adresa securității naționale este neclară și fluidă.

Biroul Educației a declarat că a acceptat ca școlile internaționale și private să aibă programe diferite, dar a spus că acestea au „responsabilitatea de a-și ajuta elevii (indiferent de etnie și naționalitate) să dobândească o cunoaștere corectă și obiectivă și o înțelegere a conceptului de securitate națională”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Școlile ar trebui, de asemenea, să împiedice elevii și profesorii să participe la activități considerate ca având un caracter politic, cum ar fi anumite cântece sau sloganuri.

De asemenea, profesorilor și directorilor de școli li se cere să inspecteze afișierele școlare și să elimine cărțile care pun în pericol securitatea națională din biblioteci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: