miercuri

24 aprilie, 2024

18 martie, 2021

Consiliul UE a adoptat programul InvestEU, prin care se vor acorda garanții de credite de investiții prin Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), respectiv prin Invest EU Fund și prin partenerii financiari ai acestuia din țările membre. Programul are o valoare de 26,2 miliarde de euro.

„Urmând exemplul pozitiv al Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI, n.r.), programul urmărește să mobilizeze investiții publice și private în UE prin intermediul unei garanții bugetare a UE în valoare de 26,2 miliarde EUR, care va sprijini proiecte de investiții ale partenerilor financiari, cum ar fi Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), băncile naționale de promovare și instituțiile financiare internaționale”, spune un comunicat al Consiliului UE.


Efectul multiplicator al programului ar urma să ducă la mobilizarea unor „investiții suplimentare de peste 370 de miliarde EUR în următorii șapte ani”, potrivit sursei citate.

Companiile și partenerii promotori de proiecte ar urma să poată începe să solicite finanțare până la jumătatea anului 2021.

În România „va fi un miliard de euro din contribuția națională pentru InvestEU și încă ceva peste un miliard din PNRR în sine și sper să finalizăm foarte rapid negocierile cu BEI în această privință”, a precizat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la conferința „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” organizată de CursDeGuvernare.ro.

(Citiți și: „VIDEO Cristian Ghinea: “Decizia politică pe care am luat-o este de a merge la Comisie cu o alocare de 140% din PNRR”)

Pentru a susține participarea Fondului European de Investiții (EIF, parte a Grupului BEI) la programul InvestEU, capitalul EIF a fost crescut de la 4,5 miliarde de euro până la 7,37 miliarde de euro, în februarie.


Principalii acționari ai EIF sunt BEI cu 69,89%, Comisia Europeană cu 21,55% și instituții financiare ale țărilor UE, Marii Britanii și Turciei, cu 5,86%, potrivit BEI.

Cele patru direcții de investiții

InvestEU Fund va înlocui EFSI și garanția bugetară a UE va administrată după  patru direcții de politică de investiții, în următoarele proporții indicative:

  • Infrastructură durabilă (de exemplu proiecte în domeniile energiei durabile, conectivității digitale, transporturilor și economiei circulare): 37,8%;
  • Cercetare, inovare și digitalizare (de exemplu aducerea pe piață a rezultatelor cercetării, proiecte privind inteligența artificială): 25,1%;
  • IMM-uri (facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-uri): 26,4%;
  • Investiții sociale și competențe (de exemplu proiecte în domeniul educației și formării, locuințelor sociale și sănătății): 10,6%;

„Investițiile de importantă strategică pentru UE pot beneficia, de asemenea, de sprijin în cadrul tuturor componentelor de politică” menționate mai sus.

30% din investiții pentru tranziția verde

Pentru a sprijini tranziția verde a UE, cel puțin 30% din investițiile din cadrul InvestEU vor contribui la acțiunile climatice ale UE.

Programul prevede instituirea unei scheme „pentru o tranziție justă, orizontal la nivelul tuturor componentelor de politică” (de investiții), care să sprijine „teritoriile cel mai puternic afectate de procesul de tranziție către obiectivele climatice ale UE”.

Pragul de referință este 30% din investițiile din cadrul programului să contribuie la „acțiunile climatice ale UE”.

În plus, pentru a beneficia de finanțare, proiectele de investiții trebuie să respecte principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” și să asigure că nu dăunează obiectivelor de mediu ale UE.

Deschis pentru planul de redresare și reziliență

InvestEU va putea acorda sprijin sub formă de capital IMM-urilor care au suferit în urma crizei provocate de COVID-19, cu condiția să nu fi fost încă în dificultate suficient pentru a beneficia de ajutor de stat la sfârșitul anului 2019.

Statele membre vor putea utiliza InvestEU pentru a implementa o parte din planurile lor de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. În plus, vor avea de asemenea posibilitatea de a orienta o parte din fondurile lor structurale către InvestEU pentru a mobiliza investiții suplimentare.

Regulamentul de instituire a InvestEU ar urma să intre în vigoare la începutul lunii aprilie, iar apoi Comisia Europeană va finaliza cu partenerii selectați procedurile necesare de punere în aplicare, potrivit comunicatului Consiliului UE.

(Descărcați de AICI Regulamentul de instituire a Programului InvestEu)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: