O scurgere uriașă de date arată cum unele țări încearcă să modifice un raport științific esențial în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice și discuțiile de la COP26, scrie BBC News, care a studiat respectivele documente.
Arabia Saudită, Japonia și Australia sunt câteva dintre țările care și-ar dori ca ONU să nu mai insiste pe nevoia renunțării rapide la combustibilii fosili.
Documentele dezvăluie, de asemenea, că unele națiuni bogate nu sunt de acord să plătească mai mult statelor mai sărace pentru a trece la tehnologii ecologice.
Acest „lobby” ridică întrebări privind reuniunea la nivel climatic COP26, mai scrie BBC.
Dezvăluirile sunt făcute cu doar câteva zile înainte ca națiunilor lumii să li se ceară la COP26 să își asume angajamente semnificative pentru a încetini schimbările climatice și pentru a menține încălzirea globală la 1,5 grade.
Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, este cea de-a 26-a conferință ONU acând ca obiect schimbările climatice și este programată să aibă loc în Glasgow, Scoția, între 31 octombrie și 12 noiembrie 2021, sub președinția Regatului Unit.
Documentele constau în peste 32.000 de amendamente trimise de guverne, companii și alte părți interesate, către echipa de oameni de știință care întocmește raportul ONU ce va conține cele mai solide dovezi științifice ce vor sta la baza măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.
Aceste „rapoarte de evaluare” sunt elaborate la fiecare șase până la șapte ani, de către Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), organismul ONU însărcinat cu evaluarea schimbărilor climatice, și sunt utilizate de guverne pentru a decide ce acțiune este necesară pentru a combate schimbările climatice.
Scurgerea de informații arată o serie de țări și organizații care susțin că lumea nu are nevoie să reducă utilizarea combustibililor fosili la fel de repede pe cât recomandă actualul proiect al raportului. Un consilier al ministerului petrolier saudit solicită ca expresii precum ”nevoia de acțiuni urgente și accelerate de atenuare la toate nivelurile” să fie eliminate din raport.
Un înalt oficial guvernamental australian respinge concluzia că închiderea centralelor electrice pe cărbune este necesară, chiar dacă încheierea utilizării cărbunelui este unul dintre obiectivele declarate în cadrul conferinței COP26.
Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un important exportator de cărbune.
Documentele scurse de la ONU dezvăluie că o serie de țări și organizații susțin că lumea nu trebuie să reducă utilizarea combustibililor fosili în ritmul rapid recomandat de experți.
Un consilier al guvernului saudit, de exemplu, ce eliminarea din raport a unor expresii precum „nevoia de acțiuni urgente și accelerate de atenuare la toate nivelurile”.
Un înalt oficial al guvernului australian respinge concluzia privind necesitatea închiderii centralelor pe cărbune, deși această măsură este unul dintre obiectivele declarate ale conferinței COP26.
Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un exportator important de cărbune, amintește BBC.
Conform notelor la raport, o serie de țări pledează în favoarea unor tehnologii emergente și scumpe, concepute pentru captarea și stocarea permanentă a dioxidului de carbon în subteran. Arabia Saudită, China, Australia și Japonia – toți marii producători sau utilizatori de combustibili fosili – precum și organizația națiunilor producătoare de petrol, OPEC, toate susțin captarea și stocarea carbonului (CCS).
Se susține că aceste tehnologii CCS ar putea reduce dramatic emisiile de de la centralele electrice și din unele sectoare industriale.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, solicită experților ONU să elimine concluzia că „accentul eforturilor de decarbonizare în sectorul sistemelor energetice trebuie să fie trecerea rapidă la surse zero de carbon și eliminarea activă a combustibililor fosili”.
De asemenea, o serie de țări, în mare parte din Europa de Est, susțin că proiectul de raport ar trebui să fie mai pozitiv cu privire la rolul pe care energia nucleară îl poate juca în îndeplinirea obiectivelor ONU privind clima.
Republica Cehă, Polonia și Slovacia critică un tabel din raport care arată că energia nucleară are doar un rol pozitiv în îndeplinirea unuia dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă a ONU. Ei susțin că poate juca un rol pozitiv în realizarea majorității agendei ONU pentru dezvoltare.