joi

18 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2017

Cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) scade în 2018 la 3,75% (de la 5,1% acum), în loc să crească la 6%, așa cum prevedea legea. Aceasta este una dintre prevederile unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Muncii și aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

În deschiderea ședinței de guvern de miercuri, ministrul Olguța Vasilescu l-a asigurat pe premier că a făcut toate verificările și că REVISAL– sistemul în care se înregistrează contractele de muncă- va face față cu succes perioadei în care toate contractele de muncă vor trebui schimbate (aproximativ 5 milioane) ca efect al trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Contractele modificate vor putea fi introduse în REVISAL pe tot parcursul lunii ianuarie

Deși susține în continuare că sistemul informatic, REVISAL, permite introducerea peste noapte a circa cinci milioane de contracte de muncă individuale, ministrul Vasilescu a anunțat în ședința de guvern că angajatorii vor avea la dispoziție toată luna ianuarie pentru acest lucru.


Urmează să fie elaborată o HG prin care să fie prevăzută această extindere a termenului:

„Vreau să vă spun că am făcut toate verificările necesare, sistemul informatic este pregătit. De altfel, în perioada următoare vom veni cu o hotărâre de guvern care prelungește la 20 de zile lucrătoare, adică pentru toată luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de muncă, astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a precizat Vasilescu.

Creșterea pensiei sociale se amână cu 6 luni

Începând cu data de 1 iulie 2018, valoarea punctului de pensie, se majorează cu 10%, până la 1.100 lei, conform calendarului promis de coaliția PSD – ALDE.

Pensia minim garantată, cunoscută sub denumierea veche – pensie socială – se va majora, la 640 de lei, dar de la 1 iulie 2018, nu de la 1 ianuarie, cum se obligau în Porgramul de Guvernare.

Majorarea salariului minim pe economie – amânată pentru o ședință ulterioară


Nu a fost aprobată miercuri Hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, salariu ce ar trebui să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Conform explicațiilor ministrului Muncii, proiectul se află în transparență decizională (nu s-a încheiat perioada prevăzută de lege), și nu au fost primite toate avizele necesare pentru aprobare (lipsește cel de la Consiliul Economic și Social).

Introducerea venitului minim de incluziune socială, cu un an mai târziu. Amânarea „este imperios necesară”

Venitul minim de incluziune va intra în vigoare la 1 aprilie 2019, în loc de 1 aprilie 2018, așa cum era stabilit în Legea nr.196/2016.

Aceasta înseamnă economii semnificative la buget, întrucât estimările arătau că impactul pe cel nouă luni de funcționare din 2018, dacă ar fi intrat în vigoare anul viitorul, impactul legii ar fi fost de 2,087 miliarde lei.

Legea crește și valoarea ajutoarelor, dar și numărul beneficiarilor, iar pe de altă partea introduce prevederi elaborate pentru a încuraja  munca.

Pe diferitele tipuri de componente ale venitului minim de incluziune (VMI), numărul beneficiarilor acestor ajutoare sociale urma să crescă, în primul an de aplicare, cu 21 – 34%.

Ministerul Muncii nu spune că nu are banii necesari, ci susține că motivele sunt:

  • inexistența Sistemului Național Informatic al Asistenței Sociale
  • incapacitatea autorităților administrației publice locale de a asigura prelucrarea informatică a datelor privind solicitanții și verificarea criteriilor de eligibilitate.

Astfel, se spune în preambululHG adoptate miercuri, „este imperios necesară modificarea termenului de aplicare a Legii nr.196/2016”, „deoarece din punct de vedere administrativ, atât la nivel central cât și la nivel local, nu pot fi finalizate procedurile de implementare și având în vedere că noile drepturi nu vor putea fi acordate în condițiile în care cele anterioare vor înceta de drept, pentru a nu se crea probleme sociale ce afectează aproximativ 600.000 familii și persoane singure beneficiare”.

OUG mai menționează și majorarea, cu 17 lei, a indemnizației pentru creșterea copilului. Suma provine din schimbarea formulei de calcul – indmenizația nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: