vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau 4,5% din PIB estimat pentru 2019 (219,33 miliarde euro). Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 1,72 miliarde euro, sumă echivalentă cu 21% creştere procentuală.

Expandarea cu 19% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa 13 miliarde de euro la 15,6 miliarde de euro) a fost doar în mică măsură compensată de avansul minor al soldului pozitiv pe partea de servicii (+2%). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creșterea deficitului a fost de +43% (de la -5.394 milioane euro la -7.732 milioane euro).

De reținut scăderile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+352 milioane euro sau aproape zece procente) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+42 milioane euro sau +1,1% în termeni procentuali). Serviciile de transport au depășit pragul de patru miliarde de euro aport valutar și au generat peste jumătate (51,2%) din excedentul din servicii.


Gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost de doar 58% după primele unsprezece luni. Astfel, minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor a anulat jumătate din intrările realizate de transporturi și a fost dublu în raport cu efectul pozitiv al transferurilor pe partea de venituri secundare, care include transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate.

De reținut și ameliorarea de circa o jumătate de miliard de euro a minusului cronic pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), unde soldul a evoluat de la circa -3,7 miliarde de euro la ceva mai mult de -3,2 miliarde de euro.

Datoria externă s-a redus cu peste 1 miliard de euro

Trendul de scădere al soldului depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a inversat, dar nivelul lor a rămas cu 55% sub cel de la finele anului trecut (785 milioane euro sold la 30.11.2019 faţă 1.433 milioane euro la finalul anului trecut). Cea mai mare parte a sumelor plecate din conturi s-au înregistrat până în luna mai iar în noiembrie 2019 intrările nete au fost de 170 milioane euro.


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele unsprezece luni din 2019 au însumat 5.145 milioane euro, cu 2,6% peste faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 5.017 milioane euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.496 milioane euro, iar creditele intragrup de 649 milioane euro (față de 999 milioane euro la finele lunii august).

Datoria externă totală a scăzut în luna niembrie cu peste 1 miliard de euro, până la 107.103 milioane  euro iar creşterea faţă de finalul anului trecut s-a diminuat la circa 7,3 miliarde euro. Reducerea în raport cu luna precedentă s-a regăsit aproape integral pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (72.971 milioane euro), în timp ce datoria pe termen scurt (34.254 milioane euro) s-a diminuat marginal.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la unsprezece luni a fost de 17,4%, sub nivelul de 22,6% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017). Din păcate, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut la 4,7 luni, sub cele 4,9 luni consemnate la finele anului precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, a scăzut ușor față de luna precedentă ( 74% față de 74,8%) dar a fost egal cu valoarea consemnată la 31 decembrie 2018 (74,1%).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: