cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Înălbitorul de doctorate / Consiliul Național de Etică, revocat. Ministrul Curaj: CNE nu se va mai ocupa de suspiciunile de plagiat din tezele de doctorat

3 decembrie, 2015

curajMinistrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat joi, după ședința de Guvern, revocarea Consiliul Național de Etică (CNE), a cărui componență a fost numită în 2012, de fostul ministru Liviu Pop, în plin scandal privind suspiciunea de plagiat ce a planat asupra lucrării de doctorat a lui Victor Ponta.

Acest Consiliu este cel care a declarat în 2012 că lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internațională”, semnată de Victor Ponta, nu este un plagiat, în pofida faptului că, pe 20 iulie 2012, Comisia de Etică a Universității din București a decis că Victor Ponta a plagiat intenționat și masiv – 115 pagini din cele 297 (fără prefața lui Adrian Năstase și anexele).

Același Consiliu a dat verdict de non-plagiat și lucrării fostului vicepremier Gabriel Oprea, și el acuzat de comunitatea științifică de plagierea doctoratului.


Șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti, Marian Popescu, a transmis Consiliului Naţional de Etică o scrisoare deschisă în care spunea că a studiat pe cont propriu teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, iar verdictul estefără dubiu: „Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar şi de alte forme de malpraxis academic privind acurateţea, veridicitatea, corectitudinea citării şi atribuirii surselor”.

Vineri, CNE trebuia să discute teza de doctorat a actualului ministru de Interne, petre Tobă, și el acuzat în presă că ar fi plagiat.

Revocarea era necesară cu atât mai mult cu cât unul dintre membri actuali, Luca Iamandi, a făcut parte din comisia care i-a acordat lui Petre Tobă, în 2011, titlul de doctorat.

Reformarea sistemului

„Am decis să revoc Consiliul Național de Etică. Azi voi semna ordinul în acest sens. Am în vedere crearea în cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul în România. Mă voi intalni la sfârșitul acestei săptămâni cu Consiliul Național al Rectorilor şi cu prezidiul Academiei Românei și voi reveni cu detalii. Este foarte important să creăm cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile, în baza unui mecanism clar şi respectat.


Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educaţie din Romania. Avem experienţă şi expertiză pentru a pune la punct, în baza legii, cu clarificări şi modificări acolo unde este cazul, un mecanism de bună practică internaţională”, a anunţat Adrian Curaj, noul ministru al Educației, la finalul ședinței de Guvern.

De acum înainte, a anunțat Adrian Curaj, CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat.

Pentru aceste atribuții va fi găsit un alt mecanism, după o consultare cu Academia Română și rectorii din țară:

„Revocarea înseamnă desfiinţarea lui şi atribuirea altor sarcini într-un mecanism nou, clar şi de încredere. Nu cred că în România există două categorii de doctorat. Mecanismul nou care va fi rapid funcţional va avea în spate o claritate legislativă bună şi vom putea lua decizii”, a spus ministrul.

În România a existat o suprapunere de roluri în privința analizării sesizărilor privind posibilele plagiate: potrivit hotărârii de guvern 681 din 2011, „Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia”.

În cazul demnitarilor, analiza este făcută de CNE.

Premierul Dacian Cioloș îi ceruse ministrului Educații să prezinte joi, în ședința Executivul, un raport privind situația comisiilor de evaluare a tezelor de doctorat și, în cel mai scurt timp posibil, propunerile de reformare a sistemului.

Asociația Ad Astra a cerut schimbarea componenței CNE

Decizia vine vine la două zile după ce Asociația Ad Astra a cerut revocarea actualului Consiliu și numirea altor membri, fără legături politice (unul dintre actualii membri, Petru Andea, a fost deputat PSD) pentru a nu mai exista suspiciuni asupra viitoare decizii privind autenticitatea tezelor de doctorat ale politicienilor români.

„Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor romani de pretutindeni, îşi exprimă îngrijorarea în privinţa obiectivităţii şi profesionalismului membrilor Consiliului Naţional de Etică (CNE) a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din România. Concluziile analizelor efectuate de către actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt în contradicţie cu cele ale universităţilor care au emis respectivele diplome…

Considerăm că, pentru a elimina orice suspiciune în privinţa viitoarelor decizii, înainte de a analiza orice altă sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu alţii a căror integritate ştiinţifică şi morală este deja dovedită”, menționa un comunicat al asociației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: