luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2018

Parlamentul a adoptat marți, în procedură de urgență, legea de abilitare a guvernului de a emite Ordonanțe de Urgență pe perioada vacanței parlamentare, care începe la data de 1 iulie.

În listă lipsește orice referire la Codul penal.

95 de deputați din Opoziție au votat împotriva abilitării guvernului de a emite ordonanțe.


Guvernul a primit aprobarea de a emite ordonanțe în 55 de domenii, unele descrise foarte vag, situație care a provocat următoarea recomandare a Consiliului legislativ: ”Apreciem că Expunerea de motive nu conține o fundamentare temeinică a măsurilor legislative preconizate, pentru fiecare domeniu de abilitare în parte, în sensul justificării includerii acestora în cadrul proiectului legii de abilitare. Sugerăm completarea instrumentului de prezentare și motivare în acest sens”.

Nici guvernul, nici Comisia juridică a Camerei Deputaților, for decizional, nu au ținut cont de recomandarea formulată, reținând doar avizul favorabil emis de Consiliul legislativ.

Consiliul a mai atras atenția că, în conformitate cu prevederile constituționale, abilitarea guvernului se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice (vezi facsimil).


Precizarea a fost făcută deoarece din analiza proiectului înaintat la Parlament descrierea prea generală a unor domenii în care guvernul dorește să emită ordonanțe pun consiliul în imposibilitatea de a estima dacă guvernul va respecta prevederile sus-menționate.

”Prezumția de nevinovăție” cu greu se poate aplica în acest caz guvernului Dăncilă din cauză că acesta a anunțat Parlamentul că vrea să modifice prin OUG cel puțin 3 legi organice:

  • legea privind datoria publică
  • legea de aplicare a tarifului de utilizare și de trecere pe rețeaua de drumuri naționale
  • legea de prevenire și sancționare a neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Singura explicație legală este că Guvernul pregătește doar schimbarea unor norme cu carcter ordinar ale acestor legi organice.

(Descărcați AICI raportul Comisiei juridice asupra proiectului de lege)

De precizat că membrii Comisiei juridice nu au eliminat din legea de abilitare situațiile semnalate de Consiliul legislativ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: