sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 decembrie, 2011

Consumul individual efectiv, precurtat AIC după abrevierea în limba engleză, reflectă mai bine bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă pleacă de la bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consmate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale.

Diferenţele apar din faptul că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă foarte mult de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a nivelului de trai poate suferi inversiuni importante.


Potrivit Eurostat, PIB/locuitor în zona euro a scăzut uşor între 2008 şi 2010, de la 109% la 108% comparativ cu media UE 27. În schimb, în acelaşi interval de timp, AIC s-a păstrat constant la 107%.

Din situaţia prezentată pentru ţările UE, se observă o apropiere a nivelului de trai, cu diminuări spectaculoase în partea de sus şi modificări semnificative ale bunăstării relative. Astfel, ţara unde se trăieşte cel mai bine ( excepţie făcând Luxemburg, ce beneficiază de munca celor care trăiesc în zonele adiacente ) este Marea Britanie.

Britanicii se situează doar pe locul zece după rezultatele economice, cu un plus de numai 12% faţă de media UE27, dar trec în frunte după consumul efectiv individual, cu un plus de 21%.Cu doar 118% la PIB raportat la media UE27, dar 117% AIC/locuitor, Germania devansează Olanda (133%) şi Austria (126%), fiecare cu 116% la nivelul AIC/locuitor.


Deşi PIB-ul/locuitor o plasează exact la media europeană, Spania coboară sub acest nivel după consumul efectiv. Situaţie exact inversă decât pentru Cipru şi Grecia, un fel de campioană traiului peste posibilităţile generate de rezultatele economice, cu 90% PIB/loc. dar 101% consum individual.

La polul opus se află Irlanda, sub efectul austerităţii imprimate de criza economică, dar şi Olanda, Danemarca, Austria, Belgia şi Suedia.

Diferenţa semnificativă de nivel de trai dintre Portugalia şi Cehia (84% faţă de 71%, măsurată prin consumul individual) nu are o justificare în PIB-ul/locuitor, aflat exact la aceeaşi valoare, de 80% din PIB. Cu alte cuvinte, distribuirea rezultatelor economice joacă un rol important în nivelul de trai.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: