24 septembrie, 2012

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE afirmă că este important pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV ca progresele făcute de Parchet şi de DNA să fie continuate şi de noile conduceri ale celor două instituţii judiciare.

În concuziile reuniunii CAG, desfăşurate luni la Bruxelles, sunt notate „rezultatele pozitive” ale DNA şi ANI, adoptarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie, precum şi faptul că în ultimii ani au fost pregătite adoptările noilor Coduri.

„Rămân esenţiale şi trebuie abordate fără întâziere implementarea efectivă şi hotărâtă a reformelor, cu angajament politic din partea tuturor instituţiilor statului. Consiliul consideră că pe viitor România ar putea atinge obiectivele MCV cu condiţia să ia măsuri neîntârziate de garantare a statului de drept, să menţină direcţia şi să grăbească implementarea reformelor”, se arată în documentul CAG, citat de Mediafax.


În mod deosebit, va fi importantă asigurarea că progresele făcute de Parchet şi DNA să fie continuate şi consolidate şi sub noile lor conduceri”, adaugă sursa citată.

De asemenea, Consiliul UE face apel la România şi Bulgaria să accelereze eforturile şi măsurile adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor şi recomandărilor fixate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei.

„Consiliul reiterează importanţa unui angajament politic susţinut şi fără echivoc pentru îndeplinirea obiectivelor fixate de Mecanism. Existenţa unui sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficient este indispensabilă pentru ca politicile UE să funcţioneze adecvat şi pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze pe deplin de oportunităţile oferite de apartenenţa la UE”, se subliniază în concluziile reuniunii CAG de luni.

CAG a luat luni notă de raportul Comisiei Europene din 18 iulie privind MCV salutând decizia Comisiei de continuare a monitorizării atente a României , cerând însă Guvernului român şi „noi rezultate concrete” cu privire la îndeplinirea celor 11 recomandări privind respectarea statului de drept şi respectarea statului de drept.


„În privinţa recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteşte valorile fundamentale pe care UE este fondată şi salută angajamentul Guvernului României de a acţiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei în linie cu recomandările Comisiei Europene, la fel ca şi paşii făcuţi deja în această privinţă”, se mai arată în concluziile reuniunii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: