luni

22 aprilie, 2024

12 aprilie, 2016

psd
Delegația PSD, la consultări cu președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR pentru consultări pe marginea legilor securității naționale.

Partidele au fost informate că un prim pachet, aflat în proces de elaborare la Guvern, ar urma să conțină 3 legi: Legea securității cibernetice, Legea cartelelor pre-pay și o Lege antiterorism.

După discuțiile de marți a reieșit că o revizuire mai amplă a legilor din domeniul securității ar urma să facă obiectul unei comisii parlamentare speciale.


Legislația lucrată de guvern ar urma să fie trimisă Parlamentului în luna mai, din declarațiile făcute la Cotroceni de politicieni rezultând că procesul de revizuire al întregii legislații de specialitate va fi unul de durată.

Poziția oficială a președintelui Iohannis este așteptată miercuri, după ce șeful statului va afla și opiniile UNPR, ALDE si a grupului parlamentar al minorităților.

PSD se oferă să ajute Guvernul în elaborarea primelor 3 legi

Liviu Dragnea a anunțat marți că PSD este dispus să participe la procesul de elaborare a pachetului de acte normative care cuprinde Legea antiterorism, Legea privind cartelele pre-pay și Legea privind securitatea cibernetică, astfel încât el să poată fi adoptat în actuala sesiune parlamentară.

„Vrem să fim proactivi, așa încât doi colegi de-ai noștri sunt dispuși să participe efectiv și la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfășoară acum pentru aceste legi, pentru a câștiga timp. Poate reușim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante”, a afirmat Liviu Dragnea, care i-a nomninalizat deja pe Georgian Pop și Sorin Grindeanu ”să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei proiecte de lege”.


Referindu-se la proiectul privind cartelele pre-pay, Dragnea a afirmat că pentru PSD este important ca cetățenii să aibă datele personale protejate. „Chiar dacă atunci când își iau cartele trebuie să-și dea datele personale, trebuie să ne asigurăm prin această lege că nu oricine poate (…) să aibă acces la aceste date. Doar în baza unui mandat emis de un judecător. Așa cum este modelul pentru abonamente, se poate face și pentru cartele”, a adăugat liderul social-democrat.

Președintele PSD a mai menționat că delegația pe care a condus-o a discutat cu Klaus Iohannis și despre Legea securității naționale, Statutul cadrului militar, Legile de funcționare a SIE și SRI.

„S-a propus să se constituie un grup de lucru, e o idee pe care o susținem, din partea tuturor partidelor, a tuturor structurilor de specialitate, a instituțiilor de specialitate și a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze stabilind și un deadline. Nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, să vedem dacă ele vor putea fi finalizate ca și elaborare până la sesiunea din toamnă”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte doi membri din partea fiecărui partid, dar și reprezentanți ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Președinției și a tuturor instituțiilor care cunosc acest domeniu.

PNL: este nevoie de actualizarea legislației

Și PNL anunță că va participa la Comisia de lucru care va fi înființată în Parlament pentru o nouă legislație în materia securității naționale.

„Concluzia cea mai importantă la care am ajuns la discuția și la consultările pe care tocmai le-am terminat cu președintele este aceea că este nevoie de actualizarea legislației, că această actualizare și ajustare nu poate fi făcută la inițiativa unui singur grup parlamentar, am mai avut un eșec. Legislația este împărțită, în opinia noastră, în două categorii – o legislație care este în curs de elaborare la nivelul Guvernului care va veni ca inițiativă în Parlament undeva la mijlocul lunii mai, este preconizat acest termen pe antitero, pre-pay și cyber security – și partea a doua (…) care nu este atât de urgentă, dar care va fi subiectul Comisiei speciale la nivel parlamentar care să elaboreze toate aceste legi”, a afirmat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai spus și că PNL își dorește un control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România.

„Președintele a propus și noi am fost de acord cu o comisie de lucru (…) care va lucra probabil de la sfâșitul lui mai, începutul lui iunie, în funcție de cum vor veni proiectele în Parlament pe aceste prime trei legi, dar ea va trebui să-și continue activitatea, pentru că discutăm și despre al doilea pachet de legi cel puțin la fel de important — să nu uităm de legile de organizare a principalelor servicii de informații — sunt de pe la începutul anilor ’90, mult de lucru de aici, pe urmă compatibilizarea structurilor din armată cu cele NATO, și aici este de lucru, dacă discutăm de statutul militarilor”, a spus și Vasile Blaga.

Legat de controlul parlamentar asupra serviciilor de informații, opinia lui Vasile Blaga este: „Probabil că o singură comisie la nivelul Parlamentului, care să aibă ca obiect controlul asupra serviciilor de informații, ar fi bine-venită, pentru că aici nu vorbim doar de cele două comisii tradiționale de 25 de ani — cea de control a activității SRI și cea privind SIE — (…), dar serviciile departamentale cine le verifică și am apreciat și din acest punct de vedere poziția dlui președinte. (…) Nu ar fi mai bună o singură comisie la nivelul Parlamentului ca și societatea civilă, prin dvs, să știe unde se adresează, unde să verifice activitatea tuturor structurilor de informații din țara asta, nu numai a celor două”.

Cât despre legislația elaborată de Guvern, în opoziție cu PSD, Vasile Blaga afirmă: „Nu cred că ar fi bine să participăm. Deci, la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimiși de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare. Nu prea înțeleg lucrul acesta.”

UDMR  pune accent pe respectarea libertăților individuale

După discuțiile cu șeful statului, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat: „Trebuie să găsim un echilibru- libertățile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securității. Avem datoria de a găsi variante ca drepturile și libertățile fundamentale să nu fie sacrificate. Sunt convins că niște discuții pe termen lung și nu o grabă foarte accentuată vor însemna un echilibru din acest punct de vedere. La cartelele prepay trebuie să se găsesacă o soluție ca datele personale să rămână în siguranță.”

„Probabil că nu în acest an, nu în această legislatură, dar într-o perspectivă nu prea lungă, trebuie rezolvată această problemă. Trebuie să plecăm de la nevoia de securitate, dar și de a proteja, în același timp, drepturile și libertățile fundamentale”, precizează liderul UDMR.

Și Kelemen Hunor consideră că toate serviciile de informații ar trebui să se afle sub control parlamentar real: „În acest moment, doar SRI și SIE se află sub control parlamentar. Cât de bun este acest control, se poate discuta. Eu zic că trebuie găsite soluții pentru un control parlamentar și un control civil real. Nu trebuie să existe servicii care nu sunt sub control parlamentar. Azi, sunt servicii pentru care nu există niciun control…”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: