luni

22 aprilie, 2024

12 decembrie, 2018

Premierul Dăncilă a prezentat miercuri în fața Parlamentului priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE.

Acestea sunt plasate sub umbrela motto-ului „Coeziunea ca valoare comună europeană” şi organizate pe „patru piloni” care, potrivit premierului, ar trebui securizați cu pace politică în plan intern.

Cei patru piloni descriși de premier:

  • Europa convergenței – creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate
  • Europa siguranței – securitatea internă a UE, gestionarea frontierelor externe, securitatea cibernetică.
  • Europa – actor global
  • Europa – valori comune.

Iată care sunt ideile pe care Guvernul îşi propune să le susțină la cârma Consiliului UE în primele șase luni ale anului viitor

I. Europa convergenţei

  • Convergența și coeziunea trebuie să asigure o dezvoltare durabilă și echitabilă pentru toți cetățenii europeni. Sunt esențiale pentru promovarea unei Europe unite și pentru creșterea competitivității Uniunii Europene la nivel global.
  • Proiectarea următorului Cadru Financiar Multianual post-2020 să asigure echilibrul între politicile generatoare de creștere și cele de convergență în spațiul comunitar.
  • Redresarea economică a UE din prezent „se datorează atât eforturilor statelor membre, cât și măsurilor întreprinse la nivel european în sensul aprofundării Uniunii Economice și Monetare”.
  • Președinția României își propune să avanseze lucrările în domeniul economic, financiar și fiscal, cu scopul stimulării creșterii și investițiilor și sprijinirii reformelor structurale.

În context, premierul Viorica Dăncilă a confundat din nou termenul intrării României în Mecanismul Cursurilor de Schimb (ERM), 2024, cu cel al adoptării euro, care poate fi peste alți doi ani, sau mai târziu.

Totodată:

  • „Suntem direct interesați ca, în această perioadă în care vom deține președinția Uniunii, să contribuim la consolidarea Uniunii Economice și Monetare”, a declarat Viorica Dăncilă.
  • Din aceeași perspectivă a convergenței, premierul români a angajat România în punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale.
  • „Ne interesează asigurarea șanselor egale și o creștere a mobilității forței de muncă pe Piața Internă”, a precizat premierul român.
  • Digitalizarea și conectivitatea sunt considerați principalii factori în creșterea competitivității industriei europene.
  • Asigurarea convergenței reale depinde în mod direct de realizarea conexiunilor de toate tipurile, în special în zonele mai slab dezvoltate.
  • „Conectarea acestor regiuni cu restul Europei, în toate formele posibile, prin rețelele de transport, energetice sau digitale reprezintă cea mai sigură și cea mai eficientă cale de dezvoltare”, spune prim-m inistrul român.

II: Europa siguranței – securitatea internă a UE, gestionarea frontierelor externe, securitatea cibernetică

Scopul este pregătirea Uniunii Europene față de noile provocări de securitate, împotriva riscurilor și amenințărilor „care pot submina valorile și prosperitatea societăților noastre deschise”.

  • România va susţine creșterea cooperării și inter-operabilității la nivel european între sistemele și structurile naționale specifice.
  • Guvernulul român îşi propune să aibă „o contribuție decisivă” în domeniul securităţii cibernetice, orice proiect privind societatea informațională trebuind să ia în considerare această componentă.
  • România îşi propune să ajungă la operaționalizarea „și chiar extinderea mandatului Parchetului european către infracțiunile de terorism”.
  • Privind migrația – „ne propunem să formulăm noi soluții care să garanteze o gestiune eficientă și durabilă, (…)consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv printr-o consolidare a capacității operaționale a Agenției Europene de Poliție de Frontieră și Garda de Coastă.
  • „Am convingerea că forma cea mai eficientă de abordare a problemei migrației este de a combate cauzele profunde, sursa acestui fenomen”, a spus Viorica Dăncilă.

III. Europa, ca actor global

  • Acțiunile Uniunii Europene pe plan mondial trebuie să pornească de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene.
  • România va promova întărirea capacităților de apărare și securitate ale Uniunii Europene în strânsă legătură cu procesele similare din cadrul NATO.
  • România va susține acțiunile în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, cu un accent sporit pe instrumentele prevăzute în Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării, Fondul European de Apărare și Cooperarea Structurată Permanentă.
  • „Suntem de asemenea interesați de consolidarea Parteneriatului strategic UE – NATO”, a adăugat premierul român.
  • Marea Neagră „trebuie să ocupe un loc central pe agenda Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva revigorării Sinergiei Mării Negre”.
  • O altă prioritate: extinderea Uniunii în Balcanii de Vest pentru asigurarea unui plus de securitate externă și internă.
  • „Ne vom axa pe dezvoltarea dialogului și implicării tineretului în gestionarea problemelor din regiune, comunicării strategice a UE dedicate sud-estului Europei”.
  • Aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic va fi „un moment important” pentru acțiuni coordonate și coerente în vecinătatea Uniunii.
  • Promovarea intereselor comerciale este văzută prin consolidarea multilateralismului și modernizarea sistemului comercial multilateral, cât și prin lărgirea acordurilor de parteneriat economic și de comerț liber, vor reprezenta repere esențiale în timpul mandatului președinției noastre.

IV. Europa valorilor comune


Doar prin raportarea permanentă la valorile comune pe care se bazează UE „putem combate eficient rasismul, intoleranța, xenofobia, populismul, antisemitismul și descuraja discursul bazat pe ură” – este o altă ide din discursul premierului român.

  • „Doar în acest fel putem să contribuim la asigurarea egalității de tratament la care aspiră toate statele membre și toți cetățenii europeni”.
  • Este necesară stimularea implicării tinerilor „în conturarea unei Europe puternice, bazată pe valori europene comune”.
  • România va susține inițiativele legislative legate de participarea cetățenilor europeni la procesul legislativ european, cele privind progresul social și reducere a inegalităților sociale.
  • Combaterea rasismului, a intoleranței, a xenofobiei, antisemitismului sau a discursului bazat pe ură a fost invocată din nou de premierul român.
  • „Există o preocupare generală la nivel european pentru combaterea dezinformării online și a știrilor false, inclusiv prin ameliorarea educației în domeniul mass-media și dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării”.

Pacea politică

În debutul discrusului său, Viorica Dăncilă a legat ideea de a arăta „întregii Europe că România este o țară demnă să conducă Uniunea” de confruntările politice.

„Reiau apelul la pace politică și la consens pe care l-am făcut la Ședința solemnă organizată în Parlament cu ocazia Anului Centenar. Avem un proiect național care impune acest lucru”, a susţinut premierul român.

Viorica Dăncilă i-a rugat pe parlamentari: „în următoarele 6 luni să fiți cetățeni români în primul rând, să vă prezentați țara cu mândrie și cuvinte bune în fața Europei, astfel încât să câștigăm respectul întregii comunități europene”.

Cât privește iminența depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului său, Viorica Dăncilă a invocat responsabilitatea: „depunerea moţiunii este un act de care Opoziţia poate să uzeze, este dreptul lor, este un drept legitim şi asta şi fac. Dar să nu uităm că această moţiune se depune cu două săptămâni înainte de preluarea preşedinţiei, ceea ce dă un semnal care nu cred că ne face bine”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: