sâmbătă

13 iulie, 2024

16 decembrie, 2019

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 27,7% în primele 10 luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut și cu 22,9% în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit unui comunicat de luni al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale cu 40%, clădirile rezidenţiale cu 31% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 19,4%.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+32,9%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+0,3%).


Creșterea cu un ritm peste potențial pentru a șasea lună la rând s-a realizat „pe fondul climatului pozitiv din piața forței
de muncă, al nivelului redus al costurilor reale de finanțare și al redinamizării investițiilor (private și publice)”, spune in raport al Băncii Transilvania.

„Cu toate acestea, se observă acumularea de semnale de schimbare de tendință (de la accelerare la decelerare), evoluție influențată de provocările din sfera finanțelor publice, intensificarea costurilor și deficitul de forță de muncă”, potrivit sursei citate.

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 22,9%, sporul celor de construcţii noi fiind de 29,0%.

Pe obiecte de construcţii, creşterea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a fost de 35,5%, în serie ajustată.  Clădirile rezidenţiale au crescut cu 29,9% şi construcţiile inginereşti cu 13,9%.


În octombrie 2019, comparativ cu octombrie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 24,4%.

Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+46,9%), lucrările de construcţii noi (+21,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+0,1%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădiri nerezidenţiale cu 51,6%, clădiri rezidenţiale cu 20,5% şi la construcţii inginereşti cu 12,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 30,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+39,7%), lucrările de construcţii noi (+24,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,1%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică un avans ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (+51,3%), clădirile rezidenţiale (+24,0% ) şi la construcţiile inginereşti (+16,7%).

Totodată, în luna octombrie 2019 faţă de luna precedentă, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 1,3%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+17,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,3%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 2,5%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută indică o creştere a volumului clădirilor nerezidenţiale cu 19,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale cu 7,4%, respectiv cu 0,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,3%. Scăderi s-au înregistrat în ceea ce priveşte lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii
curente (-5,3% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică o scădere a volumului lucrărilor de construcţii la lucrările de construcţii inginereşti cu 12,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 6,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a crescut cu 18,8%

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: