miercuri

27 martie, 2024

27 ianuarie, 2023

Constantin Spînu, Director General Cemrom, consideră că o țintă pentru România ar trebui să fie dezvoltarea de laboratoare de cercetare a materialelor. În România se pot găsi soluții inovatoare pentru crearea de ambalaje prietenoase cu mediul, dar pentru asta ar fi nevoie și de susținerea statului, spune oficialul Cemrom.

”În prețul produselor un cost e reprezentat de ambalaje. Ajungând să recuperăm ambalaje e în beneficiul companiei. Noi, de exemplu, mergem mai departe: da, recuperăm paleți, folie… Dar și produsul în sine, BCA, îl putem recicla. În amestec cu polimeri poți face ambalaj din el”, a declarat joi Constantin Spînu, Director General Cemrom și Director de investiții Soceram, în cadrul conferinței ”Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie”, organizată de CursDeGuvernare.

Concept zero deșeuri în România

Produsul inovator realizat de companie este un rezultat al propriei direcții de cercetare, direcție înființată din dorința de a urma conceptul ”zero deșeuri”.


”Avantajul unei investiții noi este că echipamentele lucrează cu ambalaje de concept nou, ajută să nu aduci în piață multe ambalaje. Produsul în sine îl recuperăm și ajunge să fie reciclat 100%. Un alt ambalaj pe care în recuperăm din piață este paletul pe care se ambalează BCA. Paletul este unul de lemn și noi am ajuns la un desen pentru un palet cu robustețe, la care utilizăm cantitate mică de material. Paleții îi reparăm, dacă e cazul și îi punem din nou pe piață.

Din păcate, în România, și asta e o țintă, o provocare pentru mediul privat dar și pentru stat, ar trebui să dezvoltăm laboratoare de cercetare a materialelor, sau chiar stații pilot”, a explicat Constantin Spînu.

”Noi, românii, știm să căutăm. Din păcate avem o susținere destul de mică. Dacă ne interesează ambalajele, să reducem aportul lor în piață, ar trebui să cercetăm, să vedem cum pot fi făcute ambalaje prietenoase cu mediul, să nu impacteze negativ. Tare mult mi-aș dori ca și statul să se implice. Noi suntem buni și la dezvoltare, putem face produse cu care sunt sigur că putem uimi chiar la nivelul UE”, afirmă oficialul Cemrom.

***.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: