sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2015

deficit_bugetarContul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni ale acestui an un deficit de 27 milioane euro, față de un deficit de 326 milioane euro în aceeași perioadă din 2014. Deși rezultatul este mai bun, trebuie semnalată schimbarea majoră a soldului, care a trecut de minus după ce înregistra un plus de 406 milioane euro la finele primului trimestru.

1
Click pentru mărire

La bunuri materiale, deficitul a urcat cu ceva mai mult de 200 de milioane euro față de prima treime a anului trecut, până la 1,76 miliarde euro. Acest minus a fost compensat pe partea de servicii (+1,92 miliarde euro), la care jumătate din soldul pozitiv a provenit din sectorul transporturilor iar aproape 40% din prelucrarea bunurilor aflate în proprietatea terților.

O modificare semnificativă față de anul trecut s-a înregistrat pe segmentul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private (popular zis, ”de la căpșunari”) şi transferuri ale administraţiei publice. Soldul acestora s-a dublat, ajungând la +854 milioane euro, de la doar 398 milioane euro anul trecut.


Serviciul datoriei externe pe termen lung în perioada ianuarie-aprilie 2015 a fost de 9,43 miliarde euro, sumă din care datoria publică reprezentat cam două cincimi (3,74 miliarde euro), 52% au revenit datoriei negarantate public (4,92 miliarde euro) și 8% a reprezentat datoria autorității monetare la FMI ( 775 milioane euro).

Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus de la 5.971 milioane euro la finele anului trecut la 5.683 milioane euro, dar au marcat o ușoară creștere în luna aprilie ( +23 milioane euro). Plățile aferente acestor depozite au însumat 1.161 milioane euro. Per total, datoria externă a continuat să scadă și a ajuns la 92.299 milioane euro, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe a depășit 21 miliarde euro.

2
Click pentru mărire

De reținut, datoria externă pe termen mediu și lung a fost ajustată la un nivel similar cu cel din 2010.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost în perioada ianuarie-aprilie 2015 de 45,2%, față de 37,3% în 2014. Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii.


Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat în primele patru luni din acest an 1.164 milioane euro, în creștere pronunțată față de luna precedentă. Din această sumă, cam o șesime au reprezentat participațiile la capital, inclusiv profitul net estimat (199 milioane euro) iar cinci șesimi creditele intragrup (965 milioane euro net).

Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a scăzut la 6,5 luni de import. Adică sub nivelul de 6,9 luni de importuri consemnat la finele anului trecut dar peste pragul teoretic recomandabil de 6 luni.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: