joi

25 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2015

-colectivLa finalul a două zile de consultări pe marginea formării unui nou guvern, președintle Iohannis anunță că procedura se va prelungi, iar soluția finală va fi anunțată la sfârșitul săptămânii viitoare.

Discuțiile cu reprezentanții societății civile au fost de departe cele mai interesante, cu propuneri formulate care depășesc generalitățile enunțate de politicieni, dând atu-uri președintelui Iohannis în negocierile cu aceștia.

Principalele declarații ale președintelui

După încheierea ultimelor runde de discuții, președintele a făcut publice concluziile sale. Principalele idei transmise:

  • Consultările au avut un specific aparte, pentru că au participat reprezentanţi ai societăţii civile. Această ultimă întâlnire a fost una foarte bună. Oamenii au venit cu idei, cu concepte gândite, abordări, care pentru mine, în această etapă, sunt de un real folos. Voi prelua aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice.
  • Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, care nu au avut nimic de a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal. Toată lumea a înţeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Toată lumea aşteaptă mai multă curăţenie, mai multă seriozitate, mai multe soluţii.
  • Am constatat că nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru, ceea ce este o noutate în politica românească. Nu au venit cu idei fixe, toţi au venit cu deschidere spre soluţii care sunt aşteptate, dar şi dorite.
  • O singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, pentru că situaţia este una specială. A veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări.
  • Concluzia mea:  majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru.
  • Indiferent de cum vom merge mai departe, este clar că trebuie să ne aplecăm asupra unui program minimal. Ce trebuie făcut în perioada următoare: guvernul, spitalele, bugetul. Acest lucru trebuie discutat cu partidele politice.  Sper ca la sfârşitul săptămânii viitoare să am o concluzie finală.

Declaraţiile de presă au loc după ce au fost finalizate discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile, care au fost chemaţi la consultări, în premieră, în vederea desemnării viitorului prim-ministru al României, după depunerea mandatului de către Victor Ponta.

Vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.

Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Președintele Iohannis le-a spus să intre în politică

civilaReprezentanţii societăţii civile care au venit, vineri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut preşedintelui un guvern fără corupţi şi o nouă clasă politică, replica şefului statului fiind, potrivit unor participanţi, ca aceştia să se implice politic.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile au început cu un mesaj al şeful statului, care a transmis că este o întâlnire atipică, în vremuri deosebite, declanşatorul fiind tragedia din Clubul Colectiv.


Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că solicitarea principală a fost pentru un guvern „curat”. „Este foarte important ca Guvernul care urmează să fie desemnat să nu aibă oameni murdari, să fie un guvern curat. Să nu cuprindă persoane condamnate penale, persoane urmărite penal, persoane a căror cercetare penală a fost blocată de Parlament, traseişti, ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii şi aşa mai departe„, a spus acesta.

Nicușor Dan, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, a spus că opinia societăţii civile a fost că este nevoie de un acord asupra noului prim-ministru, iar revendicările protestatarilor şi ONG-urile ar trebui să fie centralizate chiar la Palatul Cotroceni. „Nu trebuie să ne grăbim să numim un premier. Trebuie să avem un acord politic pe nişte teme, la care oamenii din stradă să poată să participe, în două-trei săptămâni”, a spus Nicuşor Dan.

Sorin Ioniţă, Expert Forum, a afirmat că o soluţie nu trebuie neapărat să mulţumească partidele, ci, în primul rând strada, dând şi de înţeles că din ecuaţia politică trebuie eliminată UNPR. „În continuare credem că e mai bine ca preşedintele să-şi ia riscul să pună un prim-ministru foarte bun în sensul a ce cere strada, deci mai puţin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate. (…) A guverna cu actualul Parlament, în care balamaua este aceea pe care o ştiţi şi orice partid mare care vrea să facă ceva trebuie să negocieze cu o formaţiune nealeasă şi care nu reprezintă decât serviciile secrete, este inacceptabil”, a spus Sorin Ioniţă.

Un alt subiect discutat de societatea civilă cu preşedintele Iohannis a fost implicarea celor din stradă şi din ONG-uri în politică.

Liviu Mihaiu, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta: „Preşedintele ne-a spus că dacă vrem o altă clasă politică să ne implicăm şi că ne va lua parteneri şi cu noi va încerca să construiască o altă clasă politică. (…) Ne-a invitat să intrăm în partide. Nu în partidele actuale, ci, eventual, să facem partide noi. Personal cred că este momentul cel mai bun”, a spus Liviu Mihaiu, precizând că din interiorul sistemului se pot schimba lucrurile mult mai rapid.

Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile au discutat cu preşedintele şi cazul tragediei de la clubul Colectiv, mai mulţi participanţi exprimându-şi îngrijorarea că o astfel de situaţie se poate repeta.

Participanţii au cerut, în mai multe rânduri, schimbarea modului de funcţionare a unor instituţii, precum Avocatul Poporului, care trebuie depolitizată cum totul, dar şi CNA sau Consiliul Economic şi Social.

La discuţii a fost invitat şi Dragoş Slăvescu, medic chirurg, care a spus că reprezintă „breasla personalului medical care doreşte schimbarea sistemului”.

„Principala problemă care a stârnit mişcarea de stradă este clară, este corupţia financiară, dar mai ales corupţia morală. Avem probleme datorită faptului că nu există lideri care pot fi urmaţi şi avem o criză de identitate naţională”; a spus acesta, adăugând că i-a propus preşedintelui o lege prin care să existe o răspundere personală în toate domeniile de activitate.

De la discuţiile cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor a lipsit şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, care a fost prezent la toate consultările cu partidele, dar este contestat de o serie de voci din societatea civilă.

Delegaţia a fost  formată din 20 de membri ai societăţii civile, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii. Este vorba despre Sorin Ioniţă (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan ( Asociaţa Salvaţi Bucureştiul), Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta), Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România), Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România), Ştefan Dărăbuş (HHC România), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România), Dragoş Slavescu, medic, Octavian Berceanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: