fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Contrabanda cu țigarete la prima creștere din 2019 – analiza Novel Research

de Vladimir Ionescu , 23.12.2019

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în noiembrie prima creștere din acest an, de 1,8 puncte procentuale (p.p.) față de septembrie, până la 12,3%, potrivit datelor Novel Research publicate duminică.

Au avut loc creșteri ale contrabandei cu țigarete în toate regiunilor țării, cu excepția regiunii Centru, unde „comerțul ilicit scade, cu 1,4 p.p. până la 0,3%”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, într-un comunicat al companiei.

„Regiunea Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, aflându-se în creștere cu 1,7 p.p. până la 30,2%. Niveluri ridicate se înregistrează și în Vest (16,6%) și în Sud-vest (15,4%)”, potrivit sursei citate.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, „ponderea „cheap whites” scade abrupt, cu 19,4 p.p. până la 30%, iar Moldova (17%), Ucraina (13,8%) și Serbia (1,2%) sunt în ușoară creștere. Studiul Novel este realizat pe un eșantion național reprezentativ de peste 2.500 de adulți fumători, din circa 150 de localități din toate regiunile țării, inclusiv mediul rural”, mai spune Marian Marcu.

Piața neagră a coborât în 2019, pentru prima oară în șase ani, sub nivelul de 14%. Unul dintre efecte a fost că, tot în 2019, British American Tobacco a virat cu 1,1 miliarde de lei mai mult către bugetul de stat. Sperăm ca membrii Parlamentului să țină cont de date atunci când vor discuta cea mai radicală propunere anti-tutun de până acum, care prevede interzicerea expunerii țigărilor legale la comercianții corecți și introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun. Sunt măsuri extreme, care vor limita piața legală și vor periclita rezultatele bune obținute de autoritățile de aplicare a legii. Într-una dintre cele mai strict reglementate țări din Europa în domeniul tutunului, care este în același timp și una dintre cele mai expuse la fenomenul contrabandei, sperăm că va deveni prioritară lupta împotriva rețelelor infracționale care vând țigări fără să ceară buletinul și fără să plătească vreo taxă, în loc de a căuta metode prin care să fie loviți jucătorii corecți, care creează zeci de mii de locuri de muncă și plătesc miliarde de euro la bugetul de stat.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco.

Creșterea din noiembrie demonstrează încă o dată cât de vulnerabilă e România din punct de vedere geopolitic – avem a doua cea mai extinsă graniță externă a UE și ne învecinăm cu țări în care prețul e de 3-4 ori mai mic. A scăzut ponderea țigaretelor cheap whites, dat fiind că au fost descoperite și închise fabrici clandestine în Cehia, Slovacia și Bulgaria, dar asistăm la un reviriment, deocamdată timid, al contrabandei din Ucraina și Moldova. În multe zone de frontieră oamenii supraviețuiesc aproape exclusiv din contrabandă. Comerțul ilegal e în floare și în orașele mici și în mediul rural. Recent, zeci de magazine din Prahova sau Arad au fost amendate pentru că vindeau de sub tejghea țigări de contrabandă. Propunerea legislativă aflată în dezbaterea Parlamentului, care prevede interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine, va impulsiona acest tip de comerț ilegal. Sunt realități de care ne lovim zi de zi, dar ignorate de lobiștii anti-tutun.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Nivelul din septembrie de 10,5% care se încadra în media UE a fost obținut în urma unui cumul de factori. Eforturile autorităților naționale au fost secondate de acțiunile de amploare din țările vecine și de o serie de decizii benefice, cum a fost cea de desființare a magazinelor duty-free din Moldova. Rezultanta acțiunii tuturor acestor factori a înregistrat însă o diminuare a intensității spre finalul anului, perioadă în care de obicei contrabanda crește. Controlul fenomenului contrabandei cu produse din tutun este puternic influențat și de predictibilitatea politicilor fiscale. Orice creștere bruscă de preț pe piața legală are valența de a conduce la expansiunea accelerată a pieței negre, generând astfel un impact negativ asupra încasărilor la Bugetul de Stat, dar și asupra afacerilor legitime. Dacă urmărim cu atenție datele istorice ale studiilor Novel Research, putem remarca cu ușurință legătura existentă între parametrii politicii fiscale și amplitudinea comerțului ilicit cu produse din tutun din România.”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

„În ultimele două luni, autoritățile au desfășurat acțiuni de amploare împotriva traficului ilicit de țigări și importante cantități de țigări de contrabandă au fost confiscate atât în România, cât și în țările învecinate. Rețele de crimă organizată au fost destructurate datorită unor acțiuni punctuale eficiente. Prețul pachetelor de țigări pe „piața neagră” a crescut pentru prima dată după o perioadă lungă de timp. În ciuda tuturor acestor eforturi, piața neagră și-a reluat creșterea, ceea ce înseamnă că avem nevoie de o strategie națională împotriva traficului ilicit de țigarete care să implice atât autoritățile responsabile cu aplicarea legii, cât și pe cele de reglementare. O astfel de Strategie, așa cum a fost cea elaborată în 2010, ar oferi mai multă consistență pe termen lung acestor acțiuni.”, a declarat Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Direcția Generală a Vămilor a inițiat acțiuni de supraveghere și control în scopul combaterii traficului ilicit cu ţigarete și produse din tutun la frontierele Uniunii Europene, acțiuni derulate inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România și cu sprijiinul agenţiilor internaționale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor) și al administraţiilor vamale din statele vecine. Ca rezultat al acestor acţiuni, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat în primele 10 luni ale anului 2019 un număr de 29.636.018 ţigarete, cu 18% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

„Țigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, iar poliția de frontieră se află în prima linie de combatere a contrabandei. Pentru aceasta, am întărit parteneriatele cu autoritățile de aplicare a legii de pe plan local și din țările vecine. Vom continua perfecționarea profesională, precum și colaborarea inter-instituțională, în vederea limitării unui fenomen care prejudiciază statele Uniunii Europene cu sume considerabile anual.” a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliţie Ioan Buda.
Potrivit site-ului Poliției Române, recent au fost confiscate 3.370.000 de țigarete de diferite mărci, în urma a 34 de percheziții efectuate de polițiștii de la transporturi din Timișoara, în județele Timiș și Arad.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulți ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.12.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Florin Cîțu: Toată lumea întreabă de alocații și pensii. De ce nu mă întreabă nimeni dacă dublez investițiile?

Vladimir Ionescu

Legea prin care Parlamentul a dublat alocațiile copiilor ar fi neconstituțională pentru că nu precizează sursele de acoperire a cheltuielilor, a declarat Florin Cîțu, ministrul… Mai mult

Stiri

Poliția recomandă vechiul drum spre mare, pentru că se repară autostrada

Vladimir Ionescu

Autostrada A2 s-a  blocat  sâmbătă  pe sensul spre  mare,  pentru că,  odată  cu eliminarea restricțiilor de călătorie,  compania de  infrastructură  rutieră  CNAIR  și-a amplificat lucrările … Mai mult

Europa

Redeschiderea frontierelor: Belgia acuză concurenţa turistică în care s-au angajat țările UE

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe… Mai mult

Digital

Tehnologia în administrație: În Estonia se testează pașaportul imunitar digital

Iulian Soare

Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că… Mai mult

Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult