joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2020

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de peste 9,2 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna mai la agenții de plasare a forţei de muncă în străinătate, dar și la firme de construcţii service-uri auto, ultimele două fiind domenii cu rată mare de muncă la negru și care nu și-au întrerupt activitatea în timpul stării d eurgență.

În perioada 11 – 22 mai 2020, Inspecţia Muncii a desfăşurat Campania naţională de verificare a agenţilor de plasare a forţei de munca în străinătate, a căror activitate este reglementată de Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Concluziile:

 • inspectorii de muncă au verificat atât cei 287 de agenţi de plasare a forţei de muncă, însumând 348 de sedii sociale şi puncte de lucru, cât şi societăţi comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”, rezultând un total de 444 de acţiuni de control
 • ca urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 235.000 lei şi au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor
 • cele mai frecvente deficienţe identificate şi sancţionate de inspectorii de muncă au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevăzute în contractul de mediere şi în contractul individual de muncă şi netransmiterea trimestrială, la inspectoratul teritorial de muncă, a situaţiei privind contractele de mediere încheiate cu solicitanţii locurilor de muncă şi persoanele angajate în străinătate
 • „Numărul persoanelor care apelează la agenţii de plasare a forţei de muncă este foarte mic, cei mai mulţi români preferând să plece pe cont propriu. În acest sens, recomand tuturor cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze linia telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, pusă la dispoziţie de Inspecţia Muncii, pentru a fi îndrumaţi de personal specializat”, a declarat inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Mihai Ucă, citat într-un comunicat al Inspecției.

De asemenea, în perioada 18 – 23 mai 2020, au fost desfăşurate acţiunile de control în construcţii şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Concluziile:

 • au fost efectuate 2.307 acţiuni de control
 •  235 de angajatori au utilizat muncă nedeclarată
 • au fost identificate 454 de persoane care desfăşurau muncă fără forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariaţi care, deşi aveau contractele de muncă suspendate, au fost identificaţi desfăşurând activitate.
 • au fost aplicate amenzi în valoare de 8.380.000 lei
 • pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 2.066 de măsuri

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

 • inspectorii de muncă au efectuat 1.705 acţiuni de control
 • au identificat 3.292 de deficienţe
 • au fost aplicate amenzi în valoare de 838.500 lei şi au dispus măsuri de remediere

Pentru trei angajatori, inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii, în 23 de situaţii s-a dispus oprirea lucrului, iar în alte șapte cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de muncă.


În prezent, la nivelul inspectoratelor teritoriale de muncă, se desfăşoară şi acţiuni de control pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, mai spune comunicatul Inspecției Muncii.

Până la data de 27.05.2020, au fost efectuate 1.343 de acţiuni de control, activitatea de verificare aflându-se în desfăşurare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: