luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2018

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă (PSD) a fost condamnat joi la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Decizia este definitivă, astfel încât el va ajunge imediat în arest.


Constantin Niță, ministru în guvernele Victor Ponta, a fost trimis în judecată de către DNA, pentru că a primit 30.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Episodul a fost descris în declarația dată de Tiberiu Urdăreanu, patronul companiei UTI, în fața completului de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a judecatul dosarul:

„Am stat pe o canapea. Am pus plicul între noi doi, m-am ridicat și am plecat. Era un plic de dimensiuni normale… Da, am văzut cum Niță a luat plicul și l-a introdus în buzunar. Apoi m-am ridicat și am plecat”, a povestit omul de afaceri.

Fostul minsitru a cerut un comision de 5% din contractul „Managementul traficului în municipiul Iași”, cu Primăria Iași.


UTI pierduse licitația și a apelat la Constantin Niță pentru a-l pune în contact cu primarul din Iași de la vremea respectivă Gheorghe Nichita.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În prezența lui Niță, Urdăreanu i-ar fi prezentat lui Nichita date despre firma sa și experiența în proiecte similare. „A fost o discuție de principiu, am înțeles că procedura va fi reluată, că se vor produce câteva schimbari in caietul de sarcini”, a declarat martorul. Procedura s-a reluat si a fost cățtigată de firma lui Urdăreanu. Pentru această intermediere, Niță ar fi solicitat un comision de 5%.

Inițial, a fost vorba despre un comision total mai mare de 15%, împărțit intre Nichita (10%) și Niță (5%), și că au existat negocieri pe marginea cuantumului:  „I-am spus lui Niță ca nu pot sa-i remit comisionul de 5%, deoarece exista o pretindere de 10% si de la Nechita. I-am explicat inculpatului Niță că în acest caz comisionul de 15% era prea mare, deoarece profitul proiectului nu era atât de mare încât să acopere acest comision”, a declarat Tiberiu Urdareanu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: