12 octombrie, 2020

În acest moment, Primăria Municipiului București (PMB) are datorii către furnizorul de energie termică de 837 de milioane de lei, în vreme ce plățile către transportul în comun au fost de 624 de milioane de lei din 1,5 miliarde de lei, suma bugetată pentru tot anul, reiese dintr-un control realizat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

”Sunt două cheltuieli despre care s-a tot vorbit: subvenția la energie termică și subvenția la transportul în comun. Aceste sume au fost prinse pe trimestre. Dacă ne uităm la execuție, la energia termică s-a plătit doar 331 de milioane de lei până în septembrie, din 935 de milioane erau prinse în buget pe tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun – 624 de milioane de lei din 1,5 miliarde. Așa arată execuția. bani au fost la Primărie, banii au fost trimiși la Primărie”, a declarat luni ministrul finanțelor, Florin Cîțu, adăugând că situația arată o ”administrare proastă a banului public”.

Veniturile Primăriei București în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde de lei.


”Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Au fost venituri la Primăria Municipiului București. (…) Fondurile (pentru subvențiile la energie și transport, n.r.) au fost alocate, dar banii nu au ajuns unde trebuie”, a mai precizat Florin Cîțu.

”Prin OUG 135/2020 au fost alocați bani un miliard de lei, iar acești bani puteau fi folosiți de Primăria Municipiului București pentru plata unor restanțe. (…) Erau bani alocați pentru plata subvențiilor. (…) Ideea este că banii au fost alocați la începutul anului. Banii au fost alocați la mijlocul anului. Plata către subvenție nu s-a făcut. (…) Unde au ajuns acești bani și la cine? Vă promit că vom găsi până la urmă unde au ajuns acești bani”, a mai declarat ministrul.

MFP a constatat o serie de aspecte ce pot constitui infracțiuni, fiind sesizate organele de specialitate.

Florin Cîțu a precizat că cerut o situație a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțiile statului, descoperind cu această ocazie că unele dintre acestea nu au avut o analiză a situației economice financiare în ultimii 10-15 ani.


”Aceste controale se vor face la toate instituțiile publice și se vor face anual. Mă interesează foarte mult cum sunt cheltuiți banii publici. Trebuie multă transparență”, a declarat Florin Cîțu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: