40 de țări și aproape 150 organizații din toată lumea s-au angajat să renunţe la cărbune la summitul ONU pe probeleme climatice de la Glasgow (UN Convention on Climate Change, COP26), potrivit unui anunț al Guvernului britanic, citat de BBC.
Unele dintre țările care au semnat declarația, precum Polonia, Vietnam şi Chile sunt producătoare și mari utilizatoare de cărbune, dar cele mai mari, precum Australia, India, China și SUA nu au semnat,
Marea Britanie a anunţat acordul, însă unele dintre ţările dependente de cărbune, precum Australia, India, China şi SUA nu au semnat angajamentul.
Cele care au semnat s-au angajat să pună capăt tuturor investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie pe bază de cărbune atât pe plan intern, cât şi internaţional.
Țările cu economii mari vor elimina treptat producția de electricitate pe bază de cărbune până în 2030 pentru economiile majore, iar țările mai sărace până în anii 2040.3
Ţări ca Africa de Sud, Polonia şi India au nevoie de investiţii majore pentru a-şi transforma sectoarele energetice.
„Sfârșitul cărbunelui”
„Sfârşitul cărbunelui se întrevede. (…) Lumea se mişcă în direcţia bună, gata să decidă soarta cărbunelui şi să accepte beneficiile economice şi de mediu ale contruirii unui viitor alimentat de energie curată, a spus ministrul britanic pentru Afaceri şi Energie, Kwasi Kwarteng”.
Absența Chinei și a altor mari utilizatori de cărbune sunt, însă, „absențe flagrante”, potrivit lui Ed Miliband, „ministrul din umbră” al Energiei în echipa virtuală a opoziției politice.
Cărbunele folosește încă la producția a circa 37% din electricitatea lumii în 2019, în ciuda reduceriii folosirii acestuia.
Emisiile globale de bioxid de carbon (CO2) sunt pe cale să revină la nivelurile pre-Covid. Emisiile de gaze au scăzut cu 5,4% în timpul blocajelor din 2020, dar raportul Global Carbon Project spune că vor crește cu 4,9% în acest an.