marți

17 mai, 2022

25 mil. euro pentru semnalizare rutieră în București, contract scos la licitație

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2021

Administrația Străzilor București a scos la licitație un contract cadru în valoare de 128 de milioane lei pentru semnalizarea rutieră din cele șase sectoare ale Capitalei.

Contractul pentru „Proiectare si executie semnalizare rutiera orizontala si verticala pe strazi aflate in administrarea Administratiei Strazilor” urmează să fie implementat în patru ani de la atribuire.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, acuza în luna august că primarul general, Nicușor Dan, este responsabil de pierderea de vieți omenești, întrucât Administrația Străzilor nu a mai asigurat marcarea străzilor și montarea de indicatoare rutiere.


În Sectorul 2, spunea primarul Radu Mihaiu, lipsesc 913 indicatoare „Cedează trecerea”, 726 indicatoare „Trecere pietoni”, 99 limitatoare de viteză si 789 marcaje trecere pietoni.

Este o problemă majoră, din cauza efectelor, a pierderii de vieți omenești, declara primarul.

Afacerile din domeniu, ivestigate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a anunțat în februarie că investighează 15 companii de pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră, pentru înțelegeri neconcurențiale ce vizau trucarea unei licitații de 120 milioane de lei, fără TVA, lansată în 2017 de Administraţia Străzilor Bucureşti.

Companiile investigate: Anduna Servimob S.R.L., Consitrans S.R.L., Dual Man S.R.L., Dumava Semnalizare S.R.L., Eurocerad International S.R.L., Euro Construct Trading 98 S.R.L.,Gamida Euromark S.R.L., Girod Semnalizare Rutieră S.R.L., Komora S.R.L., Lindor Ideal Construct S.R.L, Marad Concept S.R.L., Omnia Via Signa S.R.L., Telor Invest S.R.L., Tehnosmart Construct S.R.L. și Vesta Investment S.R.L.


Îinvestigație a rezultat prin conexarea a două investigații, care aveau același obiect, inițiate de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului trecut.

Prima se referea la comportamentul companiilor Anduna Servimob S.R.L., Dual Man S.R.L., Eurocerad International S.R.L., Komora S.R.L., Lindor Ideal Construct S.R.L., Marad Concept S.R.L. și Vesta Investment S.R.L. cel puțin în cadrul participării la procedura de achiziție publică având ca obiect „Proiectare şi execuţie semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile aflate în Municipiul Bucureşti”, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.

Consiliul Concurenței preciza în februarie că deține indicii potrivit cărora Anduna Servimob S.R.L. și Vesta Investment S.R.L. nu s-au concurat la proceduri de achiziție publică, organizate începând cu anul 2017, aspect ce ar putea sugera o posibilă intenție de împărțire a contractelor. În acest fel, companiile încearcă să îşi asigure câştigarea procedurilor de achiziţie publică în condiţii mai puţin competitive şi, implicit, cu costuri mai mari pentru clienţi.

Cea de a doua investigație, declanșată în urma unei plângeri, viza o posibilă denaturare a concurenţei de către Consitrans S.R.L., Dumava Semnalizare S.R.L., Euro Construct Trading 98 S.R.L., Gamida Euromark S.R.L., Girod Semnalizare Rutieră S.R.L., Omnia Via Signa S.R.L., Tehnosmart Construct S.R.L. și Telor Invest S.R.L. cu ocazia participării acestora la aceeași procedura de achiziție publică, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: