sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2014

Consiliul Investitorilor Români a discutat joi cu delegația FMI – CE – BM și a cerut eliminarea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale, sau amânarea acestuia până la efectuarea unui studiu de impact și analizarea efectelor acestuia asupra mediului economic.

Delegația FMI – CE – BM, sosită marți în România, s-a întâlnit joi cu membrii Consiliului Investitorilor Români (CIR), organul reprezentativ al Asociaţiei ”Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”.

CIR a prezentat mai multe măsuri posibile pentru relansarea economiei și stimularea investiților.

Domeniul fiscal

  • scutirea de impozit a profitului reinvestit
  • reducerea contribuţiilor sociale
  • revenirea TVA la 19% şi scăderea TVA la 9% la alimentele de bază
  • lărgirea măsurilor de taxare inversă
  • informatizarea sistemului de plăţi (fiecare casă de marcat fiscală ar trebui să comunice vânzările, în timp real, către ANAF, iar emiterea de facturi să fie informatizată complet)
  • stimularea plăţilor cu cardul, introducerea dreptului clientului de a nu plăti consumaţia în unităţile de alimentaţie publică în cazul în care nu i se emite chitanţă/bon fiscal.

Energie şi resurse energetice

  • eliminarea sistemului “coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili
  • scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă
  • reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili
  • prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale din producţia internă
  • crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

Agricultură


Printre măsurile propuse de CIR pentru sectorul agricol se numără refacerea sistemului de irigaţii printr-un parteneriat public – privat, înfiinţarea de perdele forestiere in zonele aride etc.

Fonduri europene

Pentru absorbţia fondurior europene (o sursă de finanţare a investiţiilor private, în condiţiile în care băncile nu mai au acelaşi apetit în a finanţa economia reală ca în urmă cu 7-8 ani) va trebui ca autorităţile să renunţe la modificări legislative repetate şi cu aplicabilitate retroactivă, spune CIR într-un comunicat transmis vineri.

Consiliul a explicat delegației că firmele româneşti care participă la licitații internaționale sunt dezavantajate în ceea ce privește accesul la garanții bancare specifice. De exemplu, costurile financiare pe care acestea le înregistrează pentru obţinerea scrisorilor de garanție de la bănci sunt între 2,5% și 4,3% din valoarea lor, în timp ce pentru companiile din străinătate aceste cheltuieli se ridică la 0,2 – 1%.

De aceea, CIR a solicitat sprijin Misiunii comune FMI-CE-BM în găsirea de soluții care să permită companiilor româneşti să beneficieze de condiții similare cu cele aplicabile concurenților din alte țări, în ceea ce privește emiterea de scrisori de garanție pentru participarea la licitații internaţionale. Deasemenea, mai spune CIR, din legislaţia în domeniul achiziţiilor publice ar trebui exclusă posibilitatea renegocierii contractelor, după ce acestea au fost semnate.

Legislație


În ceea ce priveşte legislaţia internă, aceasta trebuie să fie predictibilă şi stabilă, fără a împiedica funcţionarea optimă a unei companii, spune CIR, care solicită următoarele modificări:

  • completarea Legii 123/2012 a energiei şi gazelor naturale şi modificarea statutului de funcţionare a OPCOM astfel încât investitorii în domeniul producerii energiei să poată încheia contracte înainte de finalizarea proiectului, pentru a putea oferi garanţii băncilor finanţatoare
  • revenirea la prevederile iniţiale ale Legii 138/2004 a îmbunătățirilor funciare, pentru ca investiţiile în domeniu să poată fi realizate cu succes de către investitorii privaţi.
  • renunţarea sau amânarea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale, introdus la începutul acestui an, până la efectuarea unui studiu de impact asupra mediului economic prin aplicarea acestuia.

Reducerea evaziunii fiscale

Pentru reducerea evaziunii fiscale, membrii CIR propun introducerea răspunderii penale a personalului de vânzare, pentru orice tranzacţie efectuată fără bon fiscal.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: