miercuri

24 aprilie, 2024

26 octombrie, 2022

Piața neagră a țigaretelor a crescut în luna septembrie cu un punct procentual până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, arată studiului realizat de compania de cercetare Novel. Creșteri semnificative au fost înregistrate în nord-est și în cazul Capitalei.

Cea mai afectată regiune de comerțul ilegal cu țigarete continuă să fie nord-est, unde contrabanda a crescut în luna trecută cu peste 9 puncte procentuale până la 22,4%.

O majorare semnificativă a fost înregistrată și de București, unde comerțul ilicit a crescut cu aproximativ 5 puncte procentuale, până la 7,6%.


Pe de altă parte, în nord-vest se înregistrează o scădere de 3,2 puncte procentuale până la 5,4%.

“Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria „cheap whites” deține cea mai mare pondere, de 40%. Moldova se află în ușoară creștere, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

”Nivelul pieței ilicite se menține redus și, deși eforturile contrabandiștilor sunt limitate doar de imaginație, în primele nouă luni ale anului autoritățile au reușit să oprească peste 60 de milioane de țigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane de lei, să ajungă pe piața neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda” a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

(Citește și: Impredictibilitatea fiscalității dăunează nu doar companiilor, ci și statului)

La rândul său, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, spune că această creștere a comerțului ilegal arată că sunt necesare în continuare eforturi susținute din partea autorităților, în parteneriat cu contribuabilii corecți, pentru combaterea pieței negre.


“Sperăm ca Guvernul și Parlamentul din Moldova să nu facă aceeași greșeală (în 2010 ca urmare a creșterii mari de accize în România contrabanda a ajuns la 36,2% – n.r.), fiindcă o creștere bruscă și nesustenabilă a taxelor arată bine doar în proiecția pe hârtie, iar în realitate lipsa predictibilității se traduce întotdeauna prin perturbarea pieței legale, creșterea contrabandei și pierderi substanțiale la buget, plus eforturi și cheltuieli sporite din partea autorităților de aplicare a legii”, a explicat Gilda Lazăr.

Sub media europeană

În România contrabanda este în continuare la un nivel aflat sub media europeană, de 10%.

Un studiu KPMG arată că, în 2021, contrabanda se ridica la peste 29% în Franţa, în Marea Britanie la 18% şi în Irlanda la 17%.

Un nivel mai mic al pieţei negre decât cel din România se înregistrează în Germania (2%) şi Bulgaria (3%).

„După cum se vede, în ţări ca Franţa sau Marea Britanie şi Irlanda, cu fiscalitate ridicată şi unde sunt aplicate cele mai radicale măsuri anti-tutun – uniformizarea ambalajelor şi interzicerea mărcilor – sunt înregistrate şi cele mai ridicate niveluri ale contrabandei”, a explicat, săptămâna trecută, Gilda Lazăr în cadrul conferinței „Bugetul şi fiscalitatea 2023: la ce să se aştepte economia”, organizată de Cursdeguvernare.ro

Aceasta a menţionat, totodată, că urmare a calendarelor de majorare a accizelor pe cinci ani, adoptate recent, este de aşteptat ca sumele virate la buget de către companiile de tutun, în 2022 şi în anii următori, să fie în continuare în creştere.

Doar anul trecut, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020. 

“Dacă în 2019, piața neagră reprezenta 14% din consumul total, astăzi fenomenul infracțional a fost redus la jumătate. Securizarea frontierelor nu este însă o misiune ușoară, mai ales că suntem țara cu cea mai extinsă graniță externă a UE după Finlanda” a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Potrivit președintelui Autorității Vamale Române, Bogdan Lari Mihei, în primele nouă luni ale anului 2022, echipele de supraveghere și control vamal au confiscat un număr de 10,42 milioane de țigarete și peste 27 tone tutun de narghilea.

Pe de altă parte, Poliția Română a desfășurat 159 de acțiuni la nivel local și 56 de acțiuni la nivel zonal, pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu tutun și produse din tutun pe întreg teritoriul național în acest an.

În urma controalelor au fost scoase de pe piața neagră peste 25 de tone de tutun și aproximativ 55 de milioane de țigarete.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: