Consiliul Investitorilor Străini (FIC) atrage atenţia că „reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului” bugetar, potrivit unui comunicat FIC emis miercuri.
„Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt. Situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode”, spune documentul citat.
Mai mult, „contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător”, din punctul de vedere al membrilor FIC, care au aproximativ 200.000 de angajaţi în România.
FIC aminteşte că „mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator”.
„Există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient dinamicile pe termen lung și de a împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă”, potrivit comunicatului FIC.
FIC adaugă argumentele:
- Banii economisiți de angajații de astăzi sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent.
- Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare.
- Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților.
- Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active.
- Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii.
FIC a trimis, marţi, Guvernului, împreună cu Camera de Comerț Americană în România (AmCham), un document de poziție în care sunt explicate „pe larg argumentele tehnice pentru menținerea actualului sistem de economisire” pentru pensiile viitoare.