joi

25 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2011

UPDATE. Referendumul din județul Constanța, privind regionalizarea, are şanse tot mai mari să fie invalidat, pentru că prezența la vot se anunţa duminică seara de circa 43-44%, potrivit ziarelor Ziua de Constanța și Cuget liber.

Pentru validarea referendumului este necesar ca la vot să se prezinte jumătate plus unu din cele 632776 persoane cu drept de vot din judeţ.


Un număr de 515 secţii de votare au fost deschise duminică în judeţul Constanţa, în organizarea primului referendum din România care are ca obiect regionalizarea României.

Consilierii judeţeni din partea PSD şi PNL ai Constanţei au votat în luna iunie o hotărâre de organizare a referendumului, la care locuitorii judeţului să spună dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea judeţului prin reorganizarea administrativă a României (regionalizarea) susţinută de Traian Băsescu şi PDL. Prefectul a atacat în Contencios hotărârea de Consiliu, însă Justiţia a respuns în 13 octombrie cerea acestuia, astfel încât referendumul a fost până la urmă organizat.Întrebarea de pe buletinele de vot a fost: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”

Deşi referendumul a fost până la urmă organizat, nu lipsesc controversele, precum şi acuzaţiile că el este ilegal: reorganizarea teritorială a României este stipulată în Constituţie, iar stabilirea unităţilor administrative se face prin lege organică decisă de Parlament, iar scrutinurile în aceste cazuri intră sub incidenţa referendumurile de interes naţional, nu local.

Consiliul Județean Constanța a alocat 100.000 de euro pentru referendum, potrivit informațiilor date publicității de președintele CJ, Nicușor Constantinescu.


Miza are mai degrabă un caracter politic: decizia de organizare a referendumurilor a venit în judeţele în care opoziţia are majoritatea consilierilor judeţeni, şi este o replică la intenţia preşedintelui şi a coaliţiei la guvernare de a modifica structura administrativ teritorială a ţării.

Referendumurile regionalizării: judeţe care aşteaptă la rând

Judeţul Constanţa nu este singurul în care are loc o asemenea iniţiativă. Încă din lunile iunie şi iulie, consiliile judeţene în care membrii USL au majoritatea au votat hotărâri de organizare a unor astfel de scrutinuri. În tot atâtea cauri, hotărîrile au fost contestete de către prefecţi în instanţă. Printre altele, e vorba de judeţele Bacău, Călăraşi, Giurgiu, Vrancea,  Ialomiţa, Brăila, Timiş, Hunedoara. Organizarea referendumurilor urmează să fie plătită din bugetele judeţene.

Un referendum cu o altă miză a fost decis în Consiliul Judeţean Covasna. Consilierii au stabilit data de 12 martie pentru un scrutin la care locuitorii judeţului sunt chemaţi să voteze dacă sunt de acord cu înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, din care să facă parte şi judeţul lor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: